DA MADS MIKKELSEN VAR UKENDT

Det er blandt andet titelrollen i den amerikanske tv-serie HANNIBAL, der fik den jugoslaviske priskomité til at sætte fokus på Mads Mikkelsen.

SÅ ER VORES ALLESAMMENs Mads [Dittmann] Mikkelsen atter blevet hædret for Gud ved hvilken gang. Han har netop modtaget Honorary Heart of Sarajevo Award på Sarajevo Film Festival, som i disse dage bliver afviklet … ikke i Sarajevo, men blot online på grund af en ondartet virus, der hærger Verden i disse dage. Så selve overrækkelsen af skulpturen må vente til næste år.

Prisen gives til skuespillere, der har bidraget til udviklingen af film i Sydøsteuropa og Balkan. Her fremhæver priskomiteen især Mads Mikkelsens rolle som den intelligente retsmedicinske psykiater og kannibalistiske seriemorder dr. Hannibal Lecter i den amerikanske tv-serie ’Hannibal’ fra 2013. Sidste år modtog den kendte franske skuespillerinde Isabelle Huppert prisen.

Mads Mikkelsen er i dag 45 år. Han debuterede i Nicolas Winding Refns krimi PUSHER. Den havde premiere 30. august 1996. Indtil dette tidspunkt, var der ikke mange, der vidste, hvem denne hr. Mikkelsen var. Heller ikke Din Blogger. Det er nedenstående lille episode et bevis på.

I 1996 boede jeg i en villalejlighed tæt på Hellerup Lystbådehavn. Villaen har tre lejligheder og sammen med naboejendommen er der en fælles have og baggård. En sommereftermiddag har jeg netop sat min cykel i kælderen og i baggården på vej mod min bolig, støder jeg på en ubarberet, mørkhåret yngre mand med en lille pige ved sin hånd. Det var ikke nogen, der boede hverken i villaen eller i en af de ti lejligheder i nabo-ejendommen.

DIN BLOGGER: Undskyld, men hvad laver De her?

MADS MIKKELSEN: Øh, min datter skal besøge Oskar. De går i børnehave sammen. Bor han ikke her?

DIN BLOGGER: Jo, han bor i stuelejligheden i villaen her. Undskyld, men der lusker så mange personer rundt i området … så det må De undskylde.

Nogle måneder senere fandt jeg ud af, at Luske-Peter var den senere så internationalt berømte skuespiller, som i øvrigt på det tidspunkt boede i en lejlighed på Strandvejen i Hellerup. Og det var hans datter Viola, han havde ved hånden.

Mads er jo et meget retskaffent menneske. På et tidspunkt åbnede der en 7/Eleven-butik tæt på hans bolig. Her ville han ikke handle. I stedet fortsatte han med at købe sit slik i den noget rodet, liden velassorterede tyrkisk indvandrer-butik, der lå i en kælder lige over for den amerikanske kædebutik.

I dag er Mads sammen med sin hustru gennem 20 år, koreografen Hanne Jacobsen, flyttede til en villa i området. Kælderbutikken eksisterer ikke længere, det gør 7/Eleven-butikken til gengæld. Og mon ikke også deres to børn – Viola på 28 og Carl på 23 – for længst er flyttet hjemmefra?!