GUDHJEM KORT&GODT [18] – EN BÆNK, MANGE VANDMÆND OG LIDT MERE

DEN TREDJE BÆNK PÅ VEJ

DET VAR TILBAGE i juli sidste år – helt præcist lørdag 9. juli – at Pétanque-klubbens sekretær Lasse Falkenberg sendte en mail til kommunens grønne mand – Morten Bach Jørgensen – med en anmodning om opsætning af en tredje bænk ved petanque-banen Gudhjem Downtown. Da der ikke kom noget svar, rykkede Lasse igen 15. august. Den mail kom der svar på i september med beskeden om “at kommunen ville se på sagen” – og nu lige pludselig er arbejdet godt i gang. Så mon ikke at bænken står klar til foråret til glæde for de 19 spillende medlemmer af Gudhjem Petanque samt de turister, der også både spiller og kigger på. Kom ikke og sig, at kommunen ikke rykker, når det gælder! Foto©JørgenKoefoed.

HER KAN KOMMUNEN TJENE PENGE

SOM ALLE VIST VED, var der valg til Folketinget 1. november. Af samme årsag var de bornholmske lygtepæle pyntet op med plakater enten med et politiker-fjæs eller et slogan. Hvad enten man nu elsker disse kunstværker eller ej, så skal de være fjernet otte dage efter, at valget er overstået. Hvis det ikke er tilfældet, kan vejmyndighederne fjerne dem og sende en regning til partiet for udført arbejde. Alternativet har stadig to plakater hængende i krydset mellem Helligdomsvej og Melstedvej, hvor de kræver kortere arbejdstid – men det kan da blive svært, når partiet overlader plakat-nedtagelsen til kommunen. De kan jo i dag slet ikke nå, alt det de skal. En 30 timers arbejdsuge vil – i hvert fald i det offentlige – sætte aktiviteten ned fra vågeblus til momentvise afbrydelser. SIDSTE: Hovsa, det hjalp at skrive. Nu er begge plakater nedtaget. Om det var kommunen eller de alternative vides ikke. Fotos©JørgenKoefoed.

BLÆVRENDE BADEVAND

BLOGGEN SKREV for ikke så længe siden om en invasion af vandmænd ved Nørresand Havn. Søndag 27. november var den gal igen. Helt galt! Der var ikke alene mange vandmænd, nej, der var så mange vandmænd, at de dannede hele øer i Bassinet ved ydermolen. Hoppede man i, ville oplevelsen vel være noget lignende, at svømme rundt en en meget stor vanilje-budding uden vanilje. I skrivende stund er de Gud ske lov svømmet videre til andre destinationer. Foto©JørgenKoefoed.

100 SALMER MERE

DER ER DUKKET en supplerende salmebog op i Gudhjem Kirke. Det er ikke fordi, der mangler samler i salmebogen – tværtimod. Det er mere fordi vores præst – Tina Ravnsbjerg Damholt – mener, at det ville være forfriskende, hvis menigheden kunne stifte bekendtskab med de mange nye salmer, som er skrevet siden salige Grundtvig forlod os 8. september i det Herrens år 1783. Af de 791 salmer der kom med i den nye udgave af salmebogen i 2003, er de 100 af dem nyere, det vil sige under 100 år gamle. I følge Bibelselskabet, der står bag udgivelsen af 100 SALMER, er salmedigtningen blomstret voldsomt op de sidste tyve år, derfor 100 SALMER mere – med noder og becifringer. Og hvis du kigger godt efter har Jakob Lorentzen skrevet melodien til en af salmerne, nemlig Lisbeth Smedegaard Andersens ‘November går tungt gennem byen’. Lisbeth er forfatter og flittig salmedigter, men hvem er Jakob? Hans mor var præsten med den røde alpehue og hans brødre er Gudhjems musicus og bygningssagkyndig for Gudhjem Kirke Johan Lorentzen og ejendomsmægleren og musikeren Steffen Lorentzen plus søsteren Gaia Lorentzen i Allinge. Hun synger med i kirkens voksenkor. Jakob er i øvrigt organist og kantor ved Holmens Kirke samt statsorganist ved Christiansborg Slotskirke … og åh, jo så blev han i 2019 Ridder af Dannebrogsordenen.  Foto©JørgenKoefoed.

I PARADIS MED SYS OG STEFFEN

TV2-FORSANGEREN STEFFEN BRANDT hyggede om en fuld sal i Scala Gudhjem. Det skete 27. november, hvor den kendte sanger med forbindelse til et hus i Gudhjem, havde inviteret sin faste makker, guitaristen Gustaf Ljunggren samt sangerinden Sys Bjerre til en intim koncert. Koncerten er den første i en række  under navnet MINE AFTENER I PARADIS. Navnet henviser til den vidunderlige, italienske film af samme navn, hvor handlingen udspiller sig i en lille landsby og dens biograf. Faktisk skulle første koncert være afholdt 13. oktober med sangerinden Maria Frank, men et valg kom i vejen og er nu blevet flyttet til 19. januar. At årsagen var valget skyldes, at disse arrangementer afvikles sammen med TV2/Bornholm, som optager seancen for senere at vise den på skærmen. Og da valget blev udskrevet, skulle al stationens tid bruges på det. Billetter kan bestilles på musikhuzet.dk. Foto©JørgenKoefoed.

BLIDE HAVNETONER

DET VAR GANSKE yndigt, da Dannebrog blev strøget fra flagstangen på Glaciet ved havnen i Gudhjem søndag 4. december. Vejret var vidunderligt. 6 grader og vindstille. Vandspejlet var glat som en barnerumpe. Og lige dér på trappen, hvor man går ombord på Ertholm, sad en herre og spillede vidunderligt på sin harmonika. Det viste sig at være brygmester Jan Paul fra Svaneke Bryghus. Eneste årsag var, som han udtrykte sig: ”Vejret var bare så vidunderligt, at jeg ikke kunne lade være med at låne en stol fra Provianten og spille for havet – og hvem der ellers ville lytte med”. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER IKKE SÆLER

DE SVALEUNGER der kom til verden i sommer ved vandet omkring Gudhjem, svømmer stadig rundt i farevandet. Ofte sammen med deres forældre, men også nogen gange alene. Her blev de lynskudt, mens spiste af tangplanterne i Bassinet ved ydermolen på Nørresand Havn. I første omgang lignede det er par sæler med snuden oppe … men ved nærmere eftersyn var det er par svanerumper. Foto©JørgenKoefoed.

HVEM ER EJERNE?

DE TO CYKLER, der har stået ulåst parkerede siden juli måned ved turistinformationen i Gudhjem, savner stadig deres ejere. Der sad en seddel på den enes bagagebærer. Her stod på klingende engelsk: ”Bring this two bikes back to Pilen, Allinge”. Det må være skrevet af dem, der var så venlige at ’låne’ disse transportmidler, som åbenbart var parkeret ude foran Pilen Bodega i Allinge. Nu har Bloggen sendt mail til Bornholms Politi og håber på, at de bliver afhentet på et eller andet tidspunkt. Cyklerne er en RALEIGH CLASSIC og en BROADWAY ROCKY med stelnumrene EN24873 og WDB03673. Hvis du kender noget til ejerne, så kontakt dem. Cykler ser stadig fine ud med luft dækkene. Foto©JørgenKoefoed.