GUDHJEM KORT&GODT [30] – HÆRVÆRK, KLISTERMÆRKER, KUNSTFLYT MED MERE
HÆRVÆRK – AF HVEM?
DE PRIMITIVE BJÆLKE-BÆNKE på den lille strand ved Nørresand Havn er blev splittet ad. Spørgsmålet er bare, hvem der står bag.
Tirsdag 8. og onsdag 9. august blæste en meget kraftigt blæst fra vest. Var det den, der kastede de uboltede bænke-dele hid og did?
Eller var det de samme hærværksfolk, der i flere uger har hærget Medborgerhuset på Melstedvej. Her har ukendte gerningsmænd/damer raserede indbo. Billardkøer var knækket, bordtennisbat var ødelagt, og der stod beskidte glas flere steder sammen med tomme pizzabakker i fællesrummet. Derudover var der blevet stjålet en rød kontorstol samt kasser med tomme pant-flasker.
Det var nok ikke blæsten, der stod bag ødelæggelserne i Medborgerhuset, men er det de samme hærgere, der har været på spil på Nørresand?
Hvis du ved noget om disse kriminelle hærværkere, så send en mail til Bloggen [arkivparis@aegir.dk] eller giv et ring på 2782 0241 eller send et brev til Jørgen Koefoed, Kirkestien 1, 3760 Gudhjem. Din henvendelse vil blive behandlet med diskretion.
HVAD BETYDER ALLE DISSE MÆRKATER?
DE SIDDER OVERALT disse små klistermærker, der enten er runde eller firkantede. Din Blogger spottede et par stykker, der var blevet placeret på den lille el-box ved indgangen til Købmandgårdens ferielejligheder. Men hvad betyder de?
Ifølge nettet dette her: AODS Alcohol and Other Drugs Service, som har påtaget sig at udbrede en kultur omkring fornuftig omgang med stimulanser – især henvendt til studenter. Det er en privat organisation, baseret i staten Massachusetts i USA, hvor man kan henvende sig, hvis man har brug for hjælp eller bare lidt information: aods-appointments@mit.edu eller via mobilen [617] 258-6499. BERLINER-BUMERANG er et eventbureau i Berlin, som dels sælger diverse udgaver af boomerangs og desuden underviser i brugen af en sådan. Så blev vi så meget klogere.
Spørgsmåler er, hvem sætter disse mærkater op for firmaer, der tilsyneladende er baseret i henhodsvis USA og Tyskland. Foto©JørgenKoefoed.
TUNG KUNST FLYTTET

Jun-ichi Inoues GO THROUGH er lille, men vejer mere end formand Ole Stigemo kan løfte. Foto©JørgenKoefoed.

Vognmand Henrik Skovgaard fra Bølshavn styrer kranen, mens Byforeningens formand Ole Stigemo styrer skulpturen på plads ude i Sommerfuglemarken. Foto©JørgenKoefoed.
SOM DET VIL være de fleste bekendt, ejer Gudhjem By- og Museumsforening en række skulpturer. For det meste tung kunst i granit. De har i et par år stået på græsplænen foran Gudhjem Museum. Nu blev tre af dem i uge 29 udflyttet til den foranliggende Sommerfuglemark. Det skal dels få museumsgæsterne til at gå en runde i den nye ’naturpark’, samtidig med at granitterne har fået mere luft omkring sig. På græsplænen var det lige før, at de gnubbede sig lidt for tæt op ad hinanden. Et par stykker mere flyttes ud på et senere tidspunkt. Det er godt, da der lige nu måske er lidt for meget spredt fægtning. Skal det virkelig ligne fx Ole Christensens skulpturpark i Olsker, skal der nok tilføjes mindst en halv snes stykker mere.
FÆRGEFLYT
NÅR DET BLÆSER fra nordøst kan Ertholm ikke sejle med passagerer ud af Gudhjem Havn. Så kommer det til at foregå fra Tejn Havn. Hvis det er orkan bliver sejladsen helt aflyst. Hvis det blæser fra øst flytter Ertholm til Nørresand Havn. Det sker ikke så tit, men det gjorde det altså 19. august. Det lille skib bliver her pludselig meget stort, når det fylder hele havneindløbet. Foto©JørgenKoefoed.
ALT BLIVER STØRRE OG STØRRE
ALT BLIVER i disse år større og større. På østkysten i nærheden af Hotel Nordlandet, bliver der i øjeblikket bygget et kæmpestort og meget højt sommerhus. Det ligger lige op ad et hus i ét plan. Huset lægger beslag på en del af sollyset samtidig med, at de nye husejere kan kigge lige ned til ’undermenneskerne’, når de opholder sig uden for huset. Beboerne klager til kommunen, som blot trækker på skuldrene og siger ”Pyt! Vi kan ikke bestemme højden på et hus, så længe det ikke går i mod planloven!”
Det samme sker på Egebakken mellem Gudhjem og Melsted. Her byggede Birthe Bossen i 1998 et murstenshus i 2 etager på 268 m2 med runde vinduer + et skur på 27 m2. Nu er den tidligere tomme nabogrund i fuld gang med også at blive bebygget med et stort hus, hvis det ikke er ligefrem er ét stort med ét mindre foran. Birthe Bossen har rendt kommunen på dørene, da hun mener, at byggegrunden var udstyret med byggelinjer, som hun i sin tid tog højde for, da hun byggede sit hus. Disse byggelinjer har den nye bygherre åbenbart fået lov til at ændre, så hans hus nu delvis dækker for Birthe Bossens udsigt. Som husets anden beboer udtalte for nylig: ”Så nu kan jeg ikke længere se Christiansø fra min seng”. Hvem bygherren er vides ikke, men det er trist, at der nu flere steder på øen bygges meget store huse, der ikke alene skæmmer området, men også generer naboerne.
GUDHJEMSKE SLØJFER VISES I JYLLAND OG I HOVEDSTADEN

