GUDHJEM KORT&GODT [29] – ÅRETS SOMMERFEST, MASSER AF KONCERTER OG KOMMUNALT PENGEFRÅDS MED MERE

KÄNDIS-PRÆST I SCALA GUDHJEM

FORFATTEREN, debattøren og sognepræsten ved Sankt Pauls Kirke ved Nyboder i København KATRINE LILLEØR er blevet inviteret til Gudhjem af Østerlars Menighedsråd. Her vil hun vil hun causerer om livet, døden og kærligheden. Mange husker hende måske især fra hendes meget personlige tale ved LISE NØRGAARDs begravelse. Seancen løber af stablen torsdag 26. oktober i Scala Gudhjem. Foto©SankPaulsKirke.

BYENS ÅRLIGE SOMMERFEST

I FORNE TIDER holdt Gudhjem hvert år sommerfest i Holkadalen. Det er heldigvis blevet moderne igen. Den tredje i rækken vil foregå lørdag 2. september fra klokken 15:00. Det kræver blot at du bor i Gudhjem, og at du køber billet på forhånd hos ULDALL+HANSEN i Inge Madsens Gård, Brøddegade 34. Billetsalg frem til 31. august. Voksne 200 kr. Børn 100 kr. Sådan ser programmet ud indtil videre:
15:00 – 18:00: Åben Scene med børnesjov og leg.
15:30 – 17:30: Kagekonkurrence.
18:00: 2-retters middag med BANKO.
19:00 – 21:30: Åben Scene.
21:30: Søren Høst med sit Danseorkester.

Sidste års kagevinder: Noa Andersen – 50 år, gift med Tina og far til tre Gudhjemdrenge. Skal du være årets vinder? Foto©NoaAndersen.

Sådan tog Noas vinderkage sig ud. Foto©JørgenKoefoed.

Hvis du vil hjælpe med noget: Skriv til gudhjemsommerfest@gmail.com. Kom med festlige indslag til Åben Scene. Alt og alle er velkomne til at byde ind. Tag selv tallerken, bestik, glas, kop og kaffe med. Bag en kage til KageKonkurrence og til det fælles kagebord. Dedikerede kage-specialiser kårer den fineste og vildeste kage med gode præmier.

HEN TIL KOMMODEN OG TILBAWS IGEN

Disse måtter af stål med modhagere var blevet lagt ud på en af indermolerne. Foto©JørgenKoefoed.

Stålmåtterne kom væk igen og erstattet af disse smukke brædder af træ. Foto©JørgenKoefoed.

Skruerne er blevet nedfældet. Flot nok, men der var åbenbart ikke råd til skruer til alle hullerne – et sted skulle der jo spares. Foto©JørgenKoefoed.

BORNHOLMS REGIONSKOMMUNE er experter i at bruge penge på håbløse projekter. Enten bliver de aldrig til noget efter mange måneders intens arbejde: fx cykelstien, der skulle gå fra begyndelsen af Serpentinervejen gennem skov og krat og marker over nye sprækkebroer til Helligdomsvej. Eller opsætning af et stort, fuldstændigt overflødigt jerngelænder ved bådepladsen på Nørresand Havn … og så videre og så videre. Pengene fosser ud af kommunekassen uden, at de folkevalgte kan forstå det. Og sørme om Enhedslisten ikke til næste år vil fyre 102 millioner kroner af til indkøb af 20 eldrevne busser for at prøve at redde verden for de klimaforandringer, der har hærget Jorden lige siden den første amøbe så dagens lys. Det sidste nye er belægningen på en af molerne på Nørresand Havn. Her fjernede men trægulvet og erstattede det med stålriste med modhagere uden at orientere borgerforeningen Flådestation Atlanten, som vogter over miljøet på havnen. Begrundelsen var, at når Ertholm de få gange om året lagde til her, skulle passagererne ikke udsættes for et glat gulv. Havnens beboere var rasende over vandalismen. Kommunen bøjede sig og fjernede de kostbare stål-riste og erstattede dem med et nyt bræddegulv af azobe-træ. Havnekoordinator Aron Køller fortæller, at selv om det er borgerne, der selv har lagt det nye trædæk, har det ikke været en billig fornøjelse. Bloggen forstår ikke, at man ikke i stedet bruger de sparsomme midler til at udbedre de store skader på molerne. Men det vil så også ske, forsikrer Aron Møller. Arbejdet vil påbegynde efter sommeren.

