FILM OG DEBAT I SCALA GUDHJEM: BLOMSTER I BLODET

Laurie Grundt fotograferet på Christania. Foto fra Facebook.

DU KENDER HAM sikkert ikke – med mindre du har boet på Fristaden Christania i København. Han hedder LAURIE GRUNDT og levede en stor bid af sit liv fristaden. Han var ærke-christianit. Var vist ikke med til at vælte plankeværket, men næsten, og han holdt stædigt fast i idealerne. Ikke noget med at rutte med energien. Hans brusebade foregik fra en haveslange ude på taget af Fredens Ark, hvor han havde et værelse på loftet. Om sommeen tog han til Norge for at ”springe på fjeldet”, som han sagde.

Laurie Grundts store maleri kunne have heddet: ‘Fællesspisning på Christania’. Foto fra Facebook.

Hans gamle ven Knud Josefsen fortælller: ”Laurie Grundt var maler, nordmand, levemand, socialist, damernes ven, situationist, christianit, revolutionær, arbejdshest og historiker. Han er til stede overalt i Christiania. Mange tænker på hans dekorationer som “noget der altid har været der”, men han har også malet et utal af egentlige værker, som især selvfølgelig har motiver fra Christiania. I mange år hængte der i “Infocaféen” lige ved hjørneindgangen til Christiania en serie af billeder, der tilsammen opsummerede Christianias histoire. Også disse billeder var malet af Laurie Grundt. Han døde i 2020, 96 år gammel i Bergen, hvor han flyttede hjem til på sine gamle dage. Han efterlod sig en dynge spændende malerier og ikke mindre end fire kortfilm: ’Songs of Norway 1990, ’Maleri’ 1986, Rosa Luxemburg 1985 og Ægteskabsprøven 1975 – alle registreret i Cinemateket.

Laurie Grundts maleri kunne have heddet: ‘Ikke alle elskede Christania’. Foto fra Facebook.

Aftenen starter med et filmisk portræt af Laurie Grundt: ’Blomster i Blodet’ introduceret af Gudhjems egen noske filmmand Rune Schytte, som har lavet filmen.

Derefter debat med baggrund i spørgsmålet: ”Har kunstnere overhovedet noget at fortælle os andre, som vi er helt afhængige af for at finde en mening med livet?”.

Forfatteren Dennis Gade Kofod og producenten Anita Vedå debatterer. Karin Aaen fra TV2/Bornholm er moderator.

FAKTA
BLOMSTER I BLODET
Scala Gudhjem
Fredag 13. oktober kl. 19:30.
Filmen varer 55 minutter.
Arrangementet varer 2 timer i alt.
Billetter kan bestilles på scalagudhjem.dk eller købes ved indgangen. Pris 100 kr.