Trine Søndergaard er uddannet på Danmarks Fotografiske Billedkunstskole ‘Fatamorgana’. Hun har modtaget en lang række priser fra ind- og udland, blandt andet Statens Kunstfonds 3-årge arbejdslegat. Hendes værker har været udstillet på og erhvervet af kunstmuseer verden over. Hun er i stald hos Martin Asbæk Gallery i København. Foto©JørgenKoefoed.
GUDHJEM MUSEUM har et større arkiv af malerier og tegninger, men råder også over en større samling af egnsdragter. Altså tøj, som især kvinderne har båret i Gudhjem i forne tider. Det har i mange år været pakket ned i papkasser og arkiveret i et lille afsidesliggende rum på museet. Sidste år boede kunstfotografen Trine Søndergaard nogle uger i Tennisfondens hus på Serpentinervejen. Her blev hun gjort opmærksom på denne museumsskat, som havde sovet tornerosesøvn i rigtig mange år.
Tine fik lov til at rode de mange kasser igennem og udtog en del hovedbeklædninger, som hun fotograferede. En del af disse fotografier har netop været udstillet på det lille kunstrum UMBRELLA WEST COAST EXHIBITIONS i Nørre Nebel i Sønderjylland.
Umbrella skriver blandt andet om udstillingen BLIND SIDE:
“Titlen kunne være programmatisk for det, Trine Søndergaard gør: Hendes fotografier refererer til den side, der er modsat den side, alle kigger på. Trine Søndergaard fotograferer det oversete, det forsvindende, det sårbare. I vores udstilling vil kunstneren – der også er internationalt værdsat for sine stille og tidløse portrætter og interiører – vise et udvalg af nye fotografier taget under sit seneste arbejdsophold på Bornholm. I Gudhjem Museums tekstilsamling fotograferede Trine Søndergaard traditionelle silkesløjfer fra slutningen af 1800-tallet, der blev brugt til at færdiggøre broderede halshatte. Ved at tage silkesløjferne, isolere dem fra samlingen og re-kontekstualisere dem, lykkes det kunstneren at revitalisere de museumsændrede værker på en enkel og overbevisende måde. Trine Søndergaard bringer det frem i lyset igen. Det er bløde, afrundede former og nuancer fra lyserød til lilla, som henviser til traditionelle forestillinger om femininitet. Ved at vise den stærkt forstørret og svævende frit fra loftet i udstillingen, bliver Trine Søndergaards skildringer af glemte genstande fra kvindehistorien centrale i udstillingen … og igen er det de sarte toner og bølgende former, der insisterer på feminin skønhed og sårbarhed og alligevel udfolder en stille kraft, der måske er uden sidestykke i samtidskunst”.
En del af fotografierne vil også blive sat til salg på KUNSTMESSEN CHART 25.- 27. august på Charlottenborg på Kongens Nytorv i København. Trine Søndergaard har sagt ja til at vise en del af sine fotografier fra museets textil-arkiv på Gudhjem Museum. Det kan ske i 2025, da næste års udstillinger allerede er på plads. Trine har for nylig sammen med sin mand – kunstfotografen Nicolai Howalt – overtaget afdøde svigermors sommerhus i Melsted. Få mere at vide på www.trinesondergaard.com.
POUL PAVA HAR SPØGT
FOR NOGLE UGER SIDEN havde Vandrerhjemmet sat tre store malerier ud foran deres gårdmur mod Ejnar Mikkelsensvej. Kunstneren bag var den berømte og – og nogle vil mene berygtede – kunstner Poul Pava. Om de var til salg, eller blot skulle være med til at ’pynte’ på området vides ikke. Nu er de pist borte – og man kan måske fastslå, at det ikke har gjort Gudhjem grimmere, at de er væk. Foto©JørgenKoefoed.
VI UNDGÅR DET IKKE

Solnedgang 28. juli 2023 kl. 21:06 set mellem røgeri-skorstenene på Café Nørresand. Foto©JørgenKoefoed.
JORDEN DREJER rundt hvert døgn. Det er årsagen til, at solen er væk om natten og bliver synlig fra om morgenen, hele dagen og til aften. Det skal vi være glade for. Dels køler det blandt andet Gudhjem ned en del af døgnet, men dels skaber Jordens rotation de flotteste ’solopgange og solnedgange’. Det er der ingen kunstnere, der kan gøre bedre!