GUDHJEM KORT&GODT [23]: TRAFIKDEBAT, PORTRÆTMALEREN I STAFETTEN, BIOGRAFEN FÅR SIN FORMAND TILBAGE MED MEGET MERE
FULD DAMP UNDER KUNSTEN
HØST-MUSEET HOLDT fernisage 31. april, hvor Danmarks måske mest berømte kunstner – Michael Kvium – var på besøg for at præsentere sine værker, som udstilles sammen med Høst-malerierne. Dagen efter var der fernisage på Gudhjem Museum med sprælske værker af Nexø-boen Cæcilie Kaas Jørgensen og den nye permanente udstilling ‘Find Motivet’. Det er en lang række malerier fra museets arkiv af kendte Gudhjem-malere, der har haft deres staffelier stående rundt i byen. Meget spøjs og meget underholdende med en opfordring til publikum om, at gå ned i byen og finde stederne in natura. Der var et tæt mylder af gæster. Klik-tælleren stod på 162, da museet lukkede. Ikke helt så mange, som Bornholms Center for Kunsthåndværk i Hasle kunne opvise. Ved deres fernisage i lørdags blev de trampet ned af 300 gæster plus de mange, der kom efter at triptælleren blev langt i skuffen. Bornholm er ikke længere Light Green Island, men nok mere The Big Art Island!
AL FOR BLÆSENDE START
FOR 11. ÅR i træk startede Gudhjem Havnekor med at synge det gode skib ERTHOLM ud af havnen kurs Christiansø Palmesøndag. Men noget gik galt. Der blev sunget, men der var ikke noget skib. En kraftig vind fra nordøst stod direkte ind i havnen, så Ertholm var søgt til Tejn. En streg i regningen for de mange fremmødte. Alligevel blev der sunget af karsken bælg, for at verselinjerne kunne trodse modstanden fra Æolus kunne komme ud af munden. Det samme gentog sig i går, men i dag har vinden lagt sig til 4 m/s med vindstød op til 6 m/s. Mon ikke Ertholm kan klare denne smule vind?! Foto©IlseSøndervang.
MANGE VILLE TALE OM TRAFIK
IKKE MINDRE end 76 personer dukkede op, da Gudhjem Byforening havde indbudt Anita Bay Bundegaard og en række lokalpolitikere til debat om den øgede motor-trafik i Sommer-Gudhjem. Det var Anita, der i et indlæg i Bornholms Tidende havde skrevet om Gudhjems Dilemma. Det drejede sig om, hvor mange turister med deres biler, busser og motorcykler kunne besøge byen uden at skræmme de selv samme turister bort. 2.000 motorkøretøjer tøffede sidste år ned til havnen, parkerede eller tøffede videre, hvis der ikke var flere P-pladser. Pernille Kofod Lydolph fra Destination Bornholm kunne fortælle, at ikke mindre end omkring 70 % af turisterne, havde tilkendegivet, at de faktisk syntes, der var lidt for meget trængel i byen. Panelet af politikere mente hel bestemt, at det var noget, man skulle arbejde med. Problemet gjaldt jo også de øvrige østkystbyer. Men hvordan det problem skulle løses, var der ikke noget svar på. Jo, man skulle prøve på, at trække turisterne rundt til andre mindre besøgte byer på øen. Men som det blev fastslået igen og igen: Alle turister ville besøge Guldægget: Øens – og måske Danmarks – mest attraktive by lige meget hvad. Så ud over at lukke byen for motorkøretøjer mellem fx 10:00 – 16:00, er der umiddelbart ikke rigtig noget at gøre ved det mere og mere påtrængende problem. Det var der nu ingen, der talte om. FlemmingWillum fra Trafikgruppen, mente at både en shuttle-bus til de dårligt gående [det vil sige unge mellem 13 og 19 og handicappede uden ben] samt elektronisk skiltning om antal ledige P-pladser nede i byen ville løse problemet. Venstres formand Søren Schow, mente at man kunne løse en del af problemet ved at flytte Christiansøfærgen til Tejn, men kunne i øvrigt ikke rigtig se, at der var en løsning på trafikproblemet. Som han sagde: ”Alle bilister vil ned gennem Gudhjem, fordi de vil prøve at køre op ad den snoede og stejle Serpentinervej”. Det eneste mødet kastede af sig var faktisk, at alle efterhånden – også store dele af erhvervet – er blevet klar over, at trafikproblemet i Gudhjem og på resten af øst-øens byer er noget man politisk bliver nødt til at finde en løsning på. Foto©JørgenKoefoed.
DET REGNEDE PÅ BAY & BUNDEGAARD
ÆGTEPARRET Anita Bay Bundegaard og Christian Bundegaard – henholdsvis direktør for Save the Children i Geneve, tidligere minister, redaktør på Politiken og maler, forfatter, idéhistoriker, tidligere litterær direktør på forlaget Gyldendal, lejede sig sidste år ind i det lille lokale, som ligger i forlængelse af Det Gamle Røgeri på Ejnar Mikkelsensvej, hvor kunstneren og art director Malene Kyed har sit værksted. Her udstiller ægteparret deres værker. Christian sine malerier og Anita sine små, strikkede punge-tasker med lynlås. Desværre viste det sig, at taget langt fra var hul-fri. Det forårsagede en del vand i lokalet, så det måtte rømmes. Lige nu er der ved at blive lagt tag på, så Galleri Bundegaard kan åbne tørt og knaldfrit til sommer. Parret bor ude ve Rø Plantage vest for Gudhjem. Fotos©JørgenKoefoed.
