GUDHJEM KORT&GODT [21]: SANGE FRA GUDHJEM OG EN SJÆLDEN FUGL OG MEGET MERE

NU HAR DU CHANCE FOR AT KOMME TIL AT TILHØRE ELITEN

Sådan så det ud, da sidste års flaghold strøg Dannebrog på Bokul 14. oktober. Fra venstre: Lene Birkholm [holder op], Birgitte Eybye Nielsen, Ilse Søndervang, Hans-Martin Bloch, Kim Fønss-Lundberg, Erik Høst, Mogens Cordsen [holder op] og fotografen, der ikke kunne være to steder på én gang. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER EN LILLE, men til gengæld en meget udsøgt lille gruppe – lad os kalde det loge – der er så heldig, at de får lov til at sætte flag på Bokul hele sommeren. Den består af kun otte mennesker – alle bosiddende i Gudhjem … men, nu har to meddelt flag-formand Erik Høst, at de trækker sig. Den ene føler sig for gammel og den anden er flyttet til Svaneke . Derfor er der to, som nu har muligheden for at blive lukket ind i varmen. Ring til Erik Høst på 2682 0689, hvis du vil være flagist på Bokul-holdet. I år flages der fra mandag 8. maj til 22. oktober. Hver tildeles tre uger efter eget valg. Flaget skal hejses mellem kl. 8:00 og 9:00, og ned igen inden solnedgang. Det hele afsluttes med en middag på Venezia i oktober doneret af Gudhjem Handels- og Erhvervsforing. Hvem melder sig først?

NU RULLER KUGLERNE LIDT LANGSOMMERE

En grusom stor bunke grus, som bare venter på at blive spredt ud. Foto©JørgenKoefoed.

Se forskellen. Øverst det gamle grus, nederst det nye og noget grovere. Fotos©JørgenKoefoed.

GUDHJEM PETANQUE har nu i flere år spillet på grus. Det er hel normalt. Men faktisk var stenene lidt for små, hvis banerne ved havnen skulle være helt op til international standard. Derfor blev spillerne glade, da entreprenørfirmaet Jens Møller Gudhjem venligst donerede 2,4 tons skærver størrelse ’2/5’. En pæn stor bunke, som spillerne nu har lagt ud på de to baner. Dog var der så meget, at det nye grus også han blive spredt på banen i Gudhjem Uptown/Melsted. Ifølge spillerne skal man lige vænne sig til det noget grovere underlag. Kuglen ruller ikke helt så hurtig, så det animerer mere til et direkte kast mod ’Grisen’. Der spilles forsat hver tirsdag og fredag kl. 10-12, hver man er velkommen til at møde frem med sine kugler.

DU KAN NÅ DET ENDNU

TV2/Bornholms René Kornbeck Meyer har produceret et indslag fra udstillingen Ovenvandet Nedenvandet med Lis Høyrup [tv] og Malene Kyed. Indslaget, der varer 6 minutter og 11 sekunder, kan ses på: https://play.tv2bornholm.dk/?area=specifikTV&id=857907. Foto©Screenjump/Meyer.

De to Gudhjem-kunstnere, Malene Kyed og Lisa Høyrup, har som bekendt sammen haft udstillingen OVENVANDET NEDENVANDET på Malenes Værksted Ejnar Mikkelsensvej 15 i Gudhjem Downtown. Den startede med fernisage 11. februar, hvor omkring 70 gæster skyllede gin-tonics i sig, mens de kiggede på Lisas portrætter af visse Ertholm-mennesker i oliemaling og Malenes fiskeskeletter graveret ind i blankpolerede stålplader. Udstillingen sluttede 26. februar. Men du har stadig mulighed for at bese [og købe] kunstværkerne. Malene holder extrsa-åbent torsdag 9. marts og fredag 10. marts kl. 13-16. På andre dage – i hvert fald resten af denne måned – kan du ringe til enten Malene Kyed på 2622 2825 eller til Lisa Høyrup på 2292 9841 og bestille en tid.

