GRÆKER-KAJS SVIGERINDE VAR IKKE FOTOMODEL

Græker-Kaj var en spøjs fætter med stærke meninger – ikke mindst om fiskeriet. Desuden truede han med at skrive en bog om sin svigerfamilie. Det nåede han dog ikke. Til gengæld lod han sig interviewe til bogen ‘Græker-Kaj fortæller’. Foto©JørgenKoefoed.

GRÆKER-KAJ VAR EN KENDT SKIKKELSE på Bornholm. Han døde 22. august 2015 tidlig om morgen – kvart i seks. Men forinden havde han sat sine spor – både inden for det bornholmske fiskeri, men også i det ganske land, når han fortalte sine anekdoter fra sit hektiske liv hos radioværterne Mads Vangsø og Adam Duvå Hall i P3s MONKEY BUSINESS.

Kaj nåede ikke at se den færdige interview-bog med ham selv, som tv-værten Brian Christensen lavede med ham.

Som Brian skriver på bagsiden af bogen: ’To dage efter, at Kaj og jeg havde gennemgået de sidste rettelser til bogen her, blev han indlagt på Bornholms Hospital, hvor han fire dage efter sov stille ind.’.

AT SPISE KATTE

Kaj fik sit tilnavn blandt fiskerne på havnen i Nexø. De mente, at han engang havde spist en kat, ligesom grækerne gjorde. Om det var sandt vides ikke. Kaj var nemlig en vidtløftig fyr med mange gode historier gemt oppe i ærmet. Ikke alle holdt sig strengt til sandheden, men det gør ingen historier jo … hvis de altså skal være sjove. De blev altid tilsat et extra kydderi, som man siger.

KAJS HUSTRUS SØSTER

Din Blogger kendte Kaj gennem alle de 16 år, hvor han boede sammen med én af Kaj mange svigerinder. Hun er ikke alene omtalt i bogen, men også gengivet i farver. Hun hed og hedder stadig Ella og bor i øjeblikket på en gård i Østermarie.

Hør her, hvad Kaj fortæller om svigerinden:

”Har jeg i øvrigt fortalt, at Toves søster, hun var sgu kæreste med Kurt Trampedach? Den er sgu god nok, hun hed Ella og jeg tror faktisk, at Kurt lavede sin første kultegning, da de besøgte os. Den ligger heroppe på loftet et sted, men jeg har fandenedme også et flot postkort af Ella i foto-albummet. Hun var jo model i nogle år. Jo jo, du.”

LIDT RIGELIG KRYDDERI

Fake News fra Græker-Kaj. Dette foto forestiller IKKE hans svigerinde Ella. Men måske er det et foto, som Kaj erhvervede sig, da han var fisker. Hvis nogen kender damen, må de meget gerne kontakte Bloggen. Foto©JørgenKoefoed.

Historien er god nok. Ella boede sammen med Kurt i en række år – inden han blev kometen inden for dansk kunst, og endnu var malerlærling hos en malermester i fødebyen Hillerød. Senere flyttede parret til Ålekistevej i Vanløse. I mellemtiden havde de fået datteren Charlotte, som ikke fik så meget glæde af sin farmand, da han inden hun blev tre skiftede Ella ud med tegneren Dorte Karrebæk. Men her holder fakta også op.

Det frække foto i bogen er IKKE Ella … og Ella har heller aldrig arbejdet som fotomodel. Men historien er jo meget god, trods alt … og nu har Din Blogger ødelagt den!!!

Bogens forfatter Brian Christensens kommentar  til Græker-Kajs erindringsforskydning omkring Ella og en fræk postkort-dulle:

JA, Græker-Kaj tilsatte gerne nogle af hans historier lidt krydderi. For det var der også brug for nogle gange, når en historie skulle fænge publikum. Sådan havde han lært det hjemme på Stevns, hvor han nød at se og lytte til hans fars fætter, Hans, kaldet ÆGGEMANDEN. Med sine historier kunne ÆGGEMANDEN tryllebinde de lokale i forsamlingshuset, når der var fest. Historierne sprøjtede ud – og folk var henholdsvis helt fænget eller flade af grin. Sådan ville Græker-Kaj også være.

Festens midtpunkt, som kunne fastholde et publikum med historier fra de syv – måske otte verdenshave – og det blev han. Festens midtpunkt – nogle gange for fuld og for meget – andre gange hylende morsom og en fantastisk historiefortæller. Og gerne med historier fra hans eget liv – tilsat lidt krydderi. Som eksempelvis med historien om ‘fotomodellen’ Ella.

Modsat Ella, nåede Græker-Kaj faktisk at komme på forsiden af et magasin, men det er en helt anden og sandfærdig historie …

Sådan så Ella ud i sine unge dage. Her fotograferet sammen med Din Blogger i en have på Syvstensvej i Vanløse i starten af 1970’erne. Foto©JørgenKoefoed.

Fakta

GRÆKER-KAJ FORTÆLLER …
178 sider
400 gram
Udgivet 2. januar 2016
Forlaget Brian Christensen
ISBN-13: 97 887 994 82 849
Kan købes hos Bornholms Lille Boghandel i Bornholms Lufthavn,
i diverse Brugser eller via nettet: www.bornholmslilleboghandel.dk
149,95 kr.