GUDHJEM KORT&GODT [22]: DEBATAFTEN OM GUDHJEM, HAVNEKOR-START OG MEGET MERE
FÅ EN SNAK MED ANITA BAY OM GUDHJEMS DILLEMMA

Anita Bay fotograferet under Folkemødet i 2011, hvor hun var kvinden bag Dagbladet Politikens velbesøgte arrangementer på Gæstgiverens scene. Foto©JørgenKoefoed.
SOM MEDDELT her på Bloggen i sidste uge afholder Gudhjem By- og Museumsforening en debataften med ANITA BAY BUNDEGAARD i aften 22. marts. Overskriften er GUDHJEMS DILEMMA, der stammer fra et indlæg, som Anita Bay havde i sin klumme i Bornholms Tidende sidste år:
“Det autentiske Gudhjem forsvinder i mængden af tøjbutikker, restauranter og caféer … Måske har Gudhjem snarere brug for at finde en bedre balance mellem at være en fungerende by med et lokalt liv og samtidig en populær turistby. Som man har set andre steder i Danmark og i udlandet, mister steder, der ser stort på den balance, magien og tiltrækningskraften på turisterne …”
Mødet foregår på Gudhjem Museum kl. 19:00 til 21:30. Dørene åbnes kl. 18:30. Andre deltagere er blandt andet direktør i Destination Bornholm, Pernille Kofod Lydolph og politikerne Helle Munk Ravnborg [Ø], formand for Natur-, Miljø- og Planudvalget, Søren Schow [V] og René Danielsson [DF], begge medlemmer af Natur-, Miljø- og Planudvalget samt Niclas Fick [Ø], formand for Fritids-, Kultur- og Lokasamfundsudvalget. Tidligere pressechef i Dansk Journalistforbund, nu næstformand i Bornholmske Borgerforeningers Samvirke Esben Ørberg er moderator.
Gratis adgang for alle. Tilmelding ikke nødvendig. Der kan købes drikkevarer.
HAVNEKORET STARTER PÅ 11. ÅR

Det var blæsende og køligt, da Havnekoret kunne fejre sin 10 års fødselsdag 10. april 2022. Foto©JørgenKoefoed.
DER HAR VÆRET en del snak om, at byens verdensberømte havnekor måtte sige stop i år. Problemet har været og er stadig påtrængende. Der mangler to elle tre, der vil være afløsere for de sidste mange års topkorleder Poul-Erik Salomonsen. Han har troligt stort set hver dag taget têten efter, at legendariske Jens Riis tog fast ophold på et plejehjem i Gilleleje for en række år siden. Hr. Salomonsen ville ved sæsonslut sidste år ikke stå alene for endnu en hel sæson, men den lange vinter har gjort ham blød, så han starter sæsonen Palmesøndag 2. april, og ser fortrøstningsfuld på fremtiden. Han er positiv og tror på, at nogen vil dukke op i løbet af foråret eller sommeren, og hjælpe til med at føre den gode tradition videre. Der skulle efter sigende være en kvinde, der har meldt sig. Hvis du vil synge med fra start, skal du være på havnen senest kl. 9:50 Palmesøndag. Ses vi?! Foto©JørgenKoefoed
HER KAN DU OGSÅ SYNGE
LOPPER I GUDHJEM
DET ER EFTERHÅNDEN blevet en folkesport – i hvert fald på Bornholm – at deltage eller besøge et loppemarked. Normalt foregår det udendørs og om sommeren, men nu kan du loppe dig indendørs. Det sker i Gudhjemhuset på Melstedvej 1, som åbner dørene for årets første marked i Gudhjem. Sær X i kalenderen Påskelørdag 8. april kl. 11:00-14:00. Hvis du vil være sælger, er der stadig et par borde ledige à 25 kroner. Bestil på mail@gudhjemhuset.dk.
STANGSTIV ELLER HVAD?
