DET ER 60 ÅR SIDEN KINA KNUSTE TIBET

Denne demonstrerende ugle kan betragtes på Kirkestien i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

10. MARTS 1959 gjorde befolkningen i Tibets hovedstad Lhasa oprør efter 9 års ubærlig kinesisk besættelse. Oprøret blev slået brutalt ned, tusinder døde, Kina overtog al magt, og Dalai Lama flygtede til Indien.

Årene efter op til nu er det bare blevet mere og mere utåleligt at leve som tibetaner i eget land. Kina har bosat mange tusinder af egne borgere i landet og især efter at de skævøjede anlagde en jernbane fra byen Lanzhou i provinsen Gansu i det centrale Nordkina over den tibetanske højslette direkte til hovedstaden i Tibet. Turen er på 2.199 km og strækker sig over to døgn. Trods det romantiske navn ’Shangri La Ekspressen’ er den med til at ødelægge byen med horder af turister, der i årtusinder var lukket land for fremmede.

60-ÅRSDAGEN FOR BESÆTTELSEN

Det er ’Støttekomiteen for Tibet’, der arrangerer demonstrationen i samarbejde med ’Dansk Selskab for Tibetansk Kultur’ og ’Studerende for et Frit Tibet’. Dagen markerer desuden Støttekomiteens 30-års fødselsdag.

Demonstrationen starter ved Hellerup Station i morgen – søndag 10. marts  – kl. 13:30 og går i optog til Kinas Ambassade på Øregårds Allé 25. Klokken 14 optræder musikeren Henrik Strube. Senere taler blandt andre SF’eren Pernille Frahm og Viggo Fischer fra Kristeligt Folkeparti.

Du opfordres til at deltage i demonstrationen mod Kinas brutale og altødelæggende besættelse, hvor der bliver rig mulighed for at vise det tibetanske flag – flaget som under den kinesiske præsident Hu Jintaos besøg i København 15. juni 2012 og et andet besøg året efter emsigt og ulovligt blev frataget demonstranter af det danske politi. Nogen i toppen af det danske samfund havde givet ordren, men skjulte sig under den efterfølgende undersøgelseskommission i 2015.

Du kan følge Støttekomiteen på Facebook … og du kan også melde dig ind i Støttekomiteen, hvis du vil være med til, at Verden aldrig glemmer Tibet.