ENDELIG FIK STAUNING SIN MINDEPLADE

Det oser af atmosfære i de 300 år gamle lokaler i Hviids Vinstue. Og atmosfæren fra gamle dage bliver ikke mindre, da et halvt hundrede middagsherrer fra Selskabet for Dansk Memorabilitet fyldte det ene lokale til bristepunktet. Siddemde fra venstre Allan Mylius Thomsen, Christian Sørensen (med klap) og tidligere reklamechef for DSB Ruddy Phillipson. Stående bag klap-manden 2. vicekansler og øl-ekspert Carsten Berthelsen . Den unge mand til højre er Memorabilitets-stifterIb Boyes søn. Foto©JørgenKoefoed.

Det oser af atmosfære i de 300 år gamle lokaler i Hviids Vinstue. Og atmosfæren fra gamle dage blev ikke mindre, da et halvt hundrede middagsherrer fra Selskabet for Dansk Memorabilitet fyldte det ene lokale til bristepunktet. Siddende fra venstre Allan Mylius Thomsen (gult slips), Christian Sørensen (med klap) og tidligere reklamechef for DSB Ruddy Phillipson. Stående bag klap-manden 2. vicekansler og øl-ekspert Carsten Berthelsen. Den unge mand til højre er Memorabilitets-stifter Ib Boyes søn. Foto©JørgenKoefoed.

SELSKABET FOR DANSK MEMORABILITET, hvis formål er at mindes danske mænd, der er gået i glemmebogen, holdt vanen tro 29. december – for 37. gang – sit årlige medlemsmøde.

Det begyndte 11:15 på Hviids Vinstue i København. Her forsamledes 52 ungersvende – de fleste langt over 60 – for at varme op til minde-seancen, som i år skulle foregå på det hæderkronede frokoststed SLOTSKÆLDEREN HOS GITTE KIK, som har 218 år på bagen.

Der startes med øl, der fortsættes med øl og der sluttes med øl. Denne gang med en kølig Carlsberg Lager, der gled ned med et foredrag om SVIKMØLLEN, der netop er rundet de 100. Det var årshæftets medredaktør, bornholmeren Jacob Ludvigsen, der ristede en rune over det legendariske satire-hæfte. Inden afgang fra Vinstuen holdt øl-eksperten Carsten Berthelsen sit årlige tilbagevendende foredrag om øl. Denne gang om forskellen på over- og undergæret øl.

Den øverstbefalende for Memorabilitets-tropperne – kansler Lunn – bød velkommen til de opstemte brødre. Foto©JørgenKoefoed.

Den øverstbefalende for Memorabilitets-tropperne – kansler Christian Lunn – bød velkommen til de opstemte brødre. Foto©JørgenKoefoed.

Den bornholmske sprællemand Jacob Ludvigsen registrerede det hele digitalt. Foto©JørgenKoefoed.

Den bornholmske sprællemand Jacob Ludvigsen registrerede det hele digitalt. Foto©JørgenKoefoed.

Jørgen Siegumfeldt er stadig aktiv journalist, skønt han sidste år passerede de 80. Han har tidligere været ansat på, Børen, NB og Berlingske, hvor han var bladets London-korrespondent. I dag arbejder han for P1 ORIENTERING med Øst- og Sydøstasien og Vatikanet som speciale. Foto©JørgenKoefoed.

Jørgen Siegumfeldt er stadig aktiv journalist, skønt han sidste år passerede de 80. Han har tidligere været ansat på Børsen, NB og Berlingske, hvor han var bladets London-korrespondent. I dag arbejder han for P1 ORIENTERING med Øst- og Sydøstasien og Vatikanet som speciale. Foto©JørgenKoefoed.

De høje hatte og runde bowlere blev luftet under turen fra Hviids Vinstue til Gitte Kik. Bag den stadigt ivrigt fotograferende Jacob Ludvigsen ses sommergudhjemmeren Erik Willumsgaard. Foto©JørgenKoefoed.

De høje hatte og runde bowlere blev luftet under turen fra Hviids Vinstue til Gitte Kik. Bag den stadigt ivrigt fotograferende Jacob Ludvigsen ses sommer-gudhjemmeren Erik Willumsgaard. Foto©JørgenKoefoed.

