DER SKER MEGET I GUDHJEM – MEN ENDNU MERE I DEN STORE, STYGGE BY PÅ EN ANDEN SIDE AF VANDET [CPH 3:3]
NOGEN GANGE er man som fastboende på Bornholm nødt til at tage en tur over vandet og gæste København. Det sker som regel i forbindelse med en eller anden rund fødselsdag, en konfirmation eller en udstilling man SKAL se.
Din Blogger var rundt i byen med sit mobil-camera i fire dage … og det er ikke småting man kan opleve. Kig med her:
ET SJÆLDENT SYN
DET GAMLE DANSKE RIGSVÅBEN med de to halvnøgne mænd i tanga-trusser og udstyret med køller er ikke noget, der dukker op alle mulige steder i byen. Måske kun her i Stormgade 10, som huser Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Det blev stiftet for snart 300 år siden 13. november 1742 netop her i J. L. Holsteins Palæ. Sejt! Foto©JørgenKoefoed.
DET MUNTRE KØKKEN
I DET TIDLIGERE MUNTRE KØKKEN i Tivoli gik det ud på ved hjælp af trækugler i billard-størrelse, at smadre så mange tallerkerner som muligt. Man kunne ikke vinde noget, men blot muligheden for at få afreageret sine indestængte følelser for fuld hammer. Det er nok ikke meningen, at disse smukke tallerkerne uden for en antik-forretning i Knabrostræde skal smadres, selvom de ligger lige til det højre ben. Foto©JørgenKoefoed.
DEN TOTALE STILHED
ØNSKER DU LIDT FRED til øregangene, er det en god idé at smutte ind i Vor Frue Kirke. Den ligger lige midt i byen for enden af Studiestræde. Den er tegnet af arkitekten C. F. HANSEN [1756-1845] i 1829 og placeret hvor en række tidligere kirker har ligget. Den første omkring 1200 og den sidste der brændte ned til grunden under Københavns bombardement i 1807. Kirkerummet er ikke alene meget stort, men rummer også en meget stor skønhed. Modsat de katolske kirker er der ikke meget pynt. Nærmest renskrabet med fokus på den store Jesus-figur, der udgør alteret. Går du tæt på, kan du se sårmærkerne på hænderne og fødderne. Langs væggene står de tolv apostle. Statuerne er hugget af BERTEL THORVALDSEN [1770-1844] på hans værksted i Rom. Arkitekten havde bestilt de tolv apostle i en bestemt højde. De skulle passe ind i bue-hullerne i væggene. Det brød den kendte og feterede billedhugger sig ikke om, så han lavede dem noget højere. Arkitekt Hansen blev rasende, da statuerne ankom fra Italien. Der var ikke noget at gøre. Statuerne kom ikke ind i deres ’huler’, men måtte stå foran. I dag er bue-hullerne muret til. Thorvaldsen så rigtigt: Selvfølgelig skulle de flotte statuer ikke gemmes væk, men frem i lyset. Der var skøn orgelmusik denne eftermiddag, mens regnede fyldte rendestenene rundt i byen. Ellers holder Vor Frue ‘Natkirke’ hver dag fra 19:00 til 23:00 med meditation og musik. Fotos©JørgenKoefoed.
EN CYKEL ER IKKE BARE EN CYKEL
FØR I TIDEN var en cykel enten en damecykel eller en mandecykel henholdsvis uden eller med en stang på tværs fra sadel til styr. Nu har de fået alskens udformninger med eller uden strøm til pedalerne. Verden er sandelig foranderlig. Foto©JørgenKoefoed.
