GUDHJEM KIRKE FIXET

Tømrermester Bjørn Cordes og bygningskonstruktør Johan Lorentzen tjekker de nye vindskeder. Foto©JohanLorentzen.

Blikkenslager Kaj Thøgersen fra Flemming Svendsen VVS er kommet højt til vejrs. Det er vilkåret, når skiferplader og inddækninger skal fixes. Foto©JohanLorentzen.

Malermester Torsten tog sig kærligt af alle dørene. De blev oliebehandlet eller fik en gang blåt. Foto©JohanLorentzen.

DEN PLAN SOM bygningskonstruktør Johan Lorentzen lagde i 2019 for en udvendig renovering af Gudhjem Kirke blev sat i gang 10. juni i år, hvor tømrermester Bjørn Cordes startede med at fjerne nedbrudte vindskeder for af udskære nye med nøjagtig samme profiler.

Kirken minder på mange måder om en norsk stavkirke, hvor sådanne profiler også indgår. Som en kuriositet kan det nævnes, at antallet af udskæringer i vindskederne var forskellige. De korte havde 14 i den ene side og 15 i den anden. De lange henholdsvis 27 og 28. Kloge hoveder funderede over denne ulighed. Kunne det være, fordi kun Gud er fuldkommen?

Senere blev også tårnlugerne nedtaget og træværket renoveret. Zinkinddækninger på apsis blev udskiftet og større skader på skiffertaget blev repareret. Murermester Jan Hjort-Hansen gennemgik alle kirkens fuger inklusiv dem i skorstenen. Så hvis det fremadrettet trækker i kirkerummet skyldes det i hvert fald ikke længere huller i murværket.

Som rosinen i pølseenden drejede træsmeden Hans Henning Pedersen en helt ny kugleafslutning på apsis ud af en egestamme.

Hvad er det Fugato altid siger: ”Så er det klaret!” … og så ovenikøbet lidt under budgettet.

Gudhjem Kirke er blevet fixet – nu mangler blot at stilladset kommer ned. Foto©JørgenKoefoed.