GAMLE TRÆBÅDE DYSTER PÅ FART

Freia er en af de både, der deltager i kapsejladsen. Mikael Hammerlund ejer skibet sammen med sin hustru Tine, som blevet bygget  – ikke Tine men båden – i 1976 af bådebyggeren i Gudhjem Niels Løvstad efter forlæg af Mikaels morfars farfars selvbyggede båd fra 1892. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER I EFTERMIDDAG det sker: Træbådetræf 2019. Ikke mindre end 5 sejlførende træbåde deltager i en kapsejlads ud for Gudhjem. Den er arrangeret af Bornholms Træbådelaug med gudhjemknøsen Mikael Hammarlund som arrangør og ankermand.

Kappestriden starter 16:00 med start og mål ud for den sydlige del af P-pladsen ved havnen. Der sejles i en trekant herfra til omkring Åsen og til Nørresand Havn og tilbavs igen. Formentlig skal ruten tilbagelægges fem gange, men det afhænger fuldstændig af vind og vejr. Jo mere vind, jo længere sejlrute. Al for meget vind og tordenregn slet ingen sejlads.

Der bliver IKKE opstillet højttalere med musik, der bliver IKKE brugt motorer, der bliver IKKE speaket i en megafon – kort sagt: Modsat al andet sommerhalløj på denne ø vil alt foregå i tyst stilhed – undtagen når startskuddet lyder. Og man håber, at eventuelle tilskuere lukker for deres mobiler og ipads og vil få deres børn til at skrige ned i en bagerpose. Silent, please!

Øverste vimpel indikerer at man er medlem af Træskibssammenslutningen i Danmark og således  har ret til gratis kajplads i de fleste havne. Det nederste fortæller, at man hører til i Bornholms Træbåde Laug, fortæller Mikael Hammarlund. Foto©JørgenKoefoed.