GUDHJEM KORT&GODT [19] – VI BLIVER ALLE ELEKTRISKE MED MEGET MERE

BRAND I BYEN

DET GIK UD OVER nogle feriehuse i Søparken mellem Gudhjem og Melsted, da nogle håndværkere var i gang med at lægge nyt tagpap på et af tagene i torsdags. Mærkelig nok er det noget, der ofte sker, når tagpap brændes fast. Man skulle synes, at håndværkere efterhånden havde lært lektien. Åbenbart ikke. Brandvæsenet blev alarmeret tidligt på formiddagen, men allerede lidt før middag var branden bekæmpet. Der skete en del røg-, brand- og vandskader på fire af husene, som ligger på rad og række i to etager. Ingen hunde, katte eller mennesker kom til skade. Alle feriehusene var uden gæster. Foto©IlseSøndervang.

STOP FOR VINTERBAD

BADETRAPPEN ved indermolen på Nørresand er ikke blevet skyllet væk af en krafigt orkan. Nej, det er kommunen, der har været på spil. Flådestation Atlanten mente, at trappen var kaput og måtte fornyes, og det ville kommunen godt være behjælpelig med. Det passede så alligevel ikke. Trappen blev i sin tid lavet af Bådebygger Løvstad, og derfor var trappen så solidt lavet, at den faktisk stadig var intakt med sine trin af kraftigt egetræ. Så nu skal trinene bare sættes bedre fast, ligesom gelænderet skal fastgøres rigtigt. Kommunen regner med at trappen kan komme op i løbet af februar – måske. I samme omgang vil bænken ved trappen blive tjekket. Foto©JørgenKoefoed.

NU BLIVER DAGLI’BRUGSEN ELEKTRISK

MÅSKE ER DER lige nu ikke så mange el-biler på Bornholm. Men måske til foråret. Mandag 20. marts begynder den nye EXPRESS 5 på sin daglige færd mellem Ystad og Rønne. Den har plads til 450 biler og 1.610 passagerer. Det er noget mere end lillebror EXPRESS 4 med sine blot 400 biler og 980 passagerer. Så mon ikke en god procentdel af de bilende turister ankommer i en elektrisk bil?! Flere ladestandere er en nødvendighed. Sidste år kom der fire ladestandere på P-pladsen ved benzintanken ved Helligdomsvej. I efteråret kom der to styks på den lille P-plads i Åbogade lige over for biblioteket – og just nu er Dagli’Brugsen godt i gang. Plakatsøjlen er blevet flyttet op ved Brugsens bænke og har gjort plads til en meget stor transformator med to tilhørende lyn-ladestaditioner. Snart bliver vi alle elektriske! SIDSTE NYT: Express 5 bliver alligevel ikke klar til marts, men først hen ad sommeren. Så nu skal alle sejlplanerne laves om inklusive de foretagne bookninger. My Goodness … de jyder! Fotos©JørgenKoefoed.

NUMMER TRE FÆRDIGBYGGET

I DECEMBER SIDSTE ÅR gik kommunen efter anmodning fra Gudhjem Petanque i gang med at opsætte en tredje bænk ved petanque-banerne Gudhjem Downtown. Nu er den sørme blevet færdigbygget med både sæde og ryglæn. Kommunen har lige pludselig rykket. Hvad er der sket? Foto©JørgenKoefoed.

DEN KØRENDE FISKEDELLE

DER ER LANGT til den nærmeste fiskeforretning, hvis man bor i Gudhjem. Men heldigvis har fiskemanden Bo Johansen fra Tejn i mange måneder efterhånden hver uge kommet til Gudhjem med sin fiskevogn. Tidspunktet blev ændret i efteråret, ligesom størrelsen på salgsvognen. Nu ser det sådan ud: Onsdage 13:30 – 14:00. Du kan ikke længere finde ham på HavFrisk.dk, men på Facebook: R32Nini. Foto©JørgenKoefoed.

BIBELSKE RUTH GENOPLIVES

”Ruth og Boas: Hvo er denne Kvinde, som sanker paa min Ager? Og Høstfogeden svarede: Det er hende, som kom fra Moabitternes Land med Noomi” [Ruth 2. 5.-7., 13.-14.] Illustration og text fra ’Biblen i Billeder’. Foto©JørgenKoefoed.

DET SKER TORSDAG 25. JANUAR. Sognepræst Tina Ravnsbjerg Damholt og organisten og sangeren Rebecca Forsberg Svendsen indbyder til ORD OG TONER – KVINDER I BIBLEN. Denne gang handler det om RUTH. Der vil være læsning af texter fra Ruths Bog, solosang og fællessang af relevante salmer og orgelmusik. Det starter klokken 17:00, og der er gratis adgang. HVEM VAR RUTH? RUTH figurerer som en af fire kvinder navngivet i Jesus’ stamtræ i begyndelsen af Mathæus-evangeliet. Mange kristne fortolker Ruth som forbillede for Jesus og kirken. Ruths kendte ord: ”Nej, hvor går du hen, vil jeg gå, hvor du bor, vil jeg bo; dit folk er mit folk, og din Gud er min Gud. Hvor du dør, vil jeg dø, og der vil jeg begraves. Herren ramme mig igen og igen: Kun døden skal skille os!”.

