DA SCALA GUDHJEM FIK BESØG AF VERDENS STØRSTE BIOGRAF-ELSKER

Her har vi ham – Matti Järvinen – manden der har set de fleste biografer i verden indefra. Foto©JørgenKoefoed.

DET VAR EN ganske almindelig aften i Scala Gudhjem. Dagens film var den vidunderlige ’Mysteriet om Henri Pick’. Fremmødet var ikke overvældende. Omkring de fjorten og det var sådan set OK, selv om denne skønne, superfranske film burde have tiltrukket alle øens frankofilere … men dem er der måske heller ikke så mange af.

Alligevel blev aftenen lidt anderledes, da en af gæsterne ikke var som de andre. Han skilte sig klart ud alene på grund af sin ’gakkede’ gangart, som skyldtes, at hans ben ikke makkede ret og måtte styres af en benskinne og to krykker.

Men det var nu ikke dét alene, der gjorde ham anderledes end alle de gæster, der har besøgt biografen siden den åbnede 21. marts 1943.

Nej, han er formentlig den eneste, der kan prale af, at han har besøgt stort set samtlige biografer i Danmark. Han mangler kun fem!

Temmelig bemærkelsesværdig – ikke mindst når man tager i betragtning, at han er født i Finland med bopæl i Stockholm.

Da filmen startede, manglede Bloggen stadig at stille ham nogle centrale spørgsmål om hans mange biografbesøg, så vi aftalte, at jeg kunne sende ham en mail, når han var tilbage i sin lejlighed i Stockholm.

MAIL-KORRESPONDENCEN MED BIOGRAF-FANATIKEREN

BLOGGEN: Hvad er det for biografer, du mangler i Danmark, før du har krydset den fulde liste af?

MATTI: Nordisk Film Biografer Taastrup, MovieHouse Ringsted, CinemaxX Odense, Panorama Middelfart og Bjerringbro Biograf [stationsby i Midtjylland].

BLOGGEN: Hvor kommer denne specielle interesse fra?

MATTI: Jeg voksede op 60 meter fra en biograf i den lille by Viiala i Finland. Her blev jeg også født. Det var i 1951. Biografen lukkede for måske 40 år siden, men i 50’erne og i 60’erne gik jeg i biografen to til fire gange om ugen. Min far var gode venner med biografdirektøren, så vores familie kom gratis ind. På det tidspunkt viste finsk tv rigtig mange, gode klassikere. Så jeg blev stopfodret med film. Senere har jeg rejst i omkring 90 lande i Europa, Asien og Afrika og har også her besøgt mange biografer inclusive en del udendørsbiografer. Så: Biografer og Rejser! Et godt mix!

BLOGGEN: Hvilken biograf var den første du besøgte i Danmark?

MATTI: Det var Rønne Bio for omkring 10 år siden … eller også var det Cinema Center i Helsingør.

BLOGGEN: Bortset fra Finland, hvor har du så boet henne?

MATTI: Fra Finland flyttede jeg til Sverige. Senere til Frankrig og derefter til Nederlandene, så tilbage til Finland og for tiden bor jeg igen i Stockholm.

BLOGGEN: Jeg kan se, at du har problemer med dine ben. Hvad er der galt?

MATTI: Jeg fik børnelammelse [polio] i de tidlige 50’ere lige før vaccinationen kom til Europa. Men jeg har ikke haft de store problemer. Jeg kunne både foretage lange vandre-ture, svømme og køre på cykel. De sidste år har jeg fået PostPolio, og det bliver bare værre og værre og bliver desværre ikke bedre. Så måske er dette det sidste biograf-år for mig … eller måske det næstsidste. Vi får se …

BLOGGEN: Når du ikke sad i biografmørket og så film, hvad lavede du så?

MATTI: Jeg arbejdede nogle år som chefkok [nok ikke en af bedste, tror jeg]. I ti år arbejdede jeg med bog-distribution for forlaget Bonniers i Stockholm. Til sidst igen med bøger for Swedish Export Council. Ind i mellem forskellige jobs på fabrikker i Finland og Nederlandene. Men jeg har også været discjokey i Kabul i Afghanistan … det er det job, jeg har været mest glad for.

BLOGGEN: Hvad så nu?

MATTI: Jeg skulle faktisk have rejst til Ringsted for et biografbesøg, men på grund af de nye corona-regler, må jeg rejse tilbage til Stockholm. Jeg håber, at det snart vil ændre sig … jeg skal jo nå de sidste fem biografer i Danmark inden det er for sent.