DEN BORNHOLMSKE BALZAC FIK SINE EGNE SOKKEHOLDERE

Kunstnmeren SMIL fra Svaneke havde malet et vellignende portræt af Balzac til den nyslåede BALZC-prisvinder. Foto©JørgenKoefoed.

Kunstneren SMIL fra Svaneke havde malet et vellignende portræt af Balzac til den nyslåede BALZAC-prisvinder. Foto©JørgenKoefoed.

Smil er kunstneren bag Balzac-portrættet. Det er også ham der har malet de lokalportrætter, der pryder væggene på Svaneke Bodega. Foto©JørgenKoefoed.

Smil er kunstneren bag Balzac-portrættet. Det er også ham, der har malet de lokalportrætter, der pryder væggene på Svaneke Bodega. Foto©JørgenKoefoed.

DER VAR NOGET MERE TRÆNGSEL end normalt omkring det fælles vandingshul på torvet i Svaneke i går. Årsagen var at KulturBornholm og ‘Det Glade Vanvid’ havde inviteret til præsentation af Jacob Ludvigsens nyudsprunget erindringsbog HOBBIT I HABIT.

KulturBornholms præsident Carsten Seeger overrakte den prestigefyldte Balzac-pris til Bornholms mest hårfagre hobbit med disse kønne ord:

‘FORFATTEREN – KulturBornholms konsul i Rom og medlem af det danske akademi, Sven Holm ­­–kom hjem til mig og faldt straks over den bog der lå på sofabordet. Den var naturligvis skrevet af Honoré de Balzac (1799-1850). Og hvad mere var: Det var den akkurat samme udgave, han selv læste, og vi var nået lige langt og var lige begejstrede.

Det er desværre lykkedes lokalt- og snævertsynede politikere at jage Sven Holm fra Svaneke, men endnu er der en Balzac-bastion tilbage: Jacob Ludvigsen fra Østermarie (postnummer Svaneke).

Ludvigsen er Geheimeraad i KulturBornholm, og det er ingen hemmelighed, at han også honorerer Balzac. Og Ludvigsen er også stifter og bekendende medlem af ‘Det Glade Vanvid’. Begge organisationer nævner han – blandt meget andet – i sin fortjenstfulde bog HOBBIT i HABIT.

Han omtaler også sin ven Dan Turèll, men når ikke i 1. bind af sine erindringer frem til, at han fremtryllede et af Dan Turèlls færdigbundne slips, da Svanekes store digter, Peter Poulsen, skulle modtage KulturBornholms Slipsepris. (En overskrift i Politiken havde omtalt Poulsen som digter uden slips). Svaneke Bodega var stedet for overrækkelsen af prisen.

Nu er det KulturBornholms prestigefulde Balzac-pris der skal overrækkes. Her.

Prisen er materialiseret – efter plan B (som Balzac): Stefan Zweigs medrivende bog om Balzac. I en nydelig 1. udgave.

Med den følger en opfordring til Ludvigsen:
FÅ ET LIV efter de 50 … Det vil sige:
SKRIV flere bind af erindringerne. Vi på Bornholm længes fx efter at høre om ‘skrivesagen’ i Østermarie.

Præsidenten for KulturBornholm Carsten Seeger udråber Jacob Ludvigsen til Årets Balzac'er. Bagest er chefredaktøren for det mest læste medie på Bornholm – næst efter denne blog – Bjarne Hansen fra bornholm.nu i sang med at fodre sin netavis med billeder fra den celebre begivenhed. Foto©JørgenKoefoed.

Præsidenten for KulturBornholm Carsten Seeger udråber Jacob Ludvigsen til Årets Balzac’er. Bagest er chefredaktøren for det mest læste medie på Bornholm – næst efter denne blog – Bjarne Hansen fra bornholm.nu i gang med at fodre sin netavis med billeder fra den celebre begivenhed. Foto©JørgenKoefoed.

HEREFTER KOMMER SÅ KulturBornholms litterære udvalgs indstillingsord – ligeledes fremført af hr. Seeger:

Jacob Ludvigsens erindringer Hobbit i Habit (Gyldendal) sprængte Ekstra Bladets stjerneskala og fik en supernova på avisens bagside på udgivelsesdagen, den 12. september.

KulturBornholms litteraturvalg har mere jordnært indstillet bogen til KulturBornholms Balzac-pris med begrundelsen:

‘Ludvigsen afdækker som den franske romans mester Balzac det usle i mennesket og dets ubegrænsede magt- og pengebegær, der ætser sjælene på troskyldige, glade og idérige mennesker.’

