ENDELIG SUCCES TIL BILLE AUGUST

Lykke-Per [Esben Smed] lægger sin dybt religiøse opvækst bag sig og drager til København for at gøre lykken. Foreløbig ser det ud til at gå meget godt. Her i selskab med hans lidenskab Jakobe Salomon [Katrine Rosenthal]. Foto©NordiskFilm.

Af Bloggens filmexpert fra Gudhjem Uptown, Jesper Rovsing Olsen:

FILMATISERINGER AF STORE, hæderkronede romaner ender ofte som overfladiske forkortelser eller tunge skrumler. Sådan indleder Politikens Kim Skotte sin anmeldelse af filmatiseringen af Lykke-Per. Bille August har flere gange tidligere kastet sig over danske romaner, og det er både endt i triumf og dundrende fiasko, så det er da med en vis spænding, at vi tager imod hans seneste forsøg.

Bille August oplevede sin vel største succes til dato – og sit internationale gennembrud – da han tilbage i 1987 drog til Gudhjem og indspillede Martin Andersen Nexøs roman ’Pelle Erobreren’, som indbragte ham både en Oscar og Guldpalmerne i Cannes.

Men nogle år senere forsøgte Bille sig så med den gyselige filmatisering af Isabel Allendes ’Åndernes Hus’, hvor danskeren demonstrerede, at magisk realisme ikke lige er hans kop te, hvorefter det om muligt blev endnu værre med filmatiseringen af Peter Høegs ’Frøken Smillas Fornemmelse for Sne’, hvor den stemningsfortættede thriller med sin skarpe og benhårde hovedperson blev forvandlet til en banal tv-film med et klynkende pigebarn.

Så hvad er dommen over Henrik Pontoppidans Lykke-Per? Den er heldigvis generelt meget flot. Kim Skotte giver filmen fem hjerter og fastslår, at Bille August viser sig som den rette instruktør til at løfte historien fra papiret til det store lærred. I Filmmagasinet Ekko giver Bo Tao Michaëlis også filmen fem stjerner, og han mener, at August er ”sluppet umådeligt godt fra sin smukt iscenesatte filmatisering.”

Fortællingen finder sted i 1890’erne, hvor Peter Andreas Sidenius lægger sin dybt religiøse opvækst i Jylland bag sig for at gøre lykken i København. Hans revolutionerende ideer om vedvarende energi vækker opsigt i hovedstaden, hvor han bliver kendt som Lykke-Per. Gennem selskabslivet møder han den rige, jødiske familie Salomon og forelsker sig i datteren Jakobe. Men så drejer hovmodet Per en knap.

LYKKE-PER vises i Scala Gudhjem
fra torsdag 20. til og med onsdag 26. september
Hver aften
19:15
Biografcafeen åbner 18:30
Billetpris: 85 kroner
Spilletid: 168 minutter
Censur: Tilladt for alle, men frarådes mennesker under 7 år.

Anmelderne var både meget og lidt mindre glade:

Katrine Sommer Boysen, Jyllands-Posten: … en loyal Pontoppidan-filmatisering, selv om man kunne savne nogle nuancer og et mere tydeligt instruktørpræg på den.
4 stjerner ud af 6.

Lone Nikolajsen, Information: … Det er tydeligt at se, at August er en garvet instruktør, der har erfaring med stort opsatte historiske dramaer, hvoraf en del (Pelle Erobreren (1987), Åndernes hus (1993), Frøken Smillas fornemmelse for sne (1997) også er romanfilmatiseringer. Denne gang er der bare gået en del tabt i omformateringen fra roman til film.

Henrik Queitsch, Ekstra Bladet: … på mange måder en ret gammeldags film. Og en ret lang film (2 timer og 45 minutter). Men det adstadige tempo og den lineære fortælleform klæder historien, og Dirk Brüels billeder af både det hedengangne København og de jyske landskaber er en udsøgt fornøjelse.
4 stjerner ud af 6.

Thomas Brunstrøm, BT: … Ikke at det er nogen dårlig film, det er mere bare en film, der bruger utroligt lang tid på at understrege en ret simpel pointe.
3 stjerner ud af 6.

Uffe Stormgaard, Cinemazone: … Lykke-Per er en stor, flot, velspillet, professionel film – der (forståeligt nok) mangler Henrik Pontoppidans mange psykologiske nuancer, den dybe lidenskab og smerte, og det sociale bid, der gør rigtig ondt og gør romanen til en klassiker. En film, der frister til: Se filmen og (gen)læs bogen.
4 stjerner ud af 6.

FilmFakta
LYKKE-PER
[A Fortunate Man]
Instruktion: Bille August
Medvirkende, Esben Smed, Julie Christiansen, Tommy Kenter, Anders Hove, Jens Albinus, Rasmus Bjerg, Katrine Rosenthal, Tammi Øst, Benjamin Kitter, Ole Lemmeke med flere.
Produktion: Thomas Heinesen og Karin Trolle
Manuskript: Bille August og Anders Frithiof August
Forlæg: Henrik Pontoppidan
Fotografi: Dirk Brüel
Klip: Janus Billeskov Jansen og Anne Østerud
Scenografi: Jette Lehmann
Musik: Lorenz Dangel
Land: Danmark
Sprog: Dansk
Produktionsår: 2018
Biodistributør: Nordisk Film