19. december, 2021
NOGEN GANGE kan det være forfriskende – lige som et kold havbad er det – at tage over på den anden side af verdenshavet, og observere hvad de tossede sjællændere får tiden til at gå med. Sådan en tur foretog Din Blogger med Gudhjems Portrætmaler i november. Her er et par glimt af de voldsomme indtryk – dels fra Havnebyen på Sjællands Odde og i næste afsnit i morgen storbyen i al sin glans. Her er et par glimt:
SJÆLLANDS ODDE, HAVNEBYEN: Der ligger et lille hotel i byen med udsigt lige ud til fiskerihavnen. Det hedder ‘Den Gyldne Hane’, men minder ikke om værtshuset i Nexø ved samme havn. Udefra ligner det ikke noget at råbe hurra for, men de fire værelser på 1. sal er meget smukke og sengene super. Men hvad endnu bedre er, så er hotellets køkken helt i top. Selv på en flad onsdag er restauranten fyldt godt op. Vil man deltage i deres ‘Skaldyrsaften’, der løber af stablen hver anden fredag, skal man være tidligt ude. Der er gerne booket mange måneder frem. Det er Gudhjems portrætmaler Lisa Høyrup på balkonen til værelse 6. Foto©JørgenKoefoed.
SJÆLLANDS ODDE, HAVNEBYEN: Der er mange aktive fiskekuttere i den mellemstore erhvervshavn. R86 Lis Hansa, der ejes af en mand fra Hasle, er en af de større. Den sejler ud meget tidligt hver morgen af en ung mand fra byen. Her er den på vej ind. Foto©JørgenKoefoed.
SJÆLLANDS ODDE, HAVNEBYEN: R86 har en god fangst – 14 kasser med krabber, hummer, torsk, rødspætter og pighvar. Der er åbenbart masser af fisk i Kattegat. Trist og se på for en bornholmsk fisker, hvis erhverv EU har kvalt stille og roligt. Foto©JørgenKoefoed.
HAVNEBYEN, SJÆLLANDS ODDE: Lige over for hotellet ligger ODDEN FISK. De har et udvalg som slår alle rekorder – også når det gælder tillavet specialiteter. Selv på dage sidst i november kommer der hele tiden kunder. Om sommeren, hvor omkring 360.000 mennesker holder ferie i området, er der meterlange køer. Butikken ejes af Peter. En meget driftig forretningsmand, som både har lejlighed på den spanske sydkyst og en lejlighed i Søparken ved Gudhjem. Kan han ikke komme til Gudhjem og åbne sådan en butik! Foto©JørgenKoefoed.
HAVNEBYEN, SJÆLLANDS ODDE: Kommunen skal spare, så gæsterne må besørge i havnen. Foto©JørgenKoefoed.
HAVNEBYEN, SJÆLLANDS ODDE: Det er ikke kun i cirkus, man kan opleve den oversavede dame. Foto©JørgenKoefoed.
HAVNEBYEN, SJÆLLANDS ODDE: Der kører en del Mercedes’er rundt i byen, men en meget gammel Volvo kan stadig bruges. Foto©JørgenKoefoed.
HAVNEBYEN, SJÆLLANDS ODDE: Dette skilt er meget udbredt i det danske sommerland – især i Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.
ODDEN KIRKE, SJÆLLANDS ODDE: Kirken ligger midt på Odden omkring fem kilometer fra Havnebyen. Opførelsen begyndte i det 13. århundrede, men kirken fik først sin karakteristiske røde farve i 1874. Præsten hedder Louise Buch Jensen. Kirken er et besøg værd især på grund af kirkegården og dens beboere. Foto©JørgenKoefoed.
ODDEN KIRKE, SJÆLLANDS ODDE: Til minde om Danmarks store søhelte: Orlogskibet PRINDS KRISTIAN ført af den kiække Jessen kæmpe ved Oddens Kyst den 22. mats 1808 i 111 timer mod 11 engelske linieskibe. Willemoes, Kongedybets Helt, Dallrup og Soland med 64 af menigmand faldt ROTHE, TOP, FERRY og 132 såredes. Vraget blev erobret, men Danmarks Søhæder stadfæstedes.
De Snekker mødtes i Kveld paa Hav / og Luften begyndte at gløde / De leged alt over den aabne Grav / og Bølgerne giorde saa røde.
Her er jeg sat til, en Bautasteen at vidne, for Slægter i Norden Danske, de vare, hvis møre been under mig smuldre, i iorden danske af Tunge, af Æt og af Id, thi skal de nævnes i løbende Tid, Fædrenes værdige Sønner. Foto©JørgenKoefoed.
ODDEN KIRKE, SJÆLLANDS ODDE: Lidt af en gravplads for søheltene fra 1808. Den sorte gravsten i midten er rejst af ‘Sølieutenants Selskabet’ 11. maj 1883 – 100 år efter at Peter Willesmoes blev født. Foto©JørgenKoefoed.
ODDEN KIRKE, SJÆLLANDS ODDE: Zean [1999-2007] var ingen søhelt, men æres af familien med dette smukke gravsted, vogtet af engle. Foto©JørgenKoefoed.
PÅ KIRKEGÅRDEN er der også rejst en tre meter høj obelisk omkranset af tre grave. De er til minde om piloter fra henholdsvis England, Canada og New Zealand, der blev skudt ned af tyskerne i 1945 over havet tæt på Sjællands Odde. Tyskerne smed ligene ind på kirkegården og påpegede, at der ikke måtte være en ceremoni ved deres begravelse. Men præsten klædte sig ud som graver ved jordfæstelsen, mens kirkeklokkerne ringede. En tysk soldat fór op til ringeren og beordrede ham at stoppe ringningen. Men der blev ringet i forbindelse med solnedgangen og ikke begravelsen, fortalte ringeren, og så fortsatte ringningen.
I morgen forsættes med mærkelige oplevelser i Storstaden med Det Store, Stygge Storkespringvand, som sangeren Cæsar sang om under ungdomsoprøret i 1960’ene.