CLAUS SONNE ER DØD
CLAUS SONNE VAR Gudhjems altmuligmand. Han kunne lave alt håndværk til perfektion. Før da var han i mange år en efterspurgt fotograf i den hektiske, københavnske reklameverden. I 2014 skete der noget, der gjorde, han han opgav sin karriere og vendte hjem til Bornholm. På spørgsmålet om hvorfor han sluttede, svarede han bare: ”Jeg gad simpelthen ikke mere”.
Claus døde i lørdags –19. august – i huset i Løkkegade i Gudhjem. Han havde netop valgt at forlade den palliative afdeling på Bornholms Hospital. Han ville dø i Gudhjem. Det gjorde han så, dagen efter han var kommet tilbage – 60 år gammel. Dødsårsagen var en uhelbredelig modermærkekræft.
Claus Sonne bliver bisat fra Gudhjem Kirke torsdag 24. august kl. 11:00. Han kremeres sammen med sin elskede ulvehund Thor. Nogle dage efter bliver deres aske sejlet ud med turistbåden Thor og spredt i havet uden for Gudhjem.
CLAUS UDSTILLER I BANKEN – NÅEDE DET IKKE FØR SIN DØD
Jo Dam Kærgaard åbner 16. september den i længere tid planlagte udstilling ’SET – AF CLAUS SONNE’ i BANKEN i Gudhjem, hvor en række af Claus Sonnes naturfotografier vises. Det har været lidt af en kamp, at få udstillingen op at stå. På grund sygdom udskød Claus hele tiden projektet, men i juni lykkedes det ham, at udvælge nogle fotos og sende dem til Jo. De er nu blevet printet ud og gjort klar til udstillingen.
I forbindelse med udstillingen har galleriejer Kærgaard udarbejdet dette cv om Claus Sonne:
AT GÅ TIL GRÆNSEN
Naturen er Claus Sonnes hovedmotiv og som fotograf, går han altid til grænserne inden for den ramme han selv har lagt for sine værker.
GÅDEFULD TYSTHED
I Claus Sonnes værker er der en gådefuld tysthed blandet med en stille jubel. Jubel over at finde og møde sine motiver, og grundforske dem. Der er ikke noget tilfældigt i Claus Sonnes værker. De er udvalgt efter en inspiration og er metodisk opsøgt. Så det der kan synes som snapshots af fx en diset morgen, er et motiv, som Claus Sonne har mødt på en morgenvandring og efterfølgende har opsøgt på det helt rigtige tidspunkt, for at få det lysindfald han har ønsket. Claus Sonne manipulerer ikke sine motiver, men arbejder med kurver og kontrast.
MOTIVERNE ER NORDISKE
Motiverne på ’SET – af Claus Sonne’ er primært fra Bornholm, Færøerne og Island, og der vil være retrospektive nedstik i hele Claus Sonnes portfolio.
FØDT MED FOTO I ÅRENE
Claus Sonnes far drev en fotoforretning i Virum. Som 7-årig fik Claus sit første kamera, et Kodak Retina, og begyndte at hjælpe til i butikken hver dag efter skole. I starten gik han til hånde, satte varer på plads på hylder med mere, men efterhånden var det ham, der stod for at fremkalde folks billeder.
I begyndelsen af 80’erne fik Claus Sonne sin fagfotografiske uddannelse, dels på Fotografskolen i Randers og efterfølgende i mesterlære. I 1990 fik han sit eget studio og har løst opgaver for en lang række større firmaer, heri blandt SAS, Carlsberg Group, IBM og Smyril Line. Det sidste gav Claus mulighed for at arbejde med sit kunstneriske fotografi på både Færøerne og Island.
Claus Sonne er blandt andet præmieret med en ’Silver Lion’ på ’Cannes Lion Internationale Festival’*) i 2000.
VENDER HJEM
Claus Sonnes mor var bornholmer og hendes forældre boede på Strandlyst nær Randkløve. Her tilbragte Claus alle sine barndomssomre. I 2014 trak de bornholmske rødder i Claus, og han flyttede permanent til Gudhjem, hvor han i flere år fungerede som kunstnerisk leder af Gudhjem Museum [sammen den nuværende Ole Stigemo]. Desuden udførte han murer- og tømrer-arbejder rundt omkring. Han var nemlig også en temmelig dygtig håndværker.
PORTRÆTTER OG VÆRKER
Portrætfotografi er også en del af Claus Sonnes virke, og han har fotograferet værker for flere kunstnere blandt andre Kirsten Ortvad, Margit Rosenmeier, Kaori Juz, Jo Dam Kærgaard og Holkahestens kunstner-medlemmer. I 2021 stod Claus Sonne for de fotografiske illustrationer og den grafiske opsætning af en 100 sider bogudgivelse i anledningen af Kunstnersammenslutningen Holkahestens 20-års jubilæumsudstilling.
*) ‘Cannes Lion Awards’ er verdens mest respekterede marked for kreative hjerner. Design- og reklamebureauer fra over 90 lande fremsender hvert år mere end 30.000 værker, som bliver bedømt af en kreative elite fra over 50 lande.
Claus Sonne blev interviewet af ØENS TV i forbindelse med sin fotoudstilling på Gudhjem Museum i 2019. Det kan ses på YouTube her: https://www.youtube.com/watch?v=lRDd7S-sS2w
UDSTILLINGEN
SET – AF CLAUS SONNE
Galleri BANKEN
Brøddegade 4, Gudhjem
i forbindelse med Bornholms Kulturuge
Desuden udstillingen UNSEEN REALITIES
Med malerier af ukrainske Sia Lebedy
16. – 23. september kl. 14:00 – 17:00.
Sær-arrangement på Kulturugens Gudhjem-dag fredag 22. september – dagen hvor Claus Sonne ville have fyldt 61 år.
Udstillingerne er støttet af Bornholms Regionskommune & Bornholms Kulturuge