XXL-GAVE FRA MAC-HOLM TIL BORN-HOLM

Gaven set lidt fra siden. Foto©JørgenKoefoed.

Gaven set lige forfra, som du lige nu selv kan bese i glasgangen på Gudhjem Museum. Foto©JørgenKoefoed.

DENNE HER GAVE er til at tage og føle på. Det drejer sig om det maleri, som ‘bornholmer-maleren’ Niels Macholms datter Rikke Macholm har foræret til Gudhjem Museum. Hvornår farmand malede det morsomme billede af en is-spiser og en pibe-ryger på Bokul med Gudhjem i baggrunden vides ikke, men vi ved, at det måler omkring 1 m 70 cm i højden og ikke mindre end 2 m 60 cm i bredden. Lidt af en klods. Heldigvis er det malet på en tynd masonit-plade, så vægten er ikke så overvældende som størrelsen.

Det første oliemaleri som Niels Macholm efter sigende malede var dette selvportræt i 1937. De senere billeder var noget mindre realistiske, men langt mere farverige og muntert naivistiske fabulerende. I løbet af 1970’erne mistede Macholm synet, men det afholdte ham ikke fra at arbejde videre.Værker blev udført efter hans anvisninger; blandt andet i 1989 et gavlmaleri på Gammel Kongevej i København. Han modtog Eckersbergs Medaljen i 1976 og blev udnævnt til Ridder af Drakabygget i 1984. Desuden oppebar han Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

MAC- OG BORN-HOLM

Niels Macholm er autodidakt – eller selvlært som det hedder på nudansk. Hans kunstneriske gen blev vakt til live, da han i skolen havde en engageret tegnelærer i Christiansø-maleren Aage Gitz-Johansen – hvis fuglebilleder forrige år var udstillet i Store Tårn på Christiansø. Gen’et blev rendyrket under en række ferieophold på Bornholm, hvor han fik gode råd og opmuntring af Olaf Rude, Oluf Høst og Niels Lergaard.

Niels startede på arkitektuddannelsen, men det var malerkunsten, der snart efter fik overtaget. Han forlod studiet og åbnede galleri på Frederiksberg under navnet KOKS & KUNST. Her solgte han, ja, koks og sine malerier. Man kunne jo ikke leve af kunsten alene. Kort efter – i 1944 –  debuterede han på Kunstneres Efterårsudstilling, hvor han fik malerier med de næste seks år, som tydeligt bar præg af sine tre bornholmske lærermestre.

Niels Macholm blev født i Odense 26. august 2015 og døde som 82-årig 5. november 1997. Inden da nåede han at udføre et hav af udsmykninger; blandt andet på seminarierne i Herning og Gladsaxe, Roskilde Højskole og Københavns Domhus.

Der er skrevet flere biografier om Niels Macholm, blandt mindebogen ’Maler og Spøgefugl’, som også blev titlen på en mindeudstilling i Hillerød i 1997. Bogen kan købes for 69 kroner hos blandt andet saxo.dk. Der er også fornøjelig læsning om den munter maler, som syntes, at ‘Bornholm  er den smukkeste plet i Danmark, der er ikke noget at ta’ fejl af …’ i Peter Tiemroths GUDHJEM – i 9000 ÅR.

Når Niels Macholm reklamerede for sit nye galleri i Værløse, var det altid med en gevaldig god gang humor. Prøv at læse texten.

Så er der Fernisage For Fabulanten alias  Formanden For Fantasifulde Foxtrotdansere. Uden at have drukket en kasse FF-øl – formodes –  går Macholm besærkergang i F-ord i sin indbydelse.