GIFTIGE EDDERKOPPER I GUDHJEM

Da brønddækslet blev åbnet skyndte edderkoppen sig væk fra dagslyset. Foto©JohanLorentzen.

DER STÅR en gammel brønd på Kirkestien i Gudhjem Downtown. Der er maser af vand i den, men er faktisk lukket til, så katte og småbørn ikke skal styrte ned og drukne. I forrige uge opdagede en beboer, at dækslet var begyndt at ligge skævt. Det viste sig, at de bærende tværpinde var begyndt at rådne, så dækslet måtte af.

Det var her, at de giftige edderkopper blev afsløret. De havde simpelthen boet under dækslet.

Det var store væmmelige karle på omkring 5 cm i omkreds, der gik i panik, da lyst ramte dem. Det viste sig nemlig – ifølge den bornholmske insekt-expert Morten Top-Jensen – at det var GROTTE-EDDERKOPPER.

Disse mangebenede insekter er ikke alene giftige, men også meget sjældne – dog ikke på Stevns Klint. Men uheldige turister kan også støde på dem i ’Den Sorte Gryde’ på den bornholmske østkyst.

Grotte-edderkoppen lever som navnet antyder i mørke grotter, brønde, fugtige kældre, mørkelagte beskyttelsesrum, huler og underjordiske gange. Det er sikre steder at formere sig, og mørket beskytter mod solens stråler, som Grotte-edderkoppen ikke tåler.

Den er som sagt giftig, men er normalt sløv og ikke aggressiv og vil kun sjældent bide. Skulle det ske, er det ikke nogen stærk gift, og reaktionen burde ikke være kraftigere end et hvepsestik. Folk, der er blevet bidt, beskriver det som et let men smertefuldt stik.

Grotte-edderkopperne lægger deres æg i poser. Disse æg-poser er op til 2 cm brede og dråbeformede. De hænger fx ned fra loftet i en hule eller under et brønddæksel, hvor den store uhyggelige hun-edderkop våger over den.

Dækslet var åbenbart fra 1991. Edderkoppen var sikkert noget yngre. Foto©Johan Lorentzen.