DER SKER MEGET I GUDHJEM ­ – MEN ENDNU MERE I DEN STORE, STYGGE BY PÅ DEN ANDEN SIDE AF VANDET [CPH 1:3]

NOGEN GANGE er man som fastboende på Bornholm nødt til at tage en tur over vandet og gæste København. Det sker som regel i forbindelse med en eller anden rund fødselsdag, en konfirmation eller en udstilling man SKAL se.

Din Blogger var rundt i byen med sit mobil-camera i fire dage i februar … og det er ikke småting, man kan opleve. Kig med her:

EN VILLA DER VIL NOGET

HVIS HVIS DU ANKOMMER til Københavns Hovedbanegård, bør du besøge det forholdsvis nye luxus-hotel VILLA COPENHAGEN. Det er blevet indrettet i det gamle Hovedpostkontor, som ligger lige bag banegården. En velhavende nordmand står bag. Brug trappen på perronen modsat, hvor du plejer at gå op. Den store gård i midten af den to-føjede bygning er blevet overdækket med et fantastisk glastag. Under dette er indrettet en meget stor og hyggelig café, hvor du i baren bestiller kaffe, øl, vin ect. Bløde sofaer og læderstole fremmer besøgets velbehag. Hotellet byder også på Brasserie Konstrast, Cocktail-bar og eget bageri RUG. Værelsespriserne er fra 1.200 kroner og opefter. Foto©JørgenKoefoed.

BYMUSEET FLYTTET TIL STORMGADE

FØR LÅ KØBENHAVNS BYMUSEUM i en mindre bygning på Vesterbrogade. Nu er det flyttet til det helt gamle Overformynderi i Stormgade og fået navneforandring til MUSEUM KØBENHAVN. Det blev bygget i 1893 af arkitekt Hans J. Holm, som lod sig inspirere af renæssancens paladser. Trappe-afsnittet er dekoreret med kalkmalerier i loftet plus et stort farvestrålende glasmaleri. Museet er på 2. og 3. sal med en masse små rum. Noget uoverskueligt lavet. Man fornemmer, der har manglet en dygtig indretningsarkitekt. Museet er proppet med oplysninger om København gennem tiderne. Således fortælles om PESTEN: ”I starten af 1700-tallet er Østersø-området hjemsøgt af pest og københavnerne frygter, at byen atter skal blive ramt af den forfærdelige sygdom, som det er sket med jævne mellemrum siden 1300-tallet. Skibsbesætninger og ankommende uden sundhedspas, der bekræfter de er smittefri, sættes i karantæne på Saltholm”. Ligner det ikke noget vi har hørt en del om de sidste par år? Fotos©JørgenKoefoed.

HER REDDEDE SCHLÜTER SIT POLITISKE LIV

LIGE OVERFOR Museum København ligger det hæderkronede spisested RIO BRAVO – opkaldt efter den berømte, amerikanske western af samme navn med John Wayne som sheriffen. Her kan du få alle de klassiske, danske retter såsom Frikadeller, Hakkebøf Stegt Flæsk med Persoillesovs og ikke mindst den berømte RIO BRVO GRYDE, som også leveres ud af huset. Det var sådan en gryde, som Morten Messerschmidt serverede, da holdt sit første møde efter sit formandsvalg for partiets Folketingsgruppen. Gryderetten var åbenbart ikke nok til at holde sammen på den uregerlige forsamling af Folkegardister. Ellers blev stedet kendt som fast tilholdssted for Fremskridtpartiets spidser og ikke mindst for RIO BRAVO FORLIGET: “Sent om aftenen 22. oktober 1983 ringer Poul Schlüter til Rio Bravo for at komme i kontakt med Helge Dohrmann [fotoet herover], Fremskridtspartiets daværende politiske leder, der i al magelighed nyder sin aftensmad. Schlüter, som på det tidspunkt var statsminister og leder af firkløverregeringen, var afhængig af Fremskridtspartiets tilslutning til den kommende lov om børnechecken på 800 kroner, hvis ikke både finansloven for 1984 og firkløverregeringen skulle falde til jorden med et brag. På forhånd havde han lavet en aftale med det Radikale Venstre, der betød, at han med Helge Dohrmanns tilkendegivelse fortsat kunne stå i spidsen for en borgerlig regering. Schlüter og Dohrmann mødtes den kommende formiddag og lavede det eneste finanslovsforlig, der nogensinde blev indgået mellem Det Konservative Folkeparti og Fremskridtspartiet”. Der er åbent fra 11:30 til 1 om natten. Men om søndagen først kl. 17:30. Før i tiden var restauranten det eneste sted i København, hvor du kunne bestille mad frem til kl. 4 om morgenen. Man bør ofre stedet et besøg og nyde det aflange spiselokale, der med sine trækonstruktioner grangiveligt ligner en western-saloon, hvor man i baren sidder på sadler. Foto©JørgenKoefoed-

SÅ ER TIVOLI ÅBNET

JOHAN BERNHAD GEORG CARSTENSEN var kun 44 år gammel, da han døde 4. januar 1857. Inden sin død nåede han at sætte sig et evigt minde, da han af Kong Christian VIII fik tilladelse til at anlægge en forlystelsespark i byen. Den åbnede i 1843 og Tivoli kan således i år fejre sine 179 år.  Kig på fotoet af den halsbrækkende ’nye’ rutschebane. Da Din Blogger var barn og kom i Tivoli hver dag lå dette sydøstlige hjørne stille hen. Der var ingen larmende forlystelser – blot en høj majstang, hvor vi børn om eftermiddagen samledes omkring og sammen med to lege-tanter dansede rundt, mens vi sang de kendte børnesange. Det var den gang ikke alt skulle gøres op kolde kontanter. Fotos©JørgenKoefoed.

FOTO-FIX HIST OG PIST

FORBUD PÅ FORBUD: Københavns Kommune holder blandt andet til i en større bygning i Stormgade. Der er socialkontor med videre med tilhørende stor gård foran kontorbygningen. Man må ikke ryge indenfor. Klart nok! Det er vist sivet ind hos de fleste, men åbenbart heller ikke ude i den friske luft. Hårde betingelser for smøgisterne, der udfordres mere og mere.  Foto©JørgenKoefoed.

BLOMSTER PÅ STENBROEN: Du passerer Glyptotektet, når de bevæger dig fra Rio Bravo ind til byen. Du kan vælge at gå ind og opleve stedets unikke interiør, men også bare nyde de tusinder af Erantis, der lige nu dækker den kolde vinterjord. Foto©JørgenKoefoed.

IKKE SÅ SKÆVT ENDDA: De her to bygmestre  – Juhl & Nielsen – er vist nogle spøjse fætre, hvis det ellers er dem selv, der har creeret firmaets slogan. Foto©JørgenKoefoed.

Denne lille KØBENHAVNER-serie fortsætter i overmorgen – onsdag 16. marts og slutter fredag 18. marts.