Peak Performence på Strøgturen. Hr. Ludvigsen nr. 2 fra venstre. Manden med bowleren er den berømte slagter fra Kultorvet ... og den grinende herre – også i bowler – ingen ringere end den halbvbornholmske visesanger Peter Westh. Fotio©JørgenKoefoed.

Peak Performance under Strøgturen. Hr. Ludvigsen nr. 2 fra venstre. Manden med bowleren er den berømte slagter fra Kultorvet … og den grinende herre – også i bowler – ingen ringere end den halv-bornholmske visesanger Peter Westh. Foto©JørgenKoefoed.

ABSALONS HEST

Så var det afsted – i høj hat eller bowler – ad Strøget til Højbro Plads, hvor forsamlingen hilste på Absalons hest, som er Selskabets 1. vicekansler. Ja, efter inspiration af den romerske kejser Caligula, som bekendt udnævnte sin hest til konsul.

Der er ikke mange skridt fra Absalon-statuen til Gitte Kik, hvorved selskabet ankom 45 minutter for tidligt. Personalet tog det roligt, men de få spisende gæster blev udsat for kølige træk-vinde inden de 52 bedagede middagsherrer vaklende kunne stige ned i den berømte spisekælder.

Hatte-myklder foran Memorabilitets 1. vicekansler Absalons hest på Højbro Plads. Foto©JørgenKoefoed.

Hatte-mylder foran Memorabilitetes 1. vicekansler –  Absalons hest – på Højbro Plads. Foto©JørgenKoefoed.

Efter den 500 meter lange spadseretur har det celebre selskabet nået frem til vandingshul 2: Slotskælderen hos Gitte Kik. Foto©JørgenKoefoed.

Efter den 500 meter lange spadseretur er det celebre selskabet nået frem til vandingshul 2: Slotskælderen hos Gitte Kik. Foto©JørgenKoefoed.

BORNHOLM KALDTE

Desværre skulle din Blogger nå Leonora Christina til Bornholm 18:30, så han gik bla glip af Peter Westh og hans VERAS VINTERVEN samt en sommerfugl fra Bjørn Tidmand. Men nåede dog både Flemming Krølls PH-monolog, Berlingskes kunstanmelder Torben Weirup og byhistoriker Allan Mylius Thomsens indslag om huset vi sad i og de tilhørende gader – og ikke mindst det vigtigste: Opsætning af mindepladen i det pureste guld over vores Kaos-eller-Stauning-statsminister [1873-1942].

Indmellem blev der sunget af fulde halse, mens den marinerede sild, tungen med italiensk salat og den stegte lever med bløde løg og brun sovs gled ned med store mængder øl fra både Tuborg og Fur og alt for mange flasker O.P. Anderson.

Humøret var meter-højt i det hyggelige, lav-loftede frokostlokale, da din Blogger steg de tre trin op til Fortunstræde kurs Kirkestien i Gudhjem.

Der var kamp om pladserne, men til sidst blev der en stol til alle. Ved bord 1 ses skuesiller og revykonge Flemming Krøll, kongelig operasanger Christian Sørensen, direktøren for Newpotrt Film Karsten Kjær og yderst hr. Ludvigsen. Foto©JørgenKoefoed.

Der var kamp om pladserne, men til sidst blev der en stol til alle. Ved bord 1 ses skuespilleren og revykongen Flemming Krøll, den kongelige operasanger Christian Sørensen, direktøren for Freeport Media Karsten Kjær og på yderfløjen hr. Ludvigsen. Foto©JørgenKoefoed.

Christian Sørensen er rundet de 80, men det er længe siden han mistede sit øje. Det skete under en trafikulykke. Ganske vist fik han et glasøje, men en dag gjorde det så nederdrægtigt ondt, at øjenlægen besluttede at pille det ud. Derfor klappen. Og så Svikmølle-redaktør J. Ludvigsen og hans gæst journalisten og film-direktøren Karsten Kjær. Foto©JørgenKoefoed.

Christian Sørensen er rundet de 80, men det er længe siden han mistede sit øje. Det skete under en trafikulykke. Ganske vist fik han et glasøje, men en dag gjorde det så nederdrægtigt ondt, at øjenlægen besluttede at pille det ud. Derfor klappen. Og så Svikmølle-redaktør J. Ludvigsen og hans gæst, journalisten og film-direktøren Karsten Kjær. Foto©JørgenKoefoed.