GYNGENDE TEATER
DER ER temmelig mange teatre i byen. En af dem er fx LIVA. Det er et skiv placeret på den pæne side af Nyhavn. Idéen til Café Liva opstod i starten 1980’erne, hvor teaterteknikeren LONE GULDBRANDSEN og skuespilleren JOHN SCHELDE sammen købte træskibet ’Fredsbudet’ i Århus og fik det fragtet til København og ombygget til cabaretscene med tilhørende restauration i 1983. Det gamle træskib blev i februar 2007 hugget op, grundet svamp, råd og mange års nedslidning; hvorpå Liva-fonden & JACOB MORILD startede en utrættelig kamp, for at skaffe midler til et nyt cabaret-skib. Det lykkedes efter fire års kamp, så det nye cabaret-skib – Liva 2 – kunne åbne på sin gamle plads i Nyhavn 1. april 2011. Nu kan du både spise og se caberetter på det gode skib. Restauranten ligger på dækket, mens teatersalen ligger dybt nede i lastrummet. Salen er forsynet med 2 x 9 aflange borde, hvor publikum bliver placeret. Jo højere bord-nummer du har, jo længere sidder du fra scenen og desto dårligere udsyn. Ikke nogen optimal teatersal, men det er da noget, man skal prøve bare én gang. Lige nu spilles I AL SLAGS VEJR – en Benney Andersen-mosaik. Det er en velanmeldt re-premiere fra 2020 med JOY-MARIA FREDERIKSEN og JACOB MORILD. Forestillngen kan ses frem til 9. april. Der kan bestilles billetter på billetten.dk og teaterbilletter.dk.
SPIS SENT – SPIS ITALIENSK
SELVFØLGELIG KAN MAN spise før man går i teatret, men det er jo grumme tidligt. Så er det langt hyggeligere at reservere bord på en af de restaurenter, hvor køkkenet først lukker sent. Din Blogger kan anbefale TRATTORIA FIAT, der er placeret på Kongens Nytorv tæt på Gothersgade. Restauranten er i tidens løb blevet udvidet med et stort lokale inderst inde, hvor du skal sidde. Husk at sige dét, når du bestiller bord. Tidligere var det her den kendte modedesigner STASIA havde sin butik. Maden er italiensk med masser af spaghetti-retter. Desuden har restauranten et aflåst vin-område. Det indeholder mere god italiensk vin, end du kan konsumere inden lukketid. Stol på det!
GODNAT-DRINKSEN
SELVFØLGELIG KAN MAN IKKE gå lige hjem efter en god middag. Kommer du ud fra FIAT kan du vælge to steder: PALÆ BAR i en sidegade til pladsen over for Fiat eller baren på Hotel d’Angleterre. Det første sted kan du kigge på alle Politiken-tegneren Jørgen Saabyes mange jazz-tegninger, mens jazzen pumper ud af højttalerne. Oven i er det unge/ældre publikum MEGET højttalende, så der er en helveds larm. Hvis du vil have ro i sindet inden du trækker dun-dynen over hovedet anbefales hotel-baren. Her er der tyst og sagte tale, mens du nyder en GT i de bløde lænestole. Da Din Blogger og Gudhjem Portrætmaler var på besøg, var der kun én ledig stol og én ledig pullert. Det var hos en ældre herre, som beredsvilligt bad slå os ned. Det viste sig at være folketingsmedlemmet LARS CHRISTIAN LILLEHOLT fra Venstre. Han sad med en kop kaffe med mælk og udskyldte, at han var iført sandaler. Årsagen var imidlertid, at han netop havde fået bort-opereret sin ene storetå. Han havde sukkersyge, og operationsarret skulle tjekkes hveranden dag, så koldbranden ikke bredte sig. Han har en lille lejlighed i Store Strandstræde og skulle dagen efter til møde i Udenrigspolitisk Nævn, hvor han pt. sad som suppleant. Næste dag stødte Portrætmaleren på en anden kändis. Det skete på Café Europa. Mens fruen nød en kop kaffe, satte den dansk-amerikanske creme-konge OLE HENRIKSEN sig ved nabo-bordet. Han havde en flot brun ruskindsfrakke på, som hun komplimenterede ham for. Da han fik at vide, at hun boede i Gudhjem svømmede han helt hen: ”Åååh, Gudhjem er skøøøn. Jeg ææælsker Bornholm”. Det kunne lyde som om, han også var på vej til øen.
Denne lille KØBENHAVNER-serie i tre dele slutter her – de forrige kom på Bloggen mandag 14. marts og onsdag 16. marts.
[CPH 1:3]
14. marts 2022
[CPH 2:3]
16. marts 2022