FARVEL TIL GUDHJEMS GAMLE KØBMAND

Mennesker og blomster fyldte Gudhjem Kirke. Foto©JørgenKoefoed.

TIRSDAG I SIDSTE UGE fyldte en lang række af købmand Karsten Kofoed Hansen’s familie, venner og gamle kunder det meste af Gudhjem Kirke. Sognepræst Tina Ravnsbjerg Damholt stod for begravelsen og de ord, som mindedes Karsten, som en meget sød og meget venlig mand med øje for dem, der ikke havde så meget at rutte med. Hans og familiens indsats for byens biograf – Kino Gudhjem – blev fremhævet og ikke mindst deres indsats for Baltisk Filmfestival, der tiltrak kändisser fra hele verden.

Sønnerne Henrik, Kurt og Glen bar kisten i venstre side. Foto©JørgenKoefoed.

Dagen før begravelsen havde det stormet og regnet hele dagen – dagen efter havde Vor Herre sørget for rimelig godt vejr. Foto©JørgenKoefoed.

Der blev sunget B. S. Ingemanns ’I Østen Stiger Solen Op’ og ‘Dejlig er Jorden’. Efterfølgende var der kistenedsættelse på Gudhjems nye kirkegård, hvor Christian Richardts ’Altid Frejdig når Du Går’ blev afsunget efter at kisten var blevet nedsænket på familiegravstedet.

Følget skulle op til deres biler, så Karsten måtte pænt vente. Foto©JørgenKoefoed.

Karsten fik også mulighed for at sige farvel til ’sin’ biograf. Foto©JørgenKoefoed.

Det er lidt af en balanceakt, at få kisten hejset ned i graven – uden selv at falde med ned. Men det gik, som det skulle. Foto©JørgenKoefoed.

Tina Ravnsbjerg Damholt kastede jord på kisten: “Af jord er du kommet. Til jord skal du blive. Af jord skal du igen opstå”. Foto©JørgenKoefoed.

Karsten Kofoed Hansen blev begravet på familiegravstedet sammen med sin far og mor og hustruen Ruth. Foto©JørgenKofoed.

Erik Høst – søn af Gudhjems første biografdirektør – mindedes byens gamle købmand og tidligere biografdirektør. Foto©JørgenKoefoed.

Bagefter var der hyggeligt gravøl på Restaurant 3760, hvor der blev budt på kaffe og kringle og andre hjemmebagte kager plus kolde fadøl. Undervejs hyldede Erik Høst den afholdte købmand med gode ord og fortalte anekdoten om, at det faktisk var hans far – biografdirektør Niels Høst – der var skyld i, at Karsten fandt sammen med hustruen Ruth.

Det gik sådan for sig: ”Ved en komsammen havde Karsten fået øje på den unge Ruth, men han vidste ikke, hvordan han skulle gribe sagen videre an. Det spurgte han min far Niels om. Rådet lød: ”Pak en madkurv og inviter hende på skovtur – så går resten af sig selv”. Det gjorde Karsten og ganske rigtigt. Det blev både til bryllup og senere til tre raske sønner – Glen, Kurt og Henrik.

DEN GAMLE DAME OG KATTEN
DIN BLOGGER kan tilføje historien om den omstrejfende kat, som havde slået sig ned hos en ældre dame i en de beskyttede boliger på Solstien. Hun ville godt fodre den, men ikke have den indenfor – selv om det var vinter. Det klarede Karsten. Han hentede en lille papkasse, som han stillede uden for hendes dør og sørgede selvfølgelig jævnligt for frisk halm til kattens nye bolig. Sådan var ham købmanden nemlig!

HANNE NIMSKOV OM HANSEN OG BALTISK FILMFESTIVAL
Et par dage efter begravelsen havde Hanne Nimskov fra Svaneke et større mindeord i Bornholms Tidende, hvor hun blandt andet skrev:

Jeg har tit tænkt på, hvornår Karsten og hans altid opofrende og hjælpsomme familie egentlig fik sovet, når vi afholdt Baltisk Filmfestival. For de var altid i gang – både i købmandsbutikken og i biografen, i ferielejlighederne, udkørsel med varer og så videre. […] Fuldstændig fantastisk familie – og uden familien Hansen, havde Baltisk Filmfestival ikke været den store succes, den rent faktisk blev. […] Karsten havde let til smil, og vi stod tit og grinede sammen over en eller anden sjov detalje, som fx den russiske filminstruktør, der sov med sin filmrulle under hovedpuden, og som nærmest ikke ville udlevere den til Henrik, der var operatør. Den russiske filminstruktør var meget bange for at miste sin dyrebare film. Men som Karsten sagde: ”De stakkels russere er jo så fattige, så man forstår jo godt, han er bange for sin kostbare filmrulle”.

Karsten Kofoed Hansen døde 3. februar på Bornholms Hospital. Han blev 93 år.

GUDHJEMS GAMLE KØBMAND ER DØD
6. februar 2024