DET GRÅDIGE HAV HAR ÆDT AF GUDHJEM

14. oktober var gæsterne på Provianten tæt på at få våde sokker, hvis de havde nydt deres fadøl udendørs. Foto©JørgenKoefoed.

Efter stormen og indtil nu har en meget tung jernplade holdt sammen på den smuldrende kaj. Foto©JørgenKoefoed.

Der er nogle grimme huller i kaj-kanten. Lidt flere tunge lastbiler kan få det hele til at brase sammen. Foto©JørgenKoefoed.

DE FOLK der besøgte Gudhjem Havn under den voldsomme orkan midt i oktober fik sig lidt af en visuel oplevelse. Bølgerne huggede sig ind i havnekanten og oversvømmede store dele af havneområdet incl. den store P-plads.

Det gik så voldsomt for sig, at nogle store granitsten ud mod havet løsnede sig og styrtede til bunds. Samtidig strømmede en del af grus-fyldet under vejbanen samme vej. Derfor var det nødvendig midlertidigt, at placere en stor jernplade over det stormramte område.

Havnekoordinator Jordan Stefan Kaczmarek fortæller, at der har været en dykker nede og lave videooptagelser af skaderne. Når de er blevet studeret, vil der i første omgang komme en kran og placere en række nye granitsten, hvor de gamle er væk. Efterfølgende bliver en del af gaden gravet op.

Det skal undersøges om den kilde og de vandrør, der løber under vejbanen har været med til at underminere hele området. Måske på grund af at nogle af disse vandledninger er blevet utætte. Dette arbejde vil gå i gang i slutningen af denne måned.

BLOGGEN: Ud over stormen er de større og større lastbiler og to-dækker-busser, der passerer her i en lind strøm om sommeren vel også med til at øge presset på havnekanten?

JORDAN: Ja, der er der ingen tvivl om.

BLOGGEN: Betyder det, at gaden vil blive spærret her, mens reparationerne står på?

JORDAN: Måske … alt efter hvor undermineret det hele er. Jeg har allerede kontaktet Beredskabschefen, så han kan tage sine forholdsregler omkring eventuelle udrykningskøretøjer, hvis eller når dette stykke af Ejnar Mikkelsensvej bliver spærret.

DE STAKKELS HAVNE

Generelt kan man vist fastslå, at mange af de kommunale havne på Bornholm er misligeholdte – især havnene i Gudhjem og på Nørresand ser ud som om, de kan falde fra hinanden når som helst. Men det er en anden sag. Her bliver det ikke nok med lappe-løsninger, men med store million-investeringer.