DANMARKS ÆLDSTE AKTIVE PRESSEFOTOGRAF BLIVER VOKSEN I DAG – HELE DAGEN!

Føsselarsen Lars Hansen ses øverst til venstre i billedet. Han skåler med en anden af Danmarks rigtig gode pressefotografer Henrik Saxgren. Her i et udsnit af Lisa Høyrups store maleri: 'Pressefotograferne – 11 pressefotografer der har betydet eller betyder noget for dansk pressefotografi'. Malet af Lisa Høyrup i 2002 og købt samme år af Politikens Hus. Se maleriet i sin helhed på Politiken eller på lisahoyrup.dk. Nederst anes fra venstre Jacob Ehrbahn (Politiken), Heine Pedersen (Scanpix) og Jan Grarup (freelance).

Lagkageholdet er på vej. I midten kommunikationsdirektør Jess Myrthu, til venstre professor Thomas Bredsdorff og hans hustru Lene, yderst til højre 85-årige tidligere jaxzz-anmelder på Politiken Boris Rabinowitsch. Damen til højre kender jeg ikke. Mail venligst hendes navn til mig, så hun kan blive genkendt. Foto: Tim Johnson.

Føsselar Lars Hansen er ikke så høj, så han måtte helt op på tagetagen for at få et oversigtsbillede af samtlige 75 gæster. Foto: Tim Johnson.

Lars Hansen prøvede at dirigere det 75 mand store fødselsdagskor, da fødselsdagssangen tordnede hen over det ganske Frederiksberg. Det er den bornholmske Politiken-fotograf fra Knudsker der prøver at indfange de store armbevægelser. Foto: Tim Johnson.

Husets hund - Louis Hansen – var uendelig glad. Ikke mindst fordi den var blevet udstyret med en silkebutterfly. Foto: Tim Johnson.

DANMARKS ÆLDSTE AKTIVE PRESSEFOTOGRAF Lars Hansen – blandt venner Lille Lasse – er endelig blevet voksen. I dag er det 80 år siden, han vandrede ud af moderskødet et sted i Nykøbing Falster. Og Lars har bevæget sig lige siden. Som han er citeret for på bagsiden af sin fotobog fra 2003 ’HANSEN HELE ÅRET’:

’Jeg synes, at bevægelsen er dejlig. Vandringen og forandringen. Når du går en tur, går du jo også hele tiden fra noget til noget andet. Måske er det i virkeligheden dét, der er det bedste. At man bevæger sig rundt.’.

Lars Hansens og mine egne vandringer har slået kryds flere gange. Kald det tilfældigheder eller skæbne, men sådan ser sporene ud:

Lars startede i en læreplads som presse-, bryllups- og portrætfotograf i 1945. Det var dét år, hvor det blev min tur til at begynde min egen vandring.

Lars Hansen var rekrut i Telegraftropperne i Høvelte i det nordlige Sjælland. Samme sted hvor jeg selv meget senere sled støvlesålerne skæve på de lange rekrut-marchturen.

Lars Hansen blev efter rekruttiden overført til Forsvarets Pressetjeneste som fotograf. Jeg blev overført til B-tropperne, som fotograf og layouter på telegrafkasernens soldaterblad TELEPOSTEN.

Lars Hansen blev i 1955 ansat på Politiken – først som mørkekammermand og siden som pressefotograf. Jeg selv blev ansat på Politiken 13 år senere i 1968 som layouter på redaktionen.

Jeg holdt op på Politiken i 1978 – Lars holdt officielt op 20 år senere i 1998, men har lige siden løbende leveret billeder om livets hyggelige tildragelser. Hans nyeste foto blev bragt i Politiken i går. Det var faktisk lidt af en sensation, men da pressefolk kun kan fokusere på én ting ad gangen (lige nu: Balladen i Nordafrika) røg sensationen om på bagsiden. Fotoet var en dokumentation af, at der nu er kommet endnu en måne på vor himmel!!!

Og så har vi begge været involveret i produktionen af Politikens fotobog ’ØJENVIDNER – Det 20. århundede som Politikens fotografer så det’ og de følgende årlige udgivelser.

Ellers er vi begge februar-børn. Jeg fra 7/2 – Lars fra den 27.

Lars Hansen bor i hus på Frederiksberg et stenkast fra Solbjerg Kirkegård. Det er praktisk, for ‘… så er jeg så tæt på, at jeg kan bære mig selv derover!’

Om morgenen fik  han besøg af sin egen opfindelse: Cykelklubben Ib – opkaldt efter en tidligere sportsjournalist på Politiken + en hel masse andre – ialt 75 mennesker. Gæsterne havde det hele med selv: Champagne, rundstykker, kaffe, lagkage og hvad deraf følger. Politikens tidligere fotochef Per Folkver holdt en tale, der var så god, at alle, hvis de ikke var det i forvejen, blev  jubelglade. Og, ja… selv husets hund Louis logrede med halen!

Tillykke Lars – dit legesyge legebarn. Du er en ægte ’Politiken-Radise’ – og bliv ved med det!