DANMARKSPREMIERE I SCALA GUDHJEM: DA 100-TUSINDER AF FLYGTNINGE VÆLTEDE IND OVER GRÆNSEN
Den sovjetiske hærs gengældelse var grusom. Det anslås, at op imod to millioner tyske kvinder blev voldtaget, mens hundredetusinde civile tyskere mistede livet som følge af krigsforbrydelser i krigens sidste fase.
I havnebyerne ved Østersøen udspillede der sig kaotiske scener, mens de desperate flygtninge forsøgte at komme ombord på færger, skibe, pramme og alt, der kunne holde sig oven vande. Hundredtusindvis af flygtninge døde undervejs under de allieredes bombeangreb eller bukkede under af sult, kulde og sygdom. Mindst 7.000 mennesker druknede, da ’Wilhelm Gustloff’ blev torpederet af russerne i januar 1945. Det var verdenshistoriens største skibsforlis. Den 9. maj omkring klokken 18 bombede russerne 30 store flygtningeskibe tæt på Christiansø. Tusinder af lig skyllede op på Østersøens strande.
I løbet af tre måneder ankom der 350.000 tyskere – 100.000 af disse var sårede tyske soldater og omkring 250.000 var civile tyskere – de fleste kvinder og børn. De havde været på flugt i uge- eller månedsvis og var i en elendig forfatning. Allerede i 1945 døde over 13.000 tyske civile flygtninge i Danmark, heraf var næsten 8.000 børn under fem år. En tredjedel af børnene under fem år døde af underernæring, mave- og tarminfektioner og børnesygdomme, der bredte sig som epidemier hos flygtningene.
Frem til befrielsen 5. maj var flygtningene besættelsesmagtens ansvar, og de forsøgte at få danske myndigheder til at samarbejde. Fra dansk side var det et urokkeligt krav, at de 2.000 danske politibetjente, som sad i tyske koncentrationslejre, som modydelse skulle løslades. De tyske myndigheder tøvede, og den danske lægeforening afslog at yde lægehjælp.
Den 5. maj 1945 overtog de danske myndigheder det økonomiske og lægelige ansvar, og flygtningene blev interneret i 85 flygtningelejre i Danmark, og derudover var ikke mindre end 1.000 bygninger blevet beslaglagt og benyttet til indkvartering af flygtninge. I hovedstadsområdet alene opholdt der sig 100.000 flygtninge under fortvivlende forhold. Hygiejnen var elendig og forplejningen tarvelig, og sygdomme spredte sig som løbeild.
Pilou Asbæk, der spiller hovedrollen i filmen udtalte til TV2, at det var et mørkt kapitel i Danmarkshistorien. Skudt forbi: NEJ, det var endnu et mørkt kapitel i Tysklands historie.
’Når befrielsen kommer’, er inspireret af disse voldsomme og uhyrlige hændelser, som udspillede sig efter fem års særdeles brutal og blodig krig. .
Filmen foregår på Ryslinge Højskole. Her bliver forstanderfamilien Jacob, Lis og deres 12-årige søn, Søren, beordret til at huse 500 tyske flygtninge, som det også skete i virkeligheden. Det tyske militær vil ikke bidrage med lægehjælp, og lader det være op til forstanderparret at tage sig af de mange flygtninge. Men skal de gå ind i hjælpearbejdet og dermed gå imod stemningen fra det danske folk og modstandsbevægelsen? Midt i konflikten begynder deres søn at hjælpe stedets modstandsfolk, hvilket presser ægteparret yderligere. De tvinges til et tage et valg, der ligegyldigt udfaldet vil ændre deres liv for altid.
45-årige Anders Walter har været med til at skrive historien og instrueret. Han har studeret illustration og film ved ’School of Visual Arts’ i New York 1999-2001 og udgivet tegneserien ’Solas’. Har desuden arbejdet som instruktør på flere danske musikvideoer. Debuterede som kortfilminstruktør med ’Den talende kuffert’ i 2011. Hans efterfølgende kortfilm ’9 meter’ året efter blev nomineret til en Oscar. I 2014 vandt hans ’Helium’ en Oscar for Bedste Kortfilm.
DA BEFRIELSEN KOM
vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 24. august til og med onsdag 30. august.
Hver aften kl. 19:15.
Biograf-cafeen åbner 45 minutter før filmstart.
Billetpris: 95 kroner.
Spilletid: 100 minutter.
Censur: 15+.
En Biografklub Danmark Film.
Da det er en premierefilm, forelå der ingen anmeldelser ved denne blogs deadline.
Film Fakta
DA BEFRIELSEN KOM
International titel: The Liberation.
Instruktion: Anders Walter.
Manuskript: Miriam Nørgaard og Anders Walter.
Medvirkende: Pilou Asbæk, Katrine Greis-Rosenthal, Peter Kurth, Jens Jørn Spottag, Katrin Weisser, Amalie Drud Abildgaard, Emil Hyldeborg, Liv Vilde Christensen, Mads Bjørn, Lasse Peter Larsen, Morten Hee Andersen, Ulrich Thomsen, Cluas Riis Østergaard, Hans Henrik Clemensen, Mette Munk Plum, Silas Rump, Robin Sondermann, Clara Sindel, Daniel Sønderriis, Jytte Kvinesdal, Simon Hilmoine, Dennis Due, Jasmin Stein med flere.
Producere: Mette Høst Hansen, Miriam Nørgaard, Tomas Radoor med flere.
Musik: Johan Söderqvist.
Foto: Rasmus Heise.
Klip: Lars Wissing.
Kostumer: Emilie Bøge Dresler.
Makeup og hår: Tine Helmark, Vineke Henningsen, Line Rosenkrantz Jensen med flere.
Foley-lyd*): Christian Roed Daslsgaard, Julien Naudin med flere.
Lyd-design: Nino Jacobsen og Oskar Skriver.
Stunts: Anne Rasmussen med flere.
Kørsel: Frederik Bank og Benny Holmgaard.
Runnere: Marie Finch Avanzini, Kalle Korsgaard, Anders Lunding Henriksen, Emil Toft Jacobsen og Daniel Sønderiis.
Tysk dialekt coach: Katrin Weisser.
Produktion: Nordisk Film Production.
Dansk distribution: Nordisk Film Distribution.
*) Foley-lyde er lyde, der lægges på filmens lydspor, fx: Fuglefløjt, en dør der knirker, en gummisko der går på et parketgulv – altså dagligdagslyde, som er med til at understøtte billedsiden.