 Det var ikke til at komme frem for bare nobiliteter. Her synger brændselshandler og leder af Undergrundsuniversitet Hjortespring Søndagsskole i kan med en liden sang sammen med fire brødre. Den gode Kai kunne i øvrigt fejre sine 80 år på årets første dag. Foto©JørgenKoefoed.

Det var ikke til at komme frem for bare nobiliteter. Her synger brændselshandler og leder af Undergrundsuniversitet Hjortesprings Søndagsskole en liden sang sammen med fire brødre. Den gode Kai kunne i øvrigt fejre sine 80 år på årets første dag. Foto©JørgenKoefoed.

Kunstanmelder på Berllngske Torben Weirup fortalte om huset vi sad i. Det er fra 1797, og der har altid været udskænkningssted i lokaliteterne. Foto©JørgenKoefoed.

Kunstanmelder på Berlingske Torben Weirup fortalte om huset, vi sad i. Det er fra 1797, og der har altid været udskænkningssted i lokaliteterne. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen der ved mere om det gamle København end Allan Mylius Thomsen. Foto©JørgenKoefoed.

Der er ingen der ved mere om det gamle København end Allan Mylius Thomsen. Og noget af det lod han gå videre til den ganske forsamling. Foto©JørgenKoefoed.

Det var den forhenværende cigar-sorterer og socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning, der blev hevet op af glemmeposen og synliggjort på væggen ved siden af Gitte Kiks bornholmerur. Det var lige nøjagtig her, at Stauning indtog sin medbragte madpakke under frokostpausen i Statsministeriet. På skiltet kan læses: 'STATSMINISTER THORVALD STAUNING var i mange år yndlingsoffer for SVIKMØLLEN, som fejrer sin 100 års fødselsdag i år. Opsat af Selskabet for Dansk Memorabilitet. December 2015'. Det er Kansleren, der trods indtagelse af adskillige dramme førte skruetrækkeren unden at ryste påp hånden. Foto©JørgenKoefoed.

Det var den forhenværende cigar-sorterer og socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning, der i år blev hevet op af glemme-posen og synliggjort på væggen ved siden af Gitte Kiks bornholmerur. Det var lige nøjagtig her, at Stauning indtog sine medbragte madpakker under frokostpauserne i Statsministeriet. På skiltet kan læses: ‘STATSMINISTER THORVALD STAUNING var i mange år yndlingsoffer for SVIKMØLLEN, som fejrer sin 100 års fødselsdag i år. Opsat af Selskabet for Dansk Memorabilitet. December 2015’. Det er Kansleren, der trods indtagelse af adskillige dramme, førte skruetrækkeren unden at ryste på hånden. Foto©JørgenKoefoed.

OM SELSKABET FOR DANSK MEMORABILITET

Selskabet for Dansk Memorabilitet har til formål at mindes danske, der er gået i glemmebogen. Fx Jens August Schade [1903-1978], Christoph Ernst Friedrich Weyse [1774-1842 – bla ’Altid frejdig, når du går’, ’Dagen går med raske fjed’, ’I østen stiger solen op’ og ’Julen har bragt velsignet bud’] og foreningens stifter journalisten Ib Boye [1935-2009] kendt fra BilledBladet og Svikmøllen som Gyldenspjæt.

Medlemmerne nedlægger hver 29. december en mindekrans eller opsætter en mindeplade; de møder op i mørkt tøj og høje hatte og er rustet til opgaven efter en fornuftig arbejdsfrokost.

Medlemslisten består af stifterens familie, sangere, skuespillere, fotografer, tv-værter, reklamefolk med videre.

Selskabets kansler er Christian Lunn, som af ’Pølsekroens Venner’ karakteriseres således: ’Blandt venner (og der er mange) kaldet Krille. Han er læge, kunstmaler, forfatter og pianist og – tør man roligt sige – entertainer. Uanset hvilke af de fire funktioner han udfører, lægger han sin helt egen stil i den, og stilen – tro os – er ikke spor kedelig’.

I 2010 opnåede Selskabet uforglemmelig berømmelse, da Ekstra Bladet den 28. december på bagsiden beskrev dets virke … og ikke mindst fordi TV2 den 29. og 30. december beskrev, hvordan tv-stationen med helikopter fik et medlem frem til årsmødet fra den dybe sne på Bornholm. Det var såmænd Carsten Seeger fra Østermarie.