GUDHJEM KORT&GODT [10] – [TILFØJELSE KL. 17:38]

GUDHJEM MUSEUM FORNYER SIG

JA, der kom i sidste uge en ny udstilling op på Gudhjem Museum efter den store og flotte udstilling med Paul Stoltze og Ole Christensen. Nu er den professionelle kunstnersammenslutning HOLKAHESTEN på væggene for 21. gang. Men det er ikke her, fornyelsen sker. NEJ, fornyelsen sker på de indre baner – nemlig i køkkenet – hvor kun de frivillige har adgang. Hele indmaden er revet ned og ud og ved Træsmedens hjælp er et splinternyt sat op. Ny og større vask – nu med varmtvandshane – og sørme også en opvaskemaskine. Således bliver der fremover ikke meget mas, når der skal ryddes op efter en fernisage. Foto©JørgenKoefoed.

OLE ER STADIG BOSS

BORNHOLMS TIDENDEs chefredaktør spurgte Din Blogger, om han ville tale med en af avisens journalister. Det var i forbindelse med den store ståhej omkring Martin og Jannie Buch Thorborgs brug af deres privat-have i Brøddegade til en udendørsbar til stor gene for Gina Post og Peter Stange, hvis have støder lige op til. Din Blogger tog dagen efter imod journalist Anette Vestergaard, som blev vist rundt til de seks steder, hvor der var oprettet servering af mad og drikke i private områder. Hendes forsideartikel 14. juli handlede desværre ikke så meget om den grovere og grovere sommer-udnyttelse af det lille, men attraktive fiskerleje. Nuvel, det er svært at styre journalister, men … en kedelig fejl havde indsneget sig texten. Det er Ole Stigemo, der gennem de sidste flere år stadig er udstillingsansvarlig på museet. Og altså ikke Din Blogger. Det var han fra 29. april 2015 til 31. december 2017, men han er stadig i besiddelse af en nøgle, da han tager et par billetør-vagter om måneden samt i ny og næ hjælper Ole med at få skik på en udstilling. Foto©JørgenKoefoed.

ET BLODIGT HUNDE-DRAMA

DET SKETE i sidste måned og gik således for sig ifølge pålidelig kilde. Det var en tidlig aften på havnen i Gudhjem. Malene fra Gudhjem Kunsthandel har overtaget pasningen af MIO. Det er en lille-bitte skødehund. Dens forældre er Kim og Tyge Fønss-Lundberg fra Løkkegade, som er taget på ferie til Færøerne. Da Malene nærmer sig Provianten sidder Thomas med sin hund HEKLA, der er en såkaldt Landseer, der også kaldes Kontinental Landseer. En stor og stærk hunderace. Thomas siger til Malene, at hun ikke skal komme for tæt på Hekla. Den kan ikke lide små hunde. Derfor slår Malene en stor bue uden om og går hen for a tale med den peron, der står i udendørsbaren. Pludelig opdager Hekla lille Mio og går i blodrus. Den flår sig løs fra halsbåndet, og angriber med blottede tænder. Malene kaster sig ned på jorden for at beskytte Mio. Det samme gør et ung par. Men forgæves. Mio bliver bidt flere steder lige som den unge mand. Maria befinder sig på 1. sal, da hun hører tumult. Hun prøver at kalde Hekla til orden – forgæves. Hun farer ned og får trukket Hekla bort fra den blødende Mio. Malene er i chok og forslået i mødet med asfalten. Sammen kører hun med Maria og Mio til dyrlægen. Efter en undersøgelse må dyrlægen melde pas. Han kan ikke redde Mio. Anbefaler dem at tage kontakt til Dyrehospåitalet i København. De melder sig klar til en livreddende opetion. Maria flyver med Mio til København, hvor det mirakuløst lykkes, at redde Mios liv. Kim og Tyge er ude af sig selv, da de modtager beskeden om overfaldet, men selvfølgelig lykkelig over at Mio blev reddet. I sandhed en grum historie ­– for ALLE implicerede. Foto©JørgenKoefoed.

Heklas Maria tilføjer i en mail til Bloggen: “Hekla har aldrig før bidt eller angrebet en anden hund (stor eller lille). Og vi har aldrig troet, at hun kunne finde på det. Hun gør og puster sig op, når hun møder en lille hund, og det har før forskrækket andre hundeejere. Derfor råbte Thomas til Malene. Men vi har aldrig før oplevet, at hun har været aggressiv. Det skete sent på aftenen og ikke tidligt. Jeg var der ikke, da det skete. Så det var ikke mig, men Thomas og en gæst, der fik Hekla væk. Vi er meget taknemmelige for Kim og Thyges måde at tackle hele den frygtelige situation på”.