VENLIGHED UDBEDES

DORTHE FRA GUDHJEMVEJ er en frisk dame, der gerne siger sin mening – både verbalt, men også som her skriftligt. Hun er selv venlig og argumenterer for, at DU også er det! Foto©JørgenKoefoed.

HER KØBES DER LOKALT

ISBUTIKKEN PÅ HAVNEN begyndte for et par år siden at lave deres egen is. Det har betydet, at Frisko Is mistede en storkunde. Til gengæld er Malene Gäth Becker fra isbutikken blev en af øens store aftagere af sødmælk fra Bornholms Andelsmejeri. På billedet ses dagens leverance på 210 kartoner à 1 liter … og der leveres fem dage om ugen. Det er over 1.000 liter om ugen! Ikke så dårligt for vores lokale mælkeproducent, der sikkert hylder sloganet: ”Køb lokalt!”.

BRIGHT GREEN ISLAND – HALLO, HVOR HENNE?

1.100 larmende Harley-cykler fra flere lande besøger Bornholm en uge hvert år. I Gudhjem køres der i en en lang pølse ned ad Brøddegade og Åbogade til havnen gennem byen og op ad Serpentinervejen. Det sker uafbrudt fra kl. 10 om morgen til kl. 16. Foto©JørgenKoefoed.

Mikkel Pedersen ejer den lille helikopter, som har fået lov til at overflyve Bornholm flere gange om ugen fra 4. juli til 4. august. Normalt holder Skyfox til i Højbjerg i Jylland, men har af en eller anden grund igen fået lov til at forurene Bornholm denne sommermåned. Bornholm får CO2’en og støjen – Højbjerg Kommune får det økonomiske udbytte. Halleluhjah, og skide være med klimaforandringerne. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER SÅ DEJLIGT på Bornholm. Ja, men desværre ikke altid i turistsæsonen. Udover de mange motorkøretøjer, der belemrer de pittoreske byer med støj og os og umulig parkering, så hjælper en horde af Harley’er og en enkelt helikopter til med forureningen. Kan vi ikke snart få noget Bright Green Island?!

WEST SPILLER I GUDHJEM

DU HAR SIKKERT HØRT om ham TUE WEST fra Hundested. Hans debutalbum så dagens lys 6. oktober 2003 og solgte 55.000 eksemplarer. Albummet lå i 23 uger på den officielle danske TOP 20 LISTE i løbet af foråret og sommeren 2004. West modtog i den tid flere musikpriser, blandt andet Statens Kunstfonds Pris for Rytmisk Musik, P3’s Talentpris i december 2003 og en Danish Music Award for Årets Bedste Popudgivelse i marts 2005. Han blev desuden nomineret til flere andre pris ved samme prisoverrækkelse. I perioden 2004-2005 spillede han mere end 100 koncerter årligt over hele landet. I efteråret 2020 medvirkede West som skuespiller og musiker i teaterkoncerten CV JØRGENSEN skabt af instruktør Nikolaj Cederholm og komponist og musikalsk arrangør Kåre Bjerkø. Han udgav sit syvende album FRIHED TIL AT VÆRE EN FANGE i 2021. Det blev skrevet i Island og i Danmark. I 2022 var West arrangør, sangskriver og musiker på Kronborgs HamletScenen i en musikalsk og moderne fortolkning af Shakespeares Sonetter. Og nu han du altså muligheden for at møde den ombejlede musiker i Scala Gudhjem. Det sker lørdag 29. juli kl. 20:00 til cirka 21:40. Der kan købes billetter på www.scalagudhjem.dk. De koster 200 kroner stykket. Der er i skrivende stund stadig billetter til salg. I løbet af resten af året fyres der yderligere tre koncerter af. Fredag 29. august spiller Gudhjem-knægten Christian Hede Madsen med sit band. Onsdag 25. oktober gentages konceptet ’Vores Aftener i Paradis’, hvor Steffen Brandt med guitarist Gustaf Ljunggren inviterer en solist med på scenen. En femte koncert med dette koncept afvikles søndag 19. november. Hold øje med både scalagudhjem.dk og musikhuzet.dk.

OG SOLEN SYNKER …

Farvel til solen: Torsdag 13. juli 2023 21:26. Foto©JørgenKoefoed.

Farvel til solen: Lørdag 15. juli 2023 klokken 21:14. Foto©JørgenKoefoed.

Farvel til solen: Torsdag 20. juli 2013 klokken 21:06. Foto©JØrgrenKoefoed.

JA, DET ER MÅSKE lidt banalt, og set både før og flottere, men det ser sgu altid imponerende ud både fra terrassen på Kirketstien 1 og fra Bokul.