FREDLØSE OG SURE MÆND INDTAGER GUDHJEM

Skuespilleren og entertaineren Niels Peter Kløft fra Dansk Rakkerpak opholder sig med jævne mellemrum i Gudhjem, hvor han blandt andet bruger tiden på at afkøle sit luxus-legeme og creative hjerne i de kolde bølger ved Nørresand Havn. Foto©JørgenKoefoed.

HVIS DU GÅR RUNDT med mange kontanter på dig, skal du nok ikke nærme dig Holkadalen i Gudhjem fredag 29. juli om eftermiddagen. Robin Hood – den kække fredløse, der har ry for at stjæle fra de rige og give til de fattige – er nemlig på spil. I 50 minutter fra kl. 15 omdannes den idylliske, grønne dal til den veritable Sherwood-skov, England anno 1200-tallet. Det er Teater Asterions Hus, der som led i Bornholms Gadeteaterfestival giver kød og blod til den højtelskede sagnfigur.

Dagen efter – lørdag 30. juni kl. 15.00 tager Gudhjems egen historiefortæller – Steiner – sit publikum ud på en 50 minutter forunderlig rejse.

Og det bliver ved – og det er sikkert derfor det hele kaldes for en festival. Søndag 31. juli kl. 15.00 er Dansk Rakkerpak fra Københavns Internationale Gadeteater for tredje år i træk i Holkadalen med deres nye forestilling ‘Gnavne Gamle Mænd’. Jeg ringede til Niels Peter Kløft for at høre, hvad det er med disse gamle, sure stoddere:

EGO: På Ekstra Bladets bagside skriver en række ‘Vrisne Gamle Mænd’, hvor de på skift  brokker sig i lange baner om alt og intet. Er det dem I er inspireret af?

PETER KLØFT: Najh … jeg tror mere på, at det er Ekstra Bladet, der har ladet sig inspirere af os … Nej faktisk er vi mest inspireret af filmen ‘Gnavne Gamle Mænd’ med Jack Lemmon og Walter Matthau.

EGO: Kommer det så til at foregå på amerikansk?

PETER KLØFT: Nej, nej, nej … forestillingerne vi producerer er alle non-verbale.

EGO: Altså stumfilm!?

PETER KLØFT: Netop … vi er faktisk meget inspireret af både Buster Keaton og Gøg & Gokke. Hør her: Vores forestilling udspiller sig på en mingolfbane, hvor to gamle venner plejer at sætte hinanden i stævne. For at spille og for at drille hinanden. Men en dag kommer der en kvindelig stavgænger forbi … og så bliver de gamle mænd pludselig alt for meget unge …!

Senere på dagen – kl. 17 –  er der teater-eventen ‘Små Urbane Profetier’ fra Belgien. I 60 minutter kan man følger den mobile prædikestol rundt i gaderne med afslutningsseance på Kranpladsen  (også kladet Peterspladsen efter Christiansøfartens reder Peter Stange) ved Gudhjem Havn.

Alle festivalens arrangementer er både for voksne og børn og er gratis – men der bliver mulighed for at fylde et par mønter i den mult-pose, der vil cirkulerer efter forestillingen. Lignende arrangementer bliver også fyret af i Nexø, Svaneke og Rønne. Og alle steder vil der opstå en ram dunst af drama, garanterer Rakkerpakket.