PILEN DEN FORKERTE VEJ
DET ER lidt ejendommeligt. Når man komme gående nede fra Gudhjem op ad Kirkestien og til venstre ad Lillevang og ud til stien Egebakken lige der, hvor Melsted Langgade starter, står der et skilt, som til højre viser vejen til Gudhjem. Jamen, man kommer jo lige fra Gudhjem!? Man kunne forstå det, hvis skiltet vendte den modsatte vej, så dem der kom fra campingpladsen og Feriebyen blev ledt hen til starten af byen på toppen af Brøddegade. Det ville i hvert fald være en stor fordel for Restaurant Bakken, som man bliver ledt lige ud til. Som det er nu, stiller man sig selv det spørgsmål, hvad det egentlig var for en by, man lige havde besøgt. Foto©JørgenKoefoed.
PÅ ENDNU EN GANG
DET ER IKKE så længe siden, at Gudhjems Portrætmaler Lisa Høyrup optrådte i TV2/Bornholms KULTURREPORTAGEN [https://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&id=857907]. Det var i forbindelse med udstillingen ’Oven Vandet Neden Vandet’ hun åbnede sammen med Malene Kyed i hendes værksted i ’Det Gamle Røgeri’ på Ejnar Mikkelsensvej. Nu er Høyrup på igen. I sidste uge var journalisten Christian Hansen og fotografen Frederik ‘Tulle’ Thuelsen på besøg i malerens hjem på Kirkestien i Gudhjem. Her blev hun interviewet til programmet STAFETTEN på foranledning af det foregående interview-offer Poul Friis fra Svaneke. Spørgsmålene fra Christian Hansen spændte lige fra ’hvor er du født’ og ’tror på på et liv efter døden’. Optagelserne blev optaget i hjemmets dagligstue, i Lisas atelier, i Malenes Værksted og i Scala Gudhjems ’Dronningeloge’, som benyttes af de musikere, der optræder på Scala’s scene. Rummet er prydet af 31 små portrætter af de tre kongelige søstre og deres familie , som Lisa malede tilbage i 2005. Udsendelsen påregnes at blive sendt juli eller august. Bloggen vil naturligvis sende et varsel.
DONATION FRA EN ENGEL
I FORDUMS TID var der en bænk på Sorte Odde Batteri. Den gik i opløsning, som tiden gik, men nu kan besøgende i den idylleriske lund atter bænke sig. Den allerførste bænk fik navnet Atlanten I og blev sponsoreret af Elna Juellund. Nu er der kommet en ny: Atlanten II. Den er også sponseret af Elna til trods for, at hun døde 21. maj sidste år 87 år gammel. Donationen er således kommet ovenfra via Elnas mand Svend Torben Jensen, der stadig er nabo til Batteriet. Som det kan ses på fotoet, er der nu to bænke – den anden – den lille – er sponsoreret af bådebygger Niels Løvstad, som også har stået for byggeriet. Flot ser det ud. Så værsågod at sidde ned med din madpakke eller din fuglekikkert. Foto©JørgenKoefoed.
TONNY TILBAGE SOM FORMAND
TRE AF DE FEM bestyrelsesmedlemmer, der var på valg ved Scala Gudhjems generalforsamling 28. marts, valgte at trække sig. Det drejede sig om Berit Nybirk, Anne Marie Koudal og Runa Jensen. Sidstnævnte påtog sig dog at blive suppleant sammen med Hans-Erik Holm Pedersen. Ind trådte tre nye. Ny kan man vist ikke sige om Tonny Nybirk, som efter omkring en lille snes år som formand atter har indtaget tronstolen efter ét års pause. De to andre var den helt nye Birgit Svendsen og Erik Larsen, som har været frivillig gennem mange år og desuden har virket som biografens altmuligmand. Der var kun mødt ni medlemmer op, så det var lige før, bestyrelsesmedlemmerne var den største gruppe. Ellers kunne kasserer Kirsten T. Møller fortælle, at biografen kom ud med et overskud på 116.303 kroner. Det lyder pænt, men det skyldes udelukkende, at der kom 138.000 kroner ind, da Aktivitetshuset på Kirkevej blev solgt til Teatergruppen Undreværket. Her var klausulen nemlig, at overskuddet ved et salg skulle fordeles mellem fire kulturinstitutioner i byen. Det har været dyrere at drive bio i 2022. Energiudgifterne er steget markant ligesom fx annonceringen i Bornholms Tidende. Kommunens tilskud i 2022 var på 60.000 kroner, men er varslet mindre i år. De ti sponsorer, som vises på lærredet før hver forestilling, ydede tæt på 45.000 kroner og medlemskontingentet gav lidt over 18.000 kroner. Som man kan regne ud, ville Scala uden disse tilskud ikke kunne eksistere. Så opfordringen må lyde: Skal biografen bestå, så gå mere i biffen eller bliv sponsor. PS: Der er indkaldt til extraordinær generalforsamling 20. april kl. 19:30. Det skyldes to små ændringer i lovparagrafferne, som ikke kunne vedtages, da mindre end halvdelen af medlemmerne var mødt frem. Foto©JørgenKoefoed.
SCALA GUDHJEMS NYE BESTYRELSE
- Tonny Nybirk – formand
- Torben Christoffersen – næstformand
- Kirsten Møller – kasserer
- Finn Thomsen Nielsen
- Flemming Jørgensen
- Erik Larsen
- Birgit Svendsen
- Hans-Erik Holm Pedersen – suppleant
- Runa Jensen – suppleant.