FORFATTEREN OG PRÆSTEN ERIK ROSTBØLL ER DØD OG ER BLEVET BISAT I SIT PRIVATE FJELDKAPEL I NORGE

Erik Rostbøll fotograferet på terrassen i Hellerup Sejlklub 90 år gammel. Fotos©JørgenKoefoed.

FOR NØJAGTIG ÉN MÅNED SIDEN – 8. februar 2021 – udåndede Erik Rostbøll. Det skete i hans og hustruen Kirsten Rostbøll hjem højt over Slidre Fjorden i Valdres Provsti nordvest for Oslo.

Bisættelsen foregik 19. februar og blev live-sendt via Facebook. Nogle dage efter kremeringen blev hans urne nedlagt ved siden af alteret i deres egen hjemmebyggede stavkirke.

Hvordan tanken om at bygge en kirke opstod fortæller Kirsten i et interview med Kristeligt Dagblads journalist Else Marie Nygaard i 2013:

”En dag blev jeg overvældet af en stærk kraft. Jeg kunne næsten ikke bære det. Jeg sagde til min mand, hvis jeg faldt om, så skulle han hellere bede en bøn over mig, for jeg var ikke syg. Jeg faldt ikke om, i stedet blev sind og krop fyldt af lys og kraft, og visionen om at bygge en kirke blev det, der stabiliserede og gav kraft til vejen videre frem. Jeg sagde til min mand: Vi skal rejse hjem til Norge og bygge en kirke, han svarede: Det har jeg altid drømt om, jeg har bare aldrig vidst det.

Erik Rostbølls bisættelse i kirken i Valdres Provsti blev live-streamet via Facebook. Det er hans hustru Kirsten Rostbøll og hendes datter, der står ved kisten sammen med bedemanden. Foto©JørgenKoefoed.

Ikke mindre end ni præster deltog ved ceremonien i kirken. To kvindelige og fire mandlige præster bar kisten ud, mens tre dannede fortrop. Foto©JørgrnKoefoed.

MINE MØDER MED ROSTBØLL

Jeg stiftede bekendtskab med Erik Rostbøll første gang, da jeg læste hans meget roste debut-roman OG HANEN GALEDE ANDEN GANG fra 1953. Den handler om en berømt forfatters opgør med sig selv og sin kunst. Titlen tager udgangs punkt i et bibelcitat fra Markus-evengeliet: ’Og straks galede Hanen anden Gang. Og Peter kom det Ord i Hu, som Jesus sagde til ham: ”Førend Hanen galer to Gange, skal du fornægte mig tre Gange.” Og han brast i Graad.’

Det var en roman, der betog mit unge hjerte. Jeg læste den i en senere udgivet paperback-udgave. Om den holder i dag ved jeg ikke, men da hans roman NÅR TIDEN ER INDE udkom i december 2004 var Niels Houkjær i Berlingske knap så benovet over ’Hanen’ som jeg:

’Romanen er en opstyltet samvittighedsroman om menneskelige svigt, erotik og hjemmegjort kristentro. Den slags lod sig gøre i 1953, da forfatteren udgav ungdomsromanen » – og hanen galede anden gang« synkront i hele Norden. Her kommer så et halv århundrede efter sidste kykliky.’

Første gang jeg fysisk mødte Rostbøll og hans hustru Kirsten var 4. maj 1998. Min hustru og jeg stødte tilfældig ind i dem i Roms største lufthavn Fiumicino. De skulle hjem til Norge efter ophold i et italiensk kloster. Min hustru og jeg skulle med tog til Bari og videre ned gennem Syditalien og over til Sicilien.

Anden og sidste gang Din Blogger mødte Erik Rostbøll var på terrassen i Hellerup Sejlklub 25. maj 2016. Årsagen var, at Kirsten Rostbølls moster Martha var død, og arvingerne var blevet hidkaldt, så boet kunne blive delt på rette måde.

Erik Rostbøll og Din Blogger deltog ikke i dette møde. Det var vores hustruer, der var i familie med afdøde. Jeg fik en god snak med ham og fik lov til at tage nogle portrætter. På det tidspunkt var han 90 år gammel og stadig i vældigt vigør.

TÆT PÅ EN AFLIVNING

Måske bør det til sidst også nævnes, at Erik Rostbøll i krigens sidste dage ankom som flygtning til Sverige. Han var blevet anholdt af tyskerne i marts 1945, fordi han havde rejst som kurer for modstandsbevægelsen. Han regnede med at blive skudt kort tid efter, men lykken stod han bi. En af de Hipo’er der havde været med til at afhøre ham, besøgte ham i fangekælderen og ville smugle ham ud, hvis han lovede at ville lægge et godt ord ind for ham, når krigen lige om lidt var ovre.

Og sådan blev Erik Rostbøll gennem det meste af sit liv tilsmilet af lykken … måske fordi han var blevet berørt af Guds finger.

En åndelige kæmpe er faldet – et langt og meget begivenhedsrigt liv har taget sin ende.

Kristeligt Dagblad havde 13. februar en halv sides nekrolog over Erik Rostbøll. Foto©JørgenKoefoed.

FAKTA OM ERIK ROSTBØLL
Født 25.marts 1926
Død 8. februar 2021, 94 år
Uddannet præst med embede i blandt andet Sorgenfri og Esbønderup sogn. Fra 1985 og ti år frem var han præst ved det økumeniske center Hengrave Hall i England.
Rejste i 1995 til sin feriehytte i Valdre i Norge, hvor han boede sammen med sin hustru til sin død.
Virkede som præste-vikar i Valdres Povsti frem til 2006.
Efterlader ud over hustru, 6 børn, 11 børnebørn og 3 oldebørn.

UDGIVELSER
‘… og Hanen galede Anden Gang’ [1953]
‘Når Tiden er Inde – et Indblik’ [2004]