ATTER FULDE HUSE

I TORSDAGS spillede TV2-forsangeren Steffen Brandt og hans guitarist Gustaf Ljunggren deres anden koncert i serien MINE AFTENER I PARADIS. Der var som sædvanlig udsolgt af alle 136 pladser i Scala Gudhjem. Koncertens gæst var ingen ringere end den 49-årige singer-songwriter Maria Frank fra Langeå. Hun fik sit gennembrud i 1999 med albummet ’Ancient Pleasures’, som blev indspillet i New York. Det hittede med ikke mindre end tre numre ’Symptom of My Time’, ’Save a Little Love’ og ’Heart of Saturday Night’ med et salgstal på 40.000 eksemplarer. Elever fra Campus var inviteret til at stille de optrædende nogle spørgsmål. Et af dem var, hvor de fik inspiration fra til deres sange. Efter grundig overvejelse kunne Steffen Brandt fortælle, at han netop havde bidt mærke i en sætning i en bog: “Jeg sidder altid yderst på stolen”. Han var hel sikker på, at dette udsagn ville blive omkvædet på en af sine næste sange.

Mange af gæsterne i Scala Gudhjem blev ret generet af to kraftige lamper, der blev tændt ud mod publikum efter hvert sangnummer. [Se  på fotoets øverste højre hjørne]. Årsagen til dette ‘lys-show’ skyldes, at der på scenen var monteret fire kameraer, som filmede publikum mellem numrene. De blev styret ude fra sendevognen. Så se med på TV2/Bornholm, når koncerterne bliver bragt. Det kan være at dit smukke fjæs kommer til at fylde skærmen ét sekund eller tre.

Koncerten var arrangeret i samarbejde med Musikhuzet i Rønne og TV2/Bornholm, som optager koncerten for en senere udsendelse. Fotos©JørgenKoefoed.

TO SOMMERGÆSTER ER NU VÆK

SOM DET FREMGIK af sidste udgave af GudhjemKort&Godt var to udmærkede cykler strandet ved Turistinformationen ved havnen. De har stået der siden sommeren sidste år og mindst et halvt år frem. Nu er de væk. Måske er det politiet, der har afhentet hittegodset efter et tip fra Bloggen. Det fremgik af en seddel på den ene cykels bagagebærer, at cyklerne var ’lånt’ og at de søde ’lånere’ bad en hjertelig sjæl om at levere dem tilbage til Pilen Bodega i Allinge, hvor de var snuppet. At de ikke var blevet genlånt af andre cykeltrængende skyldes ikke, at de var i dårlig stand, det var de ikke. De var fine med luft i dækkene. Men når der aldrig bliver stjålet cykler fra Gudhjem Downtown skyldes det, at ingen cykeltyve orker at cykle op ad Brøddegade eller Serpentinervejen. Fotos©JørgenKoefoed.

DAVID OG GOLIATH

P521 passerede Gudhjem 19. januar 2013 kl. 12:24. Foto©JørgenKoefoed.

DEN DANSKE FLÅDE er rustet til tænderne, hvis det værste skulle det. Og det kan meget vel ske, sagde den tidligere forsvarsattaché og brigadegeneral Carsten Rasmussen. Ordene faldt i lørdags ved Det Bornholmske Hjemmeværns nytårsparole. Den gode general ser en større trussel mod Bornholm, end mange andre danskere gør. Som han sagde til Bornholms Tidendes Torben Østergaard Møller: ”Og den trussel, jeg ser mod Bornholm, er ikke, som man så under Den Kolde Krig med tusindvis af russiske – eller dengang sovjetiske – marineinfanterister, der vælter op over stranden. Det bliver nærmere et kup, hvor man forsøger som en overraskelse tidligt i en konflikt at sætte sig på øen og skabe forvirring … Bornholm er med sin beliggenhed fuldstændig afgørende for kontrollen over både den vestlige og østlige del af Østersøen”. Så er det jo godt, at det danske forsvar råder over DNK Navy Patrol P521. Marinefartøjet har desværre ingen kanoner, men kan til gengæld sejle 4,9 km i timen, så her kan russerne vist ikke være med. P521 kontrollerer ikke alene Bornholm, men er rundt i hele Danmark; fx i Vejle 14. januar, i Assens 16. januar og i Nexø 18. januar. Så vi er i sandhed i sikre hænder. Foto©JørgenKoefoed.

ALT VARMER

GUDHJEMS JAPANSKE BAGER, Maya[co] Yumoto, bor oven på sit bageri og Café Rosa i Skyttegænget. Det siges at være en kold omgang, da huset ikke er isoleret – ikke mindst nu, da nattefrosten er sat ind. Men Maya[co] er vinterbader og frygter ikke Hr. Frost. Nu bliver der lagt nyt, rødt tegltag på bygningen – ganske vist uden extra isolering. Men måske kan det alligevel øge indendørstemperaturen med 1 grad eller 2. Brrrrr ... Foto©JørgenKoefoed.