ALTANER UDEN LIVSFARE

SOM BEKENDT købte en kreds af otte mennesker JANTZENS HOTEL sidste år. De er nu stille og roligt i gang med en renovering. Noget af det første var at udskifte de små altaner ud mod Brøddegade. De havde i flere år set noget skrøbelige ud, og ved en nærmere undersøgelse viste det sig, at der var nedstyrtningsfare. Det er der blev gjort noget ved. I forrige måned blev nye bunde monteret på kraftige jernstolper ind i muren og for nogle uger siden kom der så rækværk omkring. Nu kan hotellets gæster uden fare for liv og lemmer nyde en stille Aperol Spritz til  turiststrømmens summen nede fra gaden. Foto©JørgenKoefoed.

SKILTESKOVEN VOKSER

KOMMUNEN HAR FAKTISK et skilte-regulativ. Det fortæller, hvor store skilte må være, og hvor de må placeres. Men der er selvfølgelig ingen, der holder øje med om reglerne overholdes. På det sidste er byen blevet udstyret med en lang række henvisningsskilte til restaurant HUMMERHYTTEN, som holder til på Martin Buch Thorsborgs Hotel Klippen. De kan spottes på lygtepæle, på gelændere og andre iøjenfaldende steder. Anarkiet raser. Skilte-skoven vokser sig større og større. Ingen gør noget ved det! Fotos©JørgenKoefoed.

TRINET DER FORSVINDER – IGEN-IGEN

HVIS DU BADER i ’Bassinet’ fra ydermolen i Nørresand Havn kender du problemet. Når man træder ned på de sten, der fører over til molen, er der er meget pænt trin ned eller op. Det er så stort, at det kun er muligt for artister og gymnaster at lave et mega-skræv. Andre dødelig må klartre på alle fire op og ned. For år tilbage snedkerede byens bådebygger en fin, lille trappe. Desværre blev den for år tilbage smadret under en kraftig storm. Siden blev der placeret en lille træblok, som et fornuftigt mellem-trin. Af en eller anden grund bliver denne klods fjernet igen og igen af ukendte ransmænd. For et par uger siden, blev der for tredje eller fjerde gang placeret en ny. Hvornår mon den atter forsvinder? Og hvem står bag? Foto©JørgenKoefoed.

OPERA FOR FULD UDBLÆSNING

BARYTONEN Guido Paevatalu, tenoren og bornholmeren Niels Jørgen Riis, sopranen Signe Asmussen, mezzosopranen Josefine Andersson og kapelmesteren Leif Greibe gav en forrygende operakoncert 19. juli i Gudhjem Kirke. Kirkerummet var næsten fyldt, men rummet kunne alligevel godt have været fire gange større på af grund af gruppens lyd-volumen. OPERA MELLEM HIMMEL OG HAV havde så kraftfulde stemmer, at ikke alene taget løftede sig, men også altertavlens Jomfru Marie vippede med ørerne – trods det var hendes jordefærd. Det hele sluttede af med, at hele koret sang og dansede til Franz Lehárs DEN GLADE ENKE. Ikke et øje var tørt! Foto©JørgenKoefoed.

NU MED SOFA-RÆKKE

KLIPPELY SHAWARMA har i et par år solgt shawarma’er ud af huset fra privatboligen på Kirkestien. I år har man udvidet servicen og opstillet en lang række sofaer af paller og puder langs husmuren. Heldigvis er der ingen naboer, der kan blive generet af støjen fra gnaskende turister. Foto©JørgenKoefoed.

GUDHJEM KORT&GODT [1]
14. januar 2022

GUDHJEM KORT&GODT [2]
24. januar 2022

GUDHJEM KORT&GODT [3]
21. februar 2022

GUDHJEM KORT&GODT [4]
9.marts 2022

GUDHJEM KORT & GODT [5]
28. marts 2022

GUDHJEM KORT&GODT [6]
9. maj 2022

GUDHJEM KORT&GODT [7]
11.juni 2022

GUDHJEM KORT&GODT [8]
21.juni 2022

GUDHJEM KORT&GODT [9]
9. juli 2022