FARVEL 10’ERE – I VAR LIGE LOVLIG KLIMA-TOSSEDE

2019 bød på vand i rigelige mængder – så meget at mange byer blev til badebyer. Foto©JonnyLindner/Pixabay.

 NYTÅRSKOMMENTAR FRA DIN BLOGGER:  Præsten og debattøren MARIA HØGH var temmelig præcis, da hun i DRs DEADLINE i torsdags skulle tilkendegive sin mening om det netop overståede årti. Det var noget med, at visse politikere – måske især dem i EU – og andre meningsdannere troede, at efter Berlinmurens fald og den tiltagende globalisering var mennesket blevet en fritsvævende tingest på linje med en drone, der kunne slå sig ned, hvor som helst uden hensyn til baggrund, rødder, kultur og religion.

Det havde så vist sig ikke at være rigtigt. Man kunne alligevel ikke ophæve nationalstaterne og se bort fra de kulturer og baggrunde, som folk var vokset op under. Det er derfor de såkaldte populistiske statsledere, som fx franske Marine Le Pen, svenske Jimmi Åkesson, italienske Matteo Salvini og amerikanske Donald Trump har fået vind i sejlene. Folket vil tilbage til rødderne, have deres oprindelige land tilbage og siger eftertrykkeligt nej tak til mere globalisering.

IKKE UDEN LYKKEPILLEN

Man kan også se på det på det åndelige, som Maria Høgh også kom ind på. Vi har aldrig være rigere, velfærdshylderne har aldrig være mere bugnende og mange mennesker kan næsten gøre lige, hvad de har lyst til. Alligevel, som Maria Høgh påpeger, har der aldrig været så mange ensomme og ulykkelige mennesker. Forbruget af lykkepiller taler deres tydelige sprog.

Præsten fra Lynge-Uggeløse ser ikke optimistisk på den nære fremtid. De sociale medier skaber masser af kontakter på tværs af kulturer og landegrænser, mens den givende personlige kontakt nedtones mere og mere. Deraf ensomheden.

ÅNDELIG FATTIGDOM

Fornylig citerede Bloggen det filosofiske verdensnavn, den 97-årige Charles Taylor for følgende udtalelse til Kristeligt Dagblad:

”I dag er det muligt for mange mennesker at leve i universet uden at have referencer til det transcendente, som Gud eller i form af gode og onde ånder. Noget, mennesket ellers tidligere havde en umiddelbar sensibilitet omkring. Og min pointe er, at vi på den måde har indsnævret vores verden”.

MENNESKET SOM GUD

Ja, det vestlige menneske har mindre og mindre kontakt med det åndelige. Det har fået troen på, at mennesket er dets egen gud til at vokse. Mest udmøntet i det tiltagende klima-hysteri, hvor store dele af befolkningen tror, at vi nu er blevet så almægtige, at vi kan gå ind og regulere klimaet, som det passer os. At vi har magt til at skrue op og ned for temperaturen. Hvis Gud skumler i høje, er det i hvert fald ikke uden grund.

For at citere en klog herre, havemanden Søren Ryge, som ikke et øjeblik tror på, at mennesket kan styre klimaet, da Jorden har været genstand for adskillige voldsomme klima-forandringer i tidernes løb: ”Det er mig en gåde, at nogen kan tro på, at vi kan ændre så globale kræfter”.

INGEN VÅDERE?

Her i de sidste dage af året er pressen ved at tisse i bukserne i ophidselse over, at 2019 måske bliver det vådeste år nogensinde – eller rettere sagt siden år 1874, hvor Metrologisk Institut begyndte at registrere vejret i Danmark. Hvis bare der falder 1 mm regn mere inden rådhusklokkerne forkynder, at det gamle år er forbi, bliver regn-rekorden slået. Og hvad er så skyld i det? Ifølge medierne og klima-tosserne selvfølgelig fordi, der er for meget CO2 i luften.

Så er det man spørger, hvad det var, der gjorde, at der i 1999 faldt lige så meget regn, som i 2019? Og formentlig i mange andre år før 1874?

Svaret blæser i vinden – men hvis nogen derude har svaret, bringer Bloggen det gerne.

Godt nyt år fra Bloggen … som IKKE tror på Greta Thunbergs spådom om, at verden går neden om og hjem, hvis vi ikke lige med det samme holder op med at flyve og at spise oksekød.

LOMBORG FÅR DET SIDSTE ORD
Skal vi ikke også lige citere direktøren for Copenhagen Concensus Center og gæsteprofessor på CBS, Bjørn Lomborg, fra hans udtalelser til Berlingske for nylig: “I det mindste burde en modig Mette Frederiksen bede om en analyse af vores nye klimalov. Den vil med stor sandsynlighed vise, at klimaloven er den dyreste danske lov nogensinde, vil have forsvindende effekt og være et uhørt spild af penge”.