CLAUS SÅ IKKE NOGET ALLIGEVEL – INDTIL VIDERE

DET VAR MENINGEN, at fotografen Claus Sonne skulle have vist nogle af sine fotografier i BANKEN på udstillingen SET med fernisage 25. marts. Men det er af forskellige grunde – som der ikke skal kommes ind på her – blevet udskudt til efteråret. I stedet vil galleriejeren Jo Dam Kjærgaard åbne sin egen udstilling FRUGT & NØDDER i starten af maj. Det er værker, som er blevet bestilt af Green Solution House til udsmykning i deres restaurant. Foto©JørgenKoefoed.

SIGNE SYNGER SAMMEN MED STEFFEN BRANDT

Sådan præsenterer Signe Svendsen sig på sin hjemmeside: signesvendsen.dk.

DET ER TREDJE GANG at Scala Gudhjem i samarbejde med Musikhuzet i Rønne og TV2/Bornholm blænder op for koncertrækken MINE AFTENER I PARADIS. Det sker torsdag 30. marts kl. 19:30, hvor 48-årige singer-songwriter Signe Svendsen synger sammen med Steffen Brandt og den svensk/danske multi-musiker Gustaf Ljunggren. Trioen underholder et par timer og svarer undervejs på spørgsmål fra salen. Signe udgav i oktober sidste år sit femte album HVEM VIL IKKE ELSKES IGEN, som blev rost til skyerne af anmelderne. Politiken gav 5 hjerter ud af 6 med ordene: ”Den smukke titelsang lyder som et snigerhit”. Koncerten – ligesom de to første – bliver optaget til TV og vil blive sendt i en redigeret udgave på et senere tidspunkt på TV 2/Bornholm. Der er planlagt yderligere to koncerter i år, som vil blive afholdt i oktober og i november. Der skal købes billet på www.musikhuzet.dk. Men tøv ikke for længe. Der har været udsolgt til de to første koncerter og allerede nu, er der kun få billetter tilbage. En billet koster 250 kroner.

MORGENSANGEN – MON DEN FORTSÆTTER?

Havnekoret i dets velmagtsdage, da førsteviolinisten Jens Riis styrede de vilde sangere. Fotoet taget 24. juli 2014. Foto©JørgenKoefoed.

HVIS ALT VAR som det plejer, starter Gudhjem Havnekor Palmesøndag – 2. april – med at synge det gode skib Ertholm ud af havnen kurs Christiansø. Men da koret stadig mangler et par styrende korledere til at få det brogede kor i sync, kan det være, at der i år kan opstå huller. Normalt er der blevet sunget hver dag, hvad enten det var torden, sne, sol eller regn. Men Poul-Erik Salomon, der gennem de senere mange år har været ’leader of the gang’ er stået delvis af. Sidste år meddelte han, at han fremover ikke længere ville være alene-korleder, men efterlyste to-tre andre, der ville indgå i en turnus. Bloggen har talt med Poul-Erik.
POUL-ERIK: Jeg påtage mig jobbet den første uge i hver måned.
BLOGGEN: Jamen, så mangler der jo stadig tre-fire mere.
POUL-ERIK: Der er et par, der har meldt sig.
BLOGGEN: Godt, men så mangler der jo stadig et par korledere.
POUL-ERIK: Rigtigt, men jeg tror, det løser sig. Jeg er helt overbevist om, at Havnekoret nok skal komme på molen også i år – for 11. gang!
Ring til Poul-Erik på 2868 1746, hvis du vil hjælpe med som musiker eller som ledende tenor eller brummer.

EN FLYDENDE FLAGSTANG ELLER HVAD?

HVIS DU STÅR og mangler en cirka 12 meter lang pæl, kan du lige nu hente den på Nørresand. Den er drevet i land ved Bassinet og ligner mest af alt en skibsmast. Bortset fra at den ser ud som om, den er blevet gnavet af en sulten havfrue – kan den med lidt god vilje stadig bruges som både skibsmast, flagstang eller lygtepæl. Foto©JørgenKoefoed.

JANTZEN FORSÆTTER RENOVERINGEN

EN LILLE HÅNDFULD ambitiøse mennesker købte forrige år det hæderkronede JANTZENS HOTEL i Brøddegade. De er der endnu – nogle af dem. Et par trak sig ud, men nye er kommet til. I hvert fald bliver der lige nu smidt en pæn røvfuld penge i hotellet. Alle vinduer er ved at blive udskiftet, ligesom altanerne blev det i sidste år. Værelserne fik også en overhaling inden sæsonen sidste år og fremstår meget forskellige og meget personlige designet af Jeanette Uldall, som i dag er en af de udtrådte. Det tegner til, at Gudhjem er ved at få lidt af et luxushotel. Det er glædeligt! Foto©JørgenKoefoed.

