SVANEKE BRÆNDER – [OPDATERET 9/1 2020]

Sådan så branden ud klokken 01:8. Foto fra Facebook.

BLOGGEN FIK 00:02 melding om, at området omkring Svaneke Bodega på torvet i Svaneke er i brand. Brandslukningskøretøjer fra hele øen kører i øjeblikket mod brandstedet. Branden skulle være startet i lejligheden oven over Den Gamle Købmandsbutik.

KLOKKEN 0:39 fortæller Bloggens stringer i Svaneke, at lige  nu står både købmandsbutikken og bodegaen i flammer.

Bygningerne er en del at den ‘firelængede gård’ Søllinggård. Om det hele bliver omfattet af den igangværende brand er et spørgsmål om det lykkes brandmandskabet at nedkæmpe de flammer, der lige nu er faretruende nær de øvrige bygninger. Alle beboerne i området er blevet evakueret.

Det er faktisk Svaneke Centrum, der lige nu er i fare for at brænde ned.

KLOKKEN 02:30 er flammerne tilsyneladende nedkæmpet – nu blot en kraftig røgudveksling. Sådan ser det ud på LIVE-TV som TV2/Bornholm har lagt på Facebook. På et tidligere tidspunkt kunne der ses flammer inde i bodegaen, der blev nedkæmpet af røgdykkere.

Det er gået hårdt ud over bygningerne, der rummer Svaneke Bodega og Den Gamle Købmandsbutik. De er tilsyneladende mere eller mindre udbrændte.

Brandvæsenets teori er, at ilden opstod i markisen ved købmandsbutikken. Formentlig forårsaget af en nytårsraket.

2. JANUAR  kunne politiet fastslå, at branden måske ikke skyldtes en raket i markisen, men sandsynligvis  en fejl i el-installationen i den maskine, der driver markisen. El-motoren er sendt til nærmere undersøgelse, og før det er afsluttet kan politiet ikke endeligt fastslå brandårsagen. Teorien med raketten står således stadig åben.

9. JANUAR blev det offentliggjort, at Den Gamle Købmandsbutik stort set er gået fri af branden, selv om det var her den startede. Hele det gamle interiør står mirakuløst uskadt. Blot må det meste af varelageret formentlig kasseres. Men det kan jo genanskaffes. Samtidigt blev det fastslået, at det var markisen over Købmandsbutikken, der var årsag til branden.