GUDHJEM KORT&GODT [28]: MINDEKOMSAMMEN, BØRNELEG, BIL PÅ AFVEJE MED MEGET MERE

FØRSTEVIOLINISTEN BLEV MINDET

Manden, der spillede violin sammen med Jens Riis på plejehjemmet i Gilleleje, sidder midt i billedet. Manden fra Nepal ses med ryggen til lige til højre for Gillelejeviolinisten. Foto©JørgenKoefoed.

Hans Askou gav den hele armen på violinen, mens lokalet emmede af kropsvarme. Foto©JørgenKoefoed.

NØJAGTIG EN MÅNED EFTER, at Førsteviolinisten fløj til himmels – eller den modsatte vej? – blev der 21. juni holdt en mindeaften for den gode spillemand. Det var operasangeren Ursula Bambuch og Maria fra Provianten, der havde arrangeret med både mad og sang og musik. Provianten var stuvende fuld og mere til, da det hele gik i gang klokken atten. Der blev sunget fra Havnekorets Sanghæfte og fra Højskolesangbogen, og spillet musik til den store guldmedalje i tre-fire timer. Johan Lorentzen sang Steffen Brandts FALD MIN ENGEL, Ursula gav Puccinis O MIO BABBINI CARO, Hans Askou lod violinen spille Bachs dansesats BOURRÉE, islandske Sigga diverterede med en sang fra sit hjemland Å SÅ LET ER DIT FODTRIN – altså sunget på hendes modersmål, og Maj-Britt Löwe fortalte rørende om sit møde med Jens på Mariahjemmet i Gilleleje tre uger før han døde … og allermest overraskende rejste en ukendt mand sig, og fortalte at han ugentligt havde spillet sammen med Jens på plejehjemmet, indtil han blev for svag til at stryge violinen. Manden var på ferie på Dueodde, og havde tilfældigt hørt, at der var dette minde-arrangement for Jens Riis. I øvrigt vidste han slet ikke, at Jens var død. Der var også kommet en gæst fra noget så fjerntliggende som Nepal. Det var Bishnu Pande, der engang havde været manager på Hotel Namtso West i Katmandu, hvor Jens Riis havde boet sammen med den tidligere ejer af Provianten Lucas. Hans Skou spillede i flere år sammen med Jens i BAROK-BANDEN. Ursula sang ofte denne Puccini efter Havnekorets morgensang, og Sigga mødte Jens i Reykjavik, da han i tidernes morgen var ved Siriuspatruljen i Grønland, fik blindtarmsbetændelse og ba-buh-ba-buh blev fløjet til Island og plejet af de yndigste sygeplejersker [suk-suk … det tænkte Jens på mange år efter].  Det blev et storslået og rørende farvel til Gudhjem gamle spillemand.

PROVIANTEN SHINES OP

Maleren i Gudhjem startede midt i juni med at friske facaden op. Foto©JørgenKoefoed.

HAVNEKNEJPEN PROVIANTEN blev sat til salg november 2022. Efter 231 dage har Nybolig endnu ikke haft grund til at fjerne til-salg-skiltet. Det vil sige, at DU har stadig mulighed for erhverve en stor ejendom på 216 m2 i første række med direkte udkig til Ertholmene. I bunden en velfungerende café og oven på en helårsbolig. Prisen er den nette sum af 5.695.000 kroner med en udbetaling på 285.000 kroner. Der er seks værelser med en grund på 162 m2. De sidste handler så således ud: Maj 2015 3.000.000 kroner, oktober 2011 800.000 kroner.

DER SKER SÅ MEGET I HAVNEN

DET DREJER SIG om Nørresand Havn. For nogen tid siden kunne Bloggen fortælle, at nogen havde bjerget et større anker fra havbunden i ‘Bassinet’ og lagt det på den yderste mole. Nogle dage efter kastede ukendte gerningsmænd ankeret tilbage i havet. Men få dage efter kom det atter tilbage på molen. Her lå det et stykke tid, indtil nogen atter smed det tilbage i vandet. Denne gang dog på hav-siden af molen. Mon nogen vil bjærge det for tredje gang? Men der er også andet at hente på molen. Der er blevet efterladt en eftertragtet T-shirt, der nu ligger og venter på sin ejermand – eller en ny. Fotos©JørgenKoefoed.

BØRN LEGER IGEN PÅ GADEN

DET ER EFTERHÅNDEN meget sjældent man ser børn lege udenfor. Formentlig sidder de foran computeren og bliver deprimeret sammen de sociale medier. Derfor var det dejligt, at nogen – børn formentlig – har været på kridt-stien på den store P-plads ved havnen. Måske skulle kommunen overveje, at fritage en række pladser for automobiler og frigive dem til leg – med eller uden kridt. Foto©JørgenKoefoed.

EN RIGTIG VANDMAND

DER ER ENDNU ikke observeret vandmænd i havet omkring Gudhjem i år. Men der var sørme en på spil i sidste uge på på Kirkestien. Gad vide hvem, der har tabt en spand vand på denne creative måde. Foto©JørgenKoefoed.