SJÆLDEN FUGL HYGGER SIG I GUDHJEM

Din Blogger ejer ikke et fotoapparat med kraftig tele, så du må selv ned i havnen og se den sjældne fugl lidt tættere på. Foto©JørgenKoefoed.

DET ER GÅET som en løbeild blandt ornitologer, at en NORDISK LAPPEDYKKER – Podiceps Auritus – i et par uger har hygget sig i havnen i Gudhjem Havn. Den er sjælden set i Danmark, da den hører hjemme i det nordlige Europa og Asien samt afsidesliggende steder i det nordlige USA. Om vinteren trækker fuglen ud til kysterne. Bloggen mødte et par ornitologer, der var ankommet til byen for at fotografere den sjældne fugl. De fortalte, at de aldrig havde hørt, at den kunne opholde sig i Danmark. Faktisk forsvandt den fra landet i midten af 1800-tallet og blev først igen registreret i 1974, hvor der blev gjort et enkelt ynglefund i Nordjylland. Arten er stadig en tilfældig og uregelmæssig forekommende ynglefugl i Danmark. Den lever af insekter, snegle og krebsdyr. Om sommeren er den brun og sort; om vinteren overvejende hvid/grå/sort. Foto©JørgenKoefoed.

TÆT PÅ AT BLIVE  VICEBORGMESTERENS SIDSTE SANG

DE FRIVILLIGE i Scala Gudhjem blev lørdag 4. februar indkaldt til fællesspisning, quiz, kammeratlig samvær og ikke mindst skønsang fra en herboende viceborgmester. Det var Truberg, der havde leveret den gode mad, men som sædvanlig i overmenneskelige store portioner. Selv om de frivillige med partnere fyldte alle bordene på førstesalen, kun de langt fra spise op. Forhåbentlig tog oprydderne resterne med hjem, så madspild ikke kom på tale. Til kaffen og kagen underholdte Morten Riis med sang akkompagneret fra egen guitar. ”Up the Lazy River’ var et af numrene, og selv om der var lidt vrøvl med stemmen lige i starten fik vores viceborgmester klapsalver og opfordring til et extra-nummer. Men her satte Morten Riis foden ned med ordene: ”Den sidste jeg spillede, var faktisk mit extra-nummer”. Uden at mange vidste det – incl. hr. Riis – kunne byen strax i det nye år have mistet sin vice-borgmester. Det skete da Socialdemokratiet fra Dansk Folkeparti fik tilbud om indflydelse i kommunalbestyrelsen, ved at Mortens Enhedslisten og Venstre blev skubbet ud over kanten gennem en om-konstituering. Heldigvis sagde socialdemokratiets gruppeformand Claus Larsen-Jensen nej til dette kupforsøg. Hvad ville Gudhjem være uden en vice-borgmester? Foto©JørgenKoefoed.

KATTEN FYLDTE KIRKEN

Der var en stor tønde til de store, og en lille til de små. Foto©JørgenKoefoed.

De voksne slog ikke til tønderne, men prøvede at holde dem lidt i ro i den stærke blæst. Her Bente Harild og Mikael Hammarlund forklædt som troldmand. Foto©JørgenKoefoed.

Der var trængsel både blandt dem, der slog, og alle dem der bare så på. Foto©JørgenKoefoed.

MAN SKULLE TRO, det var juleaften, så mange mennesker fyldte Gudhjem Kirke søndag 19. februar, hvor Tina Ravnsbjerg Damholt afholdt gudstjeneste for de talrige fremmødte børn – og voksne. Indimellem underholdte både Spirekoret og Børnekoret. Bagefter bød menighedsrådet på tøndeslagning ude i det kraftige blæsevejr. Senere blev der budt på både vådt og tørt i kirken. Selv om det var første gang at kirken fejrede Fastelavn på denne måde, blev det alligevel lidt af  et tilløbsstykke. Mon ikke kirken vil gentage succesen til næste år? Foto©JørgenKoefoed.