GODE RÅD ER IKKE AT FORAGTE

Gyldendals Sparebog udkom i 1941 og blev en bestseller. Her er et nøje udvalg af de bedste og mest anvendelige råd, som nu udkommer i et nyt og praktisk format. Sådan skriver forlaget på bogens omslag. Foto©JørgenKoefoed.

FORLAGET GYLDENDAL vil godt gøre noget godt for den danske befokning. Derfor har de gengivet DEN LILLE SPAREBOG, som forlaget udgav første gang i 1941. Den gang var der krig og sikkert stor brug for gode råd, der kunne strække de ofte små lønninger. Men da der nu atter er krig i Europa, er det sikkert ikke tosset at kigge på gode råd – hvad enten de nu sparer penge eller gør livet nemmere.

Her kommer et par stykker:

BILLIGT PAALÆG
Lige store Dele kogte Gulerødder og syltede Rødbeder skæres i bitte smaa Stykker. En Opbagning laves af Mel, Fedtstof og Vand, saa meget der behøves. Den skal være temmelig jævn. Den smages til med Rødbedeeddike, udrørt Sennep, Sukker og Salt. Gulerødderne og Rødbederne kommes heri og vendes forsigtigt. Det er en meget velsmagende Salat.

BRIDGEKORTENE ER BLEVET DYRE
Kort er efterhaanden blevet saa dyre, at vi næsten ikke har raad til at købe dem. De gamle maa derfor holde dobbelt saa længe som tidligere, saa derfor kan det være nødvendigt at foretage en Renselsesproces i Ny og Næ. Den bestaar i, at man laver en Grød af Stenkulsnafta (Benzen) og Talkum, og med den Grød renser man hvert enkelt Kort. Naar de saa er tørre, gnider man dem over med Talkum paa et stykke Vat, for at de skal blive ”levende” igen.

HVIDT TØJ
Hvidt Vasketøj bliver smukt og klart, naar man skærer en uskrællet Citron i Skiver og kommer det i Vandet, naar det koger.

LAKSKO
Laksko skal altid staa i Læsten, helst paa et køligt Sted. De renses af og til med lunken Mælk og gnides tørre og blanke med en blød Klud. Smør af og til Vaseline paa dem, det blødgør Læderet.

SNØREBAAND
Snørebaand hos Børn har en kedelig Tilbøjelighed til at gaa op. Prøv at binde dem med vaade Fingre.

MORGENMAD
Kog 1 Liter Mælk med 1 Kop Hvidtøl. Det spises meget varmt med Rugbrød til eller Rugbrøds- og Franskbrødsterninger (gerne tørt Brød) i. En Rest Grød fra Dagen før kan anvendes i stedet for Brød, men varm da Grøden, da Mælken ellers bliver kold. Denne Portion, tilsat Brødterninger eller Grød, er nok til 4 personer. Det er sundt, nærende og billigt.