‘Ludvigsen når på bogens 400 sider ikke ganske op på de 2000 personer, som Balzac mesterligt styrer i sit livsværk DEN MENNESKELIGE  KOMEDIE. Men Ludvigsen får som sit store forbillede lagt elegante sproglige spor ud og får karakteriseret hver enkelt person; nogle gange med ganske få oplysninger, der får dem til at leve og udleve. At dømme efter bogen er det dog hos Ludvigsen ikke store mængder kaffe ­– som hos Balzac – der er kilde til inspiration. Det er vist snarere the, der fingernulres for at få aromaen frem.’

‘Bogen er ætsende realistisk også om forfatteren selv. Fortællinger fra barndommen er fine, men er ikke det bedste i bogen, som det så ofte er tilfældet i erindringer. Derfor er det med spænding, at læserne venter på næste del af den ludvigsenske komedie.’

‘Jacob Ludvigsen siger beskedent, at han ikke når Balzac til det nederste af sokkeholderne. Derfor har KulturBornholm fremskaffet et par af sådanne holdere, som jeg med sammen med en fortjent ærespris overrækker til Balzac-kenderen, Geheimeraad Jacob Ludvigsen.’

Ikke et øje var tørt – og det var bodegens øller heldigvis heller ikke!

Bagefter kom den lokalkendte kunstmaler Emil Malmgren Hansen – bedre kendt under navnet Smil – på benene og overrakte sit nymalede portræt af den ægte Balzac til den nyslåede Balzac-prismodtager.

Jacob Ludvigsen er en grundig mand, der gerne ser at selv den mindste detalje er som den skal være. Også når han dedikere sin udgivelser. Det sker med to fyldepenne. Den til venstre er købt i Rue Rivoli i Paris og rød blækpatron. Den er er køæbt i København og skriver blåt. Foto©JørgenKoefoed.

Jacob Ludvigsen er en grundig mand, der gerne ser, at selv den mindste detalje er, som den skal være. Også når han dedikerer sine udgivelser. Det sker med to fyldepenne. Den til venstre er købt i Rue Rivoli i Paris og med rød blækpatron. Den anden er købt i København og skriver blåt. Begge selvfølgelig Mont Blanc’ere. Foto©JørgenKoefoed.

Blzac-pris-gaverne: Et oar sokkeholdere, så Jacob Ludvigsen kan nå lidt op over Balzacs sokkeholdere – samt en 1. udgave af Stefan Zweigs biografi om Honoré Balzac. Foto©JørgenKoefoed.

Balzac-pris-gaverne: Et par sokkeholdere, så Jacob Ludvigsen kan nå op over Balzacs sokkeholdere – samt en 1. udgave af Stefan Zweigs biografi om Honoré de Balzac fra 1946 – på tysk, naturligvis. Foto©JørgenKoefoed.

Inge tvivl om, at selv Balzac ville blive misundelig over sådan en hårpragt, som dagens Balzac-rismoidtager kunne præsentere denne dærlige dag på Svaneke Bodega. Foto©JørgenKoefoed.

Ingen tvivl om, at selv Balzac ville været blevet misundelig over sådan en hårpragt, som dagens Balzac-prismoidtager kunne opvise denne særlige dag på Svaneke Bodega. Foto©JørgenKoefoed.

Den landskendte, bonholmske radiovært Poul Friis, der godt kan li' at klæde sig som en rocker, tog ordet efter prisoverrækkelsen. Han fortalte, at han var i gang med at skrive en (erindrings?)bog, men hvis hr. Ludvigsen kun rent skrivemæssigt nåede Balzac til sokkeholderne, var han selv blot noget Balzac trådte på. Foto©JørgenKoefoed.

Den landskendte, bonholmske radiovært Poul Friis, der godt kan li’ at klæde sig som en rocker, tog ordet efter prisoverrækkelsen. Han fortalte, at han var i gang med at skrive en (erindrings?)bog, men hvis hr. Ludvigsen kun rent skrivemæssigt nåede Balzac til sokkeholderne, var han selv blot noget Balzac trådte på. Foto©JørgenKoefoed.

Når kultur oh polæitik møder hinanden på et værtshus. Forfatteren Jacob Ludvigsen og den detroniserede Carl Ilsøe, der blev sparket ud af den socialdemokratiske gruppe i kommunalbestyrelse. De to herrer overvåges af Jens Ole Fassel, der ud over agt vlære ansat på Bornholkms Museum er naturvejleder på Hmamershus og i særdeleshed webmaster for KulturBonholm og privatchauffør på KulturBornholms præsident. Foto©JørgenKoefoed.

Sådan ser det ud, når kultur og politik mødes på et værtshus. Forfatteren Jacob Ludvigsen og den detroniserede Carl Ilsøe, der blev sparket ud af den socialdemokratiske gruppe i kommunalbestyrelse. De to herrer overvåges af Jens Ole Fassel, der ud over at være ansat på Bornholms Museum er naturvejleder på Hammershus og i særdeleshed webmaster for KulturBonholm og privatchauffør for KulturBornholms præsident. Foto©JørgenKoefoed.

