DET GODE SKIB SKULD ER NU BLEVET TIL PINDEBRÆNDE

FREDAG 5. FEBRUAR 16:55 – kun masten af SKULD er synlig. Foto©JørhenKoefoed.

LØRDAG 6. FEBRUAR 12:54 – De kraftige bølger har i nattens løb fået SKULD helt ned under vandet. Foto©JørgenKoefoed.

SOM BESKREVET PÅ Bloggen i forgårs [5/2] udviklede en prøvesejlads med en ny motor i det gode skiv SKULD sig ganske dramatisk.

Båden, der blev sejlet af italienske senor Maulella, som er bruger af det smukke træskib af typen LAURIN KOSTER 32, men ellers ejes af en ægypter med bopæl i Cairo, fandt på det vovestykke, at prøvekøre motoren ud af Gudhjem Havn og videre ud i Østersøen. Vinden var kraftig – omkring 13 sekundmeter fra nordøst – så da motoren gik i stå just ude af havneløbet, blev det med det samme kastet ind mod de klipper, der stikker deres snuder op tæt på havnen.

Der gik straks hul på skroget. Skibet blev hurtigt fyldt med vand og i løbet af nul komma fem lagde det sig på bunden. Kun en del af masten stak op.

Heldigvis lykkedes det skibsføreren at redde sig i ’land’ på en klippetop, hvor han stod i omkring 20 minutter drivende våd, inden han bundfrossen blev hentet i land af de snarrådige gudhjemboere: Henrik Sørensen og Jens Hansen. Lidt af en heltedåd, da det ikke var uden fare for selv at ende i det meget kolde, frådende hav.

SKULD er i skrivende stund sunket og en del af skroget ligger nu på klipperne inde under land. Slået til pindebrænde, som indsatslederen spåede i forgårs. Da masten og en del af skroget incl. maste-wirer stadig ligger i havneindløbet, er det ikke længere muligt at anløbe havnen, før dykkere har været nede og rense op. Således vil Christiansø-færgen Peter det næste stykke tid af- og til-gå fra Tejn.

Det er ejeren af skibet, der skal betale oprensningsgildet, men det kan godt gå hen og blive svært, da han som sagt er ægyptisk statsborger med bopæl i Cairo. Bloggen har i reportagen nævnt hans navn, men ifølge hans kontaktmand i Gudhjem blev han vældig rasende over offentliggørelsen, derfor er det blevet fjernet. Men mon ikke både politiet og havnefogeden kender hans identitet.

Læs om de dramatiske timer:
KATASTROFE-ALARM: SEJLBÅD GIK NED MED MAND OG MUS UD FOR GUDHJEM [OPDATERET KL. 17:00 og 17:40 og 20:29 og 21:52 og 23:12]
5. februar 2021

SØNDAG 7. FEBRUAR 12:14 – Det meste af skroget er drevet i land og er så smadret, at det må fastslås, at det smukke skib SKULD ikke længere eksisterer. Fotos©JørgenKoefoed.