NEJ DET ER IKKE JUL ENDNU, MEN ALLIGEVEL: SIKKEN VOLDSOM TRÆNGSEL OG ALARM

NNC var rundt i Gudhjem og aflevere flydende cement. Her bag Salgsen ved havnen. Foto©JørgenKoefoed.

Brønden bag Salgsen er nu atter blevet stormsikret efter oktober-orkanens hærgen. Bare rolig, cementen får et lag af granit-sten. Foto©JørgenKoefoed.

Rensninganlægget ved Batteri Sorte Odde var nær blevet revet op af de voldsomme bølgeanslag i oktober. Nu sikres det med en ordentlig gang cement. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER UDEN FOR SÆSONEN i Gudhjem. Ja, tak for kaffe! Normalt kan man høre en knappenål falde til jorden, når man spadserer rundt i byen. Men her sidst på ugen var der et virvar af lastbiler, kranvogne, cementbiler, stigevogne – og som prikken over i’et var hjælpegraveren i gang med at støvsuge visne blade op på pladsen omkring kirken. Alene den støjede lige så meget, som hvis samtlige almindelige støvsugere var i gang på en og samme tid på hele Bornholm.

Nuvel, det får vel også en ende, så den eftertragede ro lige om lidt atter vil sænke sig over det guddommelige fiskerleje.

Som forfatteren Peter Olesen – aktuel med bogen ’Mine Stillesteder’ – siger i interviewet i Kristeligt Dagblad: ”Mister vi stilheden, mister vi evnen til at fundere. Vi trænger til ro i hovedet” og fortsætter:

”I WHO’s rapport fra 2018 kan man blandt andet læse, at støj er lige så farligt for mennesket som luftforurening.”

Så shhhh ….

Denne kirkelige støvsuger er sikkert meget effektiv, men hold da op, hvor det koster decibel, at fjerne et enkelt blad. Foto©JørgenKoefoed.

Og så er Morten Svenningsen sammen med et par kolleger fra Knudsker EL ved at udskifte gadelyset i Gudhjem med LED-lys. Det går til gengæld meget stille for sig. Efter Gudhjem mangler nu kun Rønne for at hele øen er omstillet til det energi-venlige lys. Læg mærke til at når du går en tur efter mørkets frembrud, og du nærmer dig en lysstander, øges lysstyrken. Når du fjerner dig, falder den igen. Foto©JørgenKoefoed.