POUL-ERIK REDDEDE ÆREN – TIL SIDST!

Ham i midten vandt GUDHJEM OPEN. Han hedder Poul-Erik Salomonsen. Ud over talentet for at smide kugler, kan kan også styre Gudhjem Havnekor. Ham til højre hedder Jesper Juul Hansen og snuppede en 2. plads. Bent Jensen besatte mod sædvan en 3. plads. Foto©FlemmingNålen.

Spilformand Lasse Falkenberg skriver: GUDHJEM OPEN fik en ny mester lørdag 10. juni – og hvilken mester! Poul-Erik Salomonsen måtte nemlig indkassere en røvfuld på hele 13-0 i åbningskampen mod Jesper Juul Hansen, for derefter at besejre fire modstandere og pludselig stå med pokalen. I finalen fik han i øvrigt revanche for sit forsmædelige nederlag til samme Jesper fra første runde i en meget, meget tæt 13-12-kamp. Lige inden Poul-Erik hævede pokalen, afslørede han på sin særlige jyske facon: ”Jeg overvejede ærlig talt meget alvorligt at pakke sammen og så bare tage hjem, men jeg blev altså!” Det gjorde han! Og ikke kun for ham blev det en rigtig god dag, kun blæsten var lidt strid. OPEN-mesterskabet bød på i alt 16 kampe. De 8 spillere var inddelt i to puljer, hvorfra de fire bedste gik videre til semifinaler, trøstfinale og finale. Det blev Bent Jensen, Poul-Erik Salomonsen, Jesper Juul Hansen og John Holm der tog de fire semifinalepladser – med det slutresultatet, at Poul-Erik Salomonsen vandt pokalen, Jesper Juul Hansen fik ’sølv’ og Bent Jensen ‘bronze’! Sommerens næste store begivenhed på petanque-banerne på havnen bliver GUDHJEM-MESTERSKABET lørdag den 12. august. Her bliver det mest spændende, om vi kan vinde pokalen tilbage fra Norge, da ‘turisten Thor Sundquist i fjor tillod sig at bortføre den til Kongsberg. Han fortæller, at han har tilrettelagt sin sommerferie sådan, at han stiller op for at forsvare sølvtøjet!

BIL PÅ AFVEJE

DET SKETE ved indkørslen fra Helligdomsvej ind til Gråmyr. Inde på P-pladsen er der en bil, der er bakket tilbage ad en lille sti ved siden af den store ud til landevejen i den tro, at vedkommende kunne smutte ud her. Men problemet er, at stien ender i en lille, stejl stentrappe. Den uheldige bilist fik smadret noget af sin bil tyder resterne på stedet på. Men mon ikke også lydpotten har fået et slag over nakken?! Foto©JørgenKoefoed.

FRA TRÆ TIL TØJ

EJENDOMMEN på Brøddegade over for Spar er blevet solgt. Det er Mette og Brian Dieckmann, der har købt. De bor i Magisterens gamle og nu gennemrenoverede hus på Melsted Langgade, har købt og ombygget den gamle el-forretning til spisestedet HOS METTE og nu altså huset, som på første sal rummer en helårsbolig og i stuen et stor forretningslokale, hvor træmanden TYGE AXEL HOLM igennem flere år har solgt sine estimerede træting. Nu er træet borte, og lokalet er blevet omgjort til endnu en kludeforretning, som supplement til de mange andre kludeforretninger i byen. Det er pop-up-forretningen SECOND FEMALE, der har åbnet endnu en sommer- forretning i Gudhjem. Måske kommer der med tiden en rigtig forretning, hvor det ikke længere er nødvendigt at facaden forbliver pink. Foto©JørgenKoefoed.

UINDTAGELIG LÅGE

LÅGEN MELLEM Hugormetrappen ogl Serpentinervejen var gået kaput sidste år. Men det var der åbenbart råd for. Der er simpelthen blevet bygget en ny lige inden, der atter er blevet sat får og lam på græs fra Hammerhuslam. Den er flot og ser SÅ solid ud, at hvis man satte en lås på, ville selv Prigozjin og ti af hans håndgangne mænd næppe kunne komme ind på Bokul. Foto©JørgenKoefoed.

BANALT – MEN STADIG SMUKT

Sol ned ved Nørresand 29. maj kl. 21:20. Foto©JørgenKoefoefoed.

Sol ned ved Nørresand 8. juni kl. 21:22. Foto©JørgenKoefoed.

SOLEN FORSVINDER HVER AFTEN ude i horisonten ved Nørresand. Det er ikke fordi den går ned, nej, solen har jo sin faste plads i himmelrummet … men fordi vores lille, runde kugle vipper bagud. Mærkelig at tænke på, da hverken havet skyller med i samme retning eller, at vi Gudhjem-boere kan mærke rulningen … jo, måske efter seks store fadøl på Café Klint.