I vrimlen af gæster sås også Jens Bjørner. Han bor i Østermarie lige som dagens prismnodtager - ellers er et kendt ansigt i byen, da han sommerlærdage traktere sin basguitar på torvet i Svaneke sammen med et par andre musikanter. Foto©JørgenKoefoed.

I vrimlen af gæster sås også Jens Bjørner. Han bor i Østermarie lige som dagens prismodtager – ellers er han et kendt ansigt, da han sommerlørdage trakterer sin basguitar på torvet i Svaneke sammen med et par andre muntre musikanter. Foto©JørgenKoefoed.

Et par københavnske jetsetter havde fundet vej til Svaneke Bodegaen: Lotte Kirkeby, kunstner og grafisk designer samt endnu vigtigere datter af den legendariske Politiken-journalist Anker Kirkeby, som ud over at eje en del sommerhuse l den nordlige ende af byen også var manden der skabte  juletræet på RTådhuspladsen og De Juleløses Jul. Herren med øllefrne er Tim Johnson - tidligere direktør for TV"/Bornholm. De to mødte hinanden i tidernes morgen på Politiken – og blev gift efter nogle meget våde sangaftener i Politikens kantine. Der hund Zigga havde heldigvis fået lov at blive hjem og passe på huset diamanter og kronjuveler. Foto©JørgenKoefoed.

Et par københavnske jetsetter havde fundet vej til Svaneke Bodega: Lotte Kirkeby, kunstner og grafisk designer samt endnu vigtigere, datter af den legendariske Politiken-journalist Anker Kirkeby, som ud over at eje et velanbragt sommerhuse i den nordlige ende af byen også var manden, der skabte juletræet på Rådhuspladsen og De Juleløses Jul. Derudover stiftede han sammen med professor Carl Sonne, læge Thomsen og kunstneren Kresten Iversen foreningen SVANEKES VENNER – dengang lidt nedladende kaldt ‘Professorforeningen’. Herren med øllerne er Tim Johnson – tidligere direktør for TV2/Bornholm. De to mødtes i tidernes morgen på Politiken – og blev gift efter nogle meget våde sangaftener i Politikens kantine. Deres hund Sigga havde heldigvis fået lov at blive hjemme og passe på fruens diamanter og kronjuveler. Foto©JørgenKoefoed.

Skulptøren og den nu skægløse Per Sommer – som står bag skulpturparken på Bjergegårdsvejen 3 i Bodilsker - var vist den eneste, der holdt sig fra promillerne. Foto©JørgenKoefoed. Foto©JørgenKoefoed.

Skulptøren og den nu skægløse Per Sommer – som står bag skulpturparken på Bjergegårdsvejen 3 i Bodilsker – var vist den eneste, der holdt sig fra promillerne. Foto©JørgenKoefoed.

Den kendte poet Peter Poulsen, der i flere år nu har boet i Svaneke, var med til at optimere den glamourøse bodega-reception. Foto©JørgenKoefoed.

Den kendte poet Peter Poulsen, der i flere år nu har boet i Svaneke, var med til at optimere den glamourøse bodega-reception – dog uden brug af det Dan Turell-slips han modtog som en pris fra KulturBornholm. Foto©JørgenKoefoed.

Solen skinnede så vederkvægende, at receptionsgæsterne trak ud på torvet, for at nyde de varmestråler inden efterårskulden jog gennem marv og ben. Her kramer Jacob Ludvigsen søde Helle Kvanhauge, som er forkvinde for Cassiopeia – byens bedste bio. Foto©JørgenKoefoed.

Solen skinnede så vederkvægende, at receptionsgæsterne til sidst trak ud på torvet, for at nyde de sidste varmestråler inden efterårskulden jog gennem marv og ben. Her krammer Jacob Ludvigsen søde Helle Kvanhauge, som er forkvinde for Cassiopeia – byens bedste bio. Foto©JørgenKoefoed.

Kvinden bag det hele – Elizabeth Løvegal fra Brændesmark Urtemark – sørgede for at dagens mand i skysovs kom velbeholden hjem efter en 300 grams beuf md pommes frites og bernaisesauce på Bryghuset vis-a-vis Svaneke Bodega. Foto©JørgenKoefoed.

Kvinden bag det hele – Elizabeth Løvegal fra Brændesmark Urtegaard – sørgede for at dagens mand i skysovs kom velbeholden hjem efter en 300 grams velsmagende og mør beuf med pommes frites og bernaisesauce på Bryghuset vis-a-vis Svaneke Bodega. Og, jo … han kunne selv gå ud til bilen. Foto©JørgenKoefoed.