GINTBERG GØR GRIN MED GUDHJEM I AFTEN – ÆNDRING: DET VAR METTE F’S SKYLD AT GINTBERG IKKE KOM PÅ SKÆRMEN I ONSDAGS – MON IKKE DET SKER NÆSTE ONSDAG den 12. oktober

Der blev grinet så tårerne trillede, da Jan Gintberg rullede sig ud på scenen i Scala Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

STAND-UPPEREN JAN GINTBERG er stadig på kanten. I en ny serie, der startede sidste onsdag, handler det om samtidskunsten i Udkantsdanmark.

Det fik Gintberg et svar på, da han i juni måned var lidt rundt i Gudhjem og omegn, og sluttede tv-optagelserne af med en fyldt sal i Scala Gudhjem 9. juni. Resultatet kan du se i aften på DR2 klokken 20:30 – 21:00.

I første afsnit tog Gintberg gas på Lemvig. Byen havde arbejdet hårdt, og gør det stadig, på at fylde byrummet op med kunst – ivrigt støttet af Ny Carlsberg Fonden. Læg dertil et museum for religiøs kunst, som blandt andet udstillede to gule, godt brugte gummihandsker, ophængt modsat så fingrene rørte hinanden. Det var religiøst, fordi installationen var en direkte henvisning til Michelangelo’s loftsmaleri ’Adams skabelse’ i Det Sixtinske Kapel i Roma, hvor Gud – via sin finger – ånder liv i det første menneske. Det var komik fra øverste hylde.

Det har nok været lidt sværere for den gode komiker, at finde tilsvarende absurditeter i Gudhjem. Byen er heldigvis blevet forskånet for både nedsmeltede ringmure, container-skeletter med påmonteret guld-malet radar eller en lille rundkirke, der synker lidt i knæ, som Jeppe Aakjær skrev så smukt engang. Nej, Gudhjem er – indtil nu– sluppet for samtidskunstens mange rædsler.

Faktisk var der ikke så meget at komme efter i det lille fiskerleje. Gintberg måtte helt til Moseløkken Stenbrudsmuseum samt besøge en træskærer i Allinge for at opfylde programmets målsætning. Eneste indslag fra byen bliver viceborgmesterens hustru – May Bjørn Riis – der i sin nyetablerede forretning midt på Brøddegade, producerer små glasperler nogen gange med noget meget specielt indeni.

Men gå ind på DR2 i aften, og få en griner sammen med det veloplagte publikum i Scala Gudhjem.