BYENS BERØMTE ’Petersplads’, hvor havneknejpen Provianten holder til, er ud over en gammel kran også udstyret med et Parkering-Forbudt-Skilt. Det betyder, at man kun må parkere i de dertil indrettede båse. Det er der åbenbart en bilist, der ikke bryder sig videre om, så han/hun har nedlagt skiltet med fuldt overlæg … eller også har chaufføren blot været stangstiv. Foto©JørgenKoefoed.
RÅD ELLER HÆRVÆRK?
DET ER IKKE ALT, der brækker ned, som er forårsaget af hærværk, men … lågen ind til Hugormetrappen fra Serpentinervejen op til Bokul er under alle omstændigheder nede. Om det skyldes råd eller spark vides ikke. Omkuld er den i hvert fald gået. Foto©JørgenKoefoed.
STEFFEN BRANDTS HUSTRU HÆDRET

Jo Dam Kjærgaard takkede for Gudhjemprisen flankeret af Karina Elkjær og Ole Stigemo. Foto©JørgenKoefoed.
NÆSTEN HVERT ÅR uddeler Byforeningen GUDHJEM-PRISEN. Den går til en borger, der har gjort en særlig indsats for byen. I år gik den til kunstneren og galleriejeren JO DAM KJÆRGAARD for en meget besøgt udstilling i Galleri Banken. Prisen blev overrakt af Byforeningens formand Ole Stigemo ved foreningens generalforsamling 8. marts med disse ord: ”Prisen gives for indholdet og konceptet i udstillingen DET VI SAMLER PÅ. Jo har ved dialog og inddragelse af borgerne i lokalområdet skabt en udstilling, som er vedkommende på en helt ny måde. Gennem et ’kunstgreb’ skabte hun en kontekst til ’det man samler på’, og satte det ind i en ramme, så det skabte en platform for dialog mellem de borgere, der bidrog til udstillingen, og dem, der kom som publikum. Jo har vist, hvordan man som kunstner ved indlevelse i og inddragelse af borgere i lokalmiljøet kan skabe en spændende udstilling, som bidrager til fællesskabet og det sociale liv og nutidig lokalhistorie.” Jo takkede for æren og fortalte, at hun agter at gentage udstillingstemaet, da en række borgere allerede har meldt sig som nye samler-deltagere. Ikke hvert år, men hel sikkert hvert andet år. Og, ja, overskriften er jo hel forkert. Sådan må man ikke omtale kvinder i dag. Men Din Blogger er så gammel, at han kunne ikke finde på en bedre rubrik. Pardon, Jo! Foto©JørgenKoefoed.
TO NYE I BYFORENINGEN

Malene Kyed klippet ud fra tv-indslaget KulturReportagen 14. februar. Foto©RenéMeyer/TV2Bornholm/JørgenKoefoed.
ALLE DE BESTYRELSESMEDLEMMER, der var på valg ved Gudhjem By- og Museumsforenings generalforsamling 8. marts lod sig genvælge af de omkring halvt hundrede fremmødte. Men der manglede suppleanter. Derfor kunne man byde velkommen til to nye, som også blev valgt uden afstemning. Den ene er MALENE KYED. Hun er art director og kunstner med værksted i det gamle røgeri på Ejnar Mikkelsensvej lige over for Jimmy Bauerles kunstgalleri, som hun i øvrigt er kæreste med – altså manden ikke galleriet. Hun bor i Grevens Dal. Den anden er BIRGITTE EYBYE NIELSEN, som har arbejdet som frivillighedskonsulent i Regionskommunen, men er i dag gået på pension. Hun bor sammen med sin mand Henrik i det store hus på Bokulvej – tæt på flagstangen på Bokul, hvor hun også er en af de glade flagister, som er med til flagningen hele sommeren på byens top. Bestyrelsen ser sådan ud: Ole Stigemo, Melsted Langgade 10 [formand], Hans Jørgen Jensen, Grevens Dal 17 [næstformand og kasserer], Hanne Strøby, Kirkestien 3 [sekretær] – Hans-Martin Bloch, Grevens Dal 12 – Käthe Bruun Jensen, Åbogade 8 – Karina Elkjær, Ejnar Mikkelsensvej 7 – Rolf Vitger, Gudhjemvej 91 – Anita Holm, Viggo Rønnesvej 3 – May Bjørn Riis, Holkavej 6.
