GUDHJEM KORT&GODT [15]

KIRKESTIEN BLIVER ELEKTRISK

DA BOFA var i Gudhjem for at oplyse om de nye, fantastiske affaldssystemer, som skulle komme lige om lidt – hvad de så ikke gør alligevel  [og Gud ske lov for det] – havde de planer om at placere en såkaldt affalds-ø på den lille P-plads lige ved Åbogade. Nu er kommunen kommet dem i forkøbet. Lige i øjeblikket er man ved at lægge sidste hånd på opstilling af en ladestander til to biler på pladsen. Naboerne er vældig glade for at slippe for affaldsstinkeren på vejen plus alle de løse plasticposer med affald, som turisterne formodes at ville efterlade ved siden af de aflåste beholdere. Så mangler vi blot el-bilerne, der ganske vist ikke forurener ved kørsel, men til gengæld er stærkt forurenende ved produktion og skrotning for slet ikke at tale om afslidningen af gummi-granulat fra dækkene. Det er et problem, man først nu har erkendt, da bilerne er meget tunge på grund af batteriet. Ak … når man løser et problem, skaber man et nyt.  Foto©JørgenKoefoed.

KARTOFFELFERIE UDEN KARTOFLER

EFTERÅRSFERIEN ER i fuld gang. Turister og sommerhusejere strømmer til Bright Green Island med den stærkt forurenende hurtigsejlende katameran. Byernes forretningsdrivende har pyntet op til årets sidste gæste-strøm. I Gudhjem fejrer man Halloween med halmballer og græskar op og ned af Brøddegade. I bunden ved havnen er den store og meget populære Hamballe-labyrint på plads. Forinden måtte viceborgmesterens hustru – Mai Bjørn Riis – dog rundt med fejespånet for at fjerne hundelorte. Måske ville det være en god idé, at placere en hundelorteposestander på stedet inden vi drukner i lort. Det eneste der mangler er kartoflerne. De skal graves op af jorden nu. Det var jo derfor skolebørnene fik fri fra skole. Det er vist gået i glemmebogen. Foto©JørgenKoefoed.

VANDMÆND OG VANDKVINDER

I GUDHJEM er der en del kvinder i deres bedste alder, der hver morgen året rundt dypper tæerne og resten af kroppen i det veltemperede vand ved Nørresand Havn. Der er vist kun én mandlig vinterbader i byen, og det er Din Blogger. Som den eneste bader han i ’Bassinet’ ved den yderste mole. I disse dage er vandet lige her hjemsøgt at store øer af vandmænd. De gør ikke noget, men det er ret ulækkert at støde ind i dem – og ifølge vandmandseksperter lukker de deres afføring ud af munden, samme sted hvor de indsuger næring. Bvadr! Foto©JørgenKoefoed.

FAR TIL FIRE

DER VAR SEKS svællinger i reden, da byens knopsvanepar rugede æggene ud i sommers. De så søde ud, når de pilede hen over vandet tæt på de voksne, men alle åbenbart ikke tæt nok. To er gået til grunde eller blevet spist af en sulten måge. De overlevende er stadig ’grimme ællinger’. Hvornår de bliver hvide, ’hvides’ ikke. Måske først når de bliver kønsmodne. Det kan tage mellem tre og seks år. I disse krisetider, hvor prisen på kød er på himmelflugt, kan det bemærkes at svanekød meget velsmagende … men de blev totalfredede i 1926, da de var ved at blive udryddet. Og i helt gamle dage var det kun kongerne, der måtte jage og spise svaner. Foto©JørgenKoefoed.

DET GODE GRIN

MÅSKE VAR DER en del Gudhjemboere, der fik sig et extra grin, da de genså ‘Jan Gintberg på Kanten i Gudhjem’DR1 i onsdags efter tv-optagelserne i Scala Gudhjem 9. juni. I hvert fald morede både Gudhjems portrætmaler og Din Blogger sig kongeligt – både under optagelserne og igen under det redigerede gensyn i tv. Foto©JørgenKoefoed.