FOR 103. GANG

Udstillingsplakaten og et maleri af Arne Haugen Sørensen.

DEN ÆLDGAMLE KUNSTNERSAMMENSLUTNING GRØNNINGEN, der i 2008 blev smidt ud af Charlottenborg, og derefter fik husly på Bornholms Kunstmuseum i 2008-2009 har for 103. gang fernisage på deres årlige udstilling. Det blev ikke nogen succes, at flytte de lidt over 40 toneangivende kunstnere til Vandkantsdanmark. Det købestærke, københavnske publikum gad ikke rigtig tage den lange tur for at se på og købe kunst. Derfor blev deres optræden på klippeøen en engangsforestilling.

Efterfølgende lejede de sig ind i DEN FRIEs udstillingsbygning lige over for Østerport Station. Her holdes der så atter fernisage. Det sker 17. januar, hvor også DU er inviteret.

LIDT POESI FRA KATALOGET:

”Med al sin historiske ballast er Grønningen tung som Titanic, men samtidig også let som en kokosnød. En skal, der flyder, fordi den er tom. For Grønningen har ikke andet indhold, end det, hver kunstner med sine værker lægger i den. Heri ligger gruppens hemmelige opdriftsmiddel. Den kunstneriske frihed i et fællesskab, der nok er stilistisk polykromt, men aldrig uforpligtende. Selvom det er en gruppeudstilling, hvor værker kan belyse og støtte hinanden, er det grundlæggende vilkår, at alt afhænger af det enkelte værks iboende kvaliteter. Der er ingen hjælp fra en ramme af ædle intentioner og dybsindige koncepter. Værkerne spænder bredt fra maleri til skulptur, installation, video, tryk, tegning og keramik – en inspirerende diversitet, der giver et særegent tværsnit af aktuelle strømninger i dansk billedkunst.”

Ja, så malende – men ikke særlig præcist – kan det beskrives.

DE DELTAGENDE KUNSTNERE

Lad Bloggen først og fremmest pege på fotografen Nikolaj Howalt. Han er ikke født på Bornholm, men det er hans mor – næsten. Hun ankom til øen 14 dage gammel. Voksede op i Melsted, hvor hun for mange år siden er vendt tilbage efter at have arbejdet som arkitekt i Karlebo Kommune. Bornholms Kunstmuseum erhvervede i øvrigt to megastore fotografier af Nikolaj, da Grønningen havde deres gæsteoptræden på museet.

Ellers er det interessant, at brødrene Jørgen og Arne Haugen Sørensen begge er med. De hader ellers hinanden af et godt hjerte. Bare der ikke opstår håndgemæng under fernisagen.

Ellers ser listen således ud: Allan Otte, Anette Harboe Flensburg, Anita Jørgensen, Astrid Kruse Jensen, Bjørn Poulsen, Erik A. Frandsen, Eske Kath, Eva Koch, Eva Steen Christensen, Hans Pauli-Olsen, Hjørdis Haack, Ib Monrad-Hansen, Jette Thyssen, Karin Lorentzen, Kaspar Bonnén (gæst), Katja Bjørn (gæst), Kehnet Nielsen (gæst), Kirsten Justesen, Kristofer Hultenberg, Leonard Forslund, Lise Malinovsky, Mads Gamdrup, Malene Landgreen, Merete Barker, Michael Mørk, Mie Mørkeberg (gæst), Morten Buch, Ole Sporring, Peter Bonnén, Peter Brandes, Poul Agger, Poul Janus Ipsen, Ronald Burns, Ruth Campau, Seppo Mattinen, Stig Brøgger, Søren Martinsen, Tina Maria Nielsen, Trine Søndergaard og Viera Collaro.

OM GRØNNINGEN
Kunstnersammenslutningen Grønningen blev stiftet i 1915 og er med sine over 40 medlemmer blandt landets største. Grønningens medlemmer repræsenterer tilsammen et toneangivende udsnit af dansk billedkunst. Siden Grønningens stiftelse i 1915 har 348 kunstnere udstillet hos sammenslutningen.

FAKTA

GRØNNINGEN 2020
Fernisage fredag 17. januar 17:00 – 20:00
Lørdag 18. januar – søndag 16. februar 2020
Mandag lukket
Tirsdag – søndag 12:00 – 18:00
Torsdag 12:00 – 21:00

Den Frie Udstillingsbygning
Oslo Plads 1
2100 København Ø