GUDHJEM MUSEUMS FRIVILLIGE GARDE
HVIS DER IKKE var en pæn bunke mennesker på denne ø, der uden vederlag gav et nap med hist og pist, ville det meste af øen være lukket ned. Det gælder også Gudhjem Museum. Her er der en lille, bitte hærskare af især kvinder og mænd, der sørger for, at Museet kan holde åbent, når der er malerier på væggene. Der er omkring 14 frivillige billettører, som på ovenstående foto er ved at fordele de mange vagter. Foreløbig fra 1. april, hvor den første udstilling åbner, og frem til 1. juli, hvor der åbnes torsdage, fredage, lørdage og søndage fra 13:00-17:00. Hvis du får lyst til at være med, så er der masser af plads til dig også. Ring til Anita Holm på 2347 1701, så kan du komme med på vagtlisten om ikke andet så fra 1. juli. Her er de gæve frivilligister, som ikke alle er med på fotoet: Anzi Burgedal, Birgitte Eybye Nielsen, Anne Gjendal, Bjørn Gjendal, Anette Hammer, Ilse Søndervamg, Kirsten Hansen, Sumi Skovgaard, Susanne B. Frederiksen, Laila Toft, Rolf Vitger, Yrsa Trangbæk, Anita Holm og fotografen. Foto©JørgenKoefoed.
FRIVILLIG FORÅRSRENGØRING
NORMALT ER DET måske ikke så sjovt at gøre rent, klatmale eller fjerne ukrudt – især ikke hjemme hos sig selv. Men kan man gøre det for andre, bliver det strax mere interessant. På lørdag – 25. marts – kan du være med i en hyggelig arbejdsdag sammen med mange andre frivillige hjælpere på Gudhjem Museum. Der skal klargøres til sæsonstart 1. april, hvor der er fernisering på udstillingen ’Come To Life’. Som sædvanlig er det formand Ole Stigemo, som koordinere indsatsen og fordeler opgaverne. Hvis du vil være med er det fra kl. 10:00-15:00 [eller bare noget af tiden]. Skriv til Ole på olestigemo@gmail.com og meld dig til. Oplys eventuelt hvilke opgaver, du har mest lyst til. Foreningen sørger for forplejning undervejs. Foto©JørgenKoefoed.
SÅ ER DER KUN 1 SKULPTUR TILBAGE
DEN JAPANSK-BORNHOLMSKE billedhugger Jun-Ichi Inoue døde i 2009. Han havde boet og arbejdet i Olsker siden 1987. Efter hans død flyttede hans enke Sheena Inoue fra Olsker og stod med en række store granit-skulpturer, som i første omgang ikke kunne sælges. Derfor tilbød hun, at Gudhjem Museum kunne opbevare dem, indtil de blev solgt. I løbet af årene har museet så skaffet midler til at kunne erhverve to af de syv værker. En stor sammensat rund flise blev desværre købt udefra, inden det i februar lykkedes Museet at skaffe midler til køb af resten. Det var en donation fra Brødrene E., S. og A. Larsens Legat, Bornholms Brand og Sparekassen Bornholms Fond, der nu sikrede yderligere tre til museet. Stadig 1 styk skulptur tilbage. Det er ‘Brønd’ – en stor vandkunst, som måske mere ligner et fuglebad end et kunstværk. Men det er stadig til salg. Sheena fortæller, at det kan købes for omkring 90.000 kroner. Foto©JørgenKoefoed.
