ET STORT VELKOMMEN TIL DEN NYE GENERATION AF SPISE- OG DRIKKESTEDER I GUDHJEM

Nedenstående indlæg fra Bjarne Bruun Jensen har været bragt i Bornholms Tidende 12. juli 2022 og bringes her med tilladelse fra forfatteren.

Bjarne Bruun Jensen ved alt om sundhed, og har skrevet en del af kapitlerne i sundhedsbiblen ‘Forebyggende sundhedsarbejde’. Har mange års erfaring med forankring af sundhed i lokalsamfundet. Her fotograferet foran sit hjem i Åbogade i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

FORLEDEN VAR det er forsidehistorie på Bornholms Tidende, at en ølbar i Gudhjem ikke havde fået spiritusbevilling fra bevillingsnævnet. Ølbaren har derfor været nødt til at lukke, og det skaber selvfølgelig lidt diskussion for og imod.

Men måske er det tid til at fokusere på de andre nye initiativer inden for det område, der handler om restauranter og udskænkningssteder. Der er nemlig en ny generation på vej, som på glimrende vis supplerer de mange gode tilbud, der i forvejen eksisterer i Gudhjem.

HAVNECAFEEN PROVIANTEN

Tag nu fx PROVIANTEN, der lige har kunnet fejre 7-års fødselsdag for sin beliggenhed ved havnen i Gudhjem. Et sted, der er præget af ydmyghed, nytænkning [gennemført økologi] og lokal forankring, så det vil noget – jazz hver søndag og en ugentlig fællesspisning, og begge dele året rundt. Provianten har formået at skabe liv og god stemning i en ende af havnen, hvor der tidligere ikke var noget af samme slags. Af samme grund fik Provianten Gudhjemprisen i 2019, som jo gives til en person eller et sted, der har gjort en positiv og samlende forskel i lokalmiljøet.

MELSTED BADEHOTEL

MELSTED BADEHOTEL er et andet og nyere eksempel. For to måneder siden holdt de nye ejere en reception, hvor de inviterede bredt i lokalområdet. Og i deres fine taler lagde de op til, at de går til opgaven med ydmyghed og stor respekt og at et af deres ønsker er, at mange lokale vil gøre brug af restauranten.

JANTZENS HOTEL

JANTZENS HOTEL er måske det nyeste skud på denne stamme. Hotellet er for et par måneder siden overtaget af en større gruppe af engagerede og positive investorer, der har masser af ideer om at skabe aktiviteter for folk i Gudhjem – både i og uden for sæsonen. Flere gange har de talt om, at de vil føre hotellet tilbage til tidligere tiders traditioner, der bl.a. arrangerede bankospil og andre aktiviteter. Det bliver godt nok spændende at følge!

DE FIRE PRINCIPPER

Fælles for disse tre initiativer – og der findes en del flere – er, at folkene bag er engagerede, interesserede og skaber positive stemninger. Så måske er det værd at holde sig fire principper for øje, hvis man vil skabe noget nyt, der er bæredygtigt i lokalsamfundet:
Ydmyghed: Over for opgaven og over for de øvrige etablerede steder, som har bevist deres værd over en årrække.
Respekt: Over for bygninger og de fysiske og sociale miljø, som man placerer sig i.
Kvalitet: Sørg for at de produkter, man byder på, er nye, og værd at sælge. Kvaliteten skal selvfølgelig være i orden
Lokal forankring: Byd lokalbefolkningen inden for, så initiativet ikke kun har en chance i den travle turistsæson. Sørg for at initiativet skaber fællesskab og styrker den lokale sociale kapital.

MERE AF SAMME SLAGS

Har man disse fire principper for øje, så er muligheden der for at initiativet er vedblivende og ikke blot en døgnflue! Kunne vi flere af den slags, så ser fremtiden ikke så dårlig ud – hverken for turismen eller for folk, der bor her hele året. Det er præcist denne nye generation af erhvervsdrivende, som Gudhjem har brug for!

Bjarne Bruun Jensen
professor
Gudhjem
Mange års erfaring med forankring
af sundhed i lokalsamfundet

HVEM ER BJARNE?
Bjarne Bruun Jensen er tidligere professor ved Danmarks Pædagogiske Universitetsskole med speciale i miljø- og sundhedspædagogik. Han er ifølge pædagogen.dk en af landets absolut største eksperter, hvad angår børn og unge og sundhed.

I dag er han på kvart tid tilknyttet Steno Diabetes Center Copenhagen. Resten af tiden er han konsulent for Örebro Kommune i Sverige. De er i færd med at opbygge et nyt, stort center, som skal forske og udvikle sundhedsforbedrende tiltag for borgerne.

DIN BLOGGERS KOMMENTAR
Bloggen håber, at Gudhjems fremadstormende og omstridte hotel- og bar-i-privat-have-mand MARTIN THORBORG nærlæser dette kloge indlæg.