80 ÅR – MEN ALDRIG KØRT BEDRE
DET DREJER SIG om ‘Byens Bedste Bif’ med det tidligere slogan ’Lige i øjet!’. Scala Gudhjem har nu eksisteret i fire snese år. Ganske vist siden 16. februar 2001 med et helt nyt, topmoderne udseende. 135 pladser hvor alle sidder og ser godt. Den runde dag blev fejret med ’bobler’ til de gæster, som besøgte biografen i går [21. marts] til Bille August flotte og rørende film ’Kysset’. Det var Oluf Høst der i sin tid fik bygget biografen på mølleejer Kullmanns grund. Først ville han ikke sælge, men det lykkedes den charmerende Hedvig Høst at blødgøre den gode mand. Biografen blev bygget på klippegrund, så en del af granitten skulle sprænges bort. Det arbejde startede 5. juni 1942. Åbningen fandt sted året efter 21. marts 1943 og ifølge Johannes Thoms ’Biograferne på Bornholm’ skete det med stor festivitas: “Alle honoratiores var mødt frem med ægteparret Høst og Amtmanden i spidsen, og der lød mange rosende ord til ’Danmarks yngste biografdirektør’ – Niels Høst. I besættelsestiden var der et krav, at der blev vist tyske film. Den omhyggelige førte programliste for Høsts første år var dog præget af overvejende dansk filmproduktion. Årene gik med vekslende tilstrømning til forestillingerne. Sommeren 1976 var meget ringe, og Niels Høst overvejede at lukke. Der blev oprettet et interessantselskab af 12-15 medlemmer, som købte Kino Gudhjem, som biografen hed dengang. I 1980 smed også de håndklædet i ringen. Så overtog købmand Carsten Hansen og hans tre sønner biografen med Henrik Hansen som direktør”. I 2021 blev biografen bygget om og overtaget af foreningen Scala Gudhjem med en stor flok frivillige. Det er stadig frivillige, som driver 80-års barnet med forestillinger 360 dage om året – og med en fornuftig økonomi. Foto©JørgenKoefoed.
SÅ BLEV HULLET LUKKET
BLOGGEN TALTE MED Carsten Pedersen fra Regions-kommunens Vej og Park i februar måned omkring de mange store huller, der igen var opstået i asfalten ved indkørslen fra Brøddegade ind til SPAR-købmanden. Huller, som var lige til at få brækket en hofte i, hvis man ikke kiggede sig godt for. Især når det vat mørkt, var det extra farligt, da området er uden lys. Nu er hullerne fyldt nødtørftigt ud, selv om der stadig er par stykke af de små tilbage. Så ’træd varsomt, thi scenen er skrå’ … især hvis du bevæger dig fra Åbogade og ind til biblioteket. Her er der stadig et kraftigt ‘hjulspor’ i asfalten … lige til et godt hofteknæk! Det fik kommunen stadigvæk ikke gjort noget ved. Foto©JørgenKoefoed.
KØB OG SALG
SELV OM DER lige nu ikke er så meget gang i køb og salg af ejendomme i Gudhjem og på resten af øen – og resten af landet for den sags skyld – sker der alligevel lidt. Således har byens japanske bager MayaKo, endelig fået købt sig et hus. Det er Løkkegade 22 [øverste foto], som har tilhørt Arne Ivan Nielsen. Han døde 15. august 2022 83 år gammel. Salgsprisen var 9995.000 kroner. Et andet hus – Bokulvej 19 – er endelig sat til salg. Det har i mange år set bedre dage, og har været lidt af en øjebæ blandt byens mange smukke og velholdte huse. Et oplagt håndværkertilbud. Det mærkelige er, at huset er udstyret med et til-salg-skilt fra Home, men det optræder ikke på Homes salgsliste. Er det mon en spøgefugl, der har snuppet et skilt og plantet det foran huset, som en appel om af få spøgelsshuset solgt – og renoveret. Bloggen vil snarest undersøge den mystiske sag. Ifølge Tinglysningen er der lige nu to ligeværdige ejere: Boet efter Karen Jette Schmidt og Jal Micke. Foto©JørgenKoefoed.