GUDHJEM KORT&GODT [31] – FARVEL TIL TRE – HAVNEKORET TIL SØS – SKILTEHÆRVÆRK MED MERE
TRE HAR FORLADT GUDHJEM
I AUGUST MÅNED blev der tre personer færre i Gudhjem. Den første forlod ikke bare Gudhjem, men Verden. Fotografen og altmuligmanden Claus Sonne døde 19. august 60 år gammel af modermærkekræft. Han blev bisat fra Gudhjem Kirke torsdag 24. august klokken 11:00. Kirken var fyldt helt op med både blomster, familie og mange af byens borgere. Det var sognepræsten Øyvind Hansen, der ledte seancen, da Gudhjems egen præst Tina Ravnbjerg Damholt havde ferie. Nogle dage forinden blev Claus’ hund Thor aflivet. Begge skal brændes og deres aske spredes i havet.
UGEN EFTER PAKKEDE Bende og Torben Ruberg huset i Kirkevej 5 ned og forlod Bornhom med kurs Roskilde. Her flytter de ind i et rækkehus. Rubergs var ikke blevet trætte af byen, men da Bende efterhånden havde fået så dårligt bentøj, at det var blevet svært med en stejl trappe op til soveværelset på 1. sal. Desuden ville de så komme tæt på deres børn og børnebørn. Huset er nu sat til salg hos Danbolig i Rønne. Det er på 129 m2 med lille pæn have til. Prisen er sat til 1.825.0000 kroner.
DE FORLADER OGSÅ GUDHJEM
‘BYEN ER LIGE NU fyldt med enorme flokke af Stære. Lige nu gnasker de løs af de mange figner, som flere steder er blevet modne. Men de er også kødædere, da de også kan finde på at snuppe smådyr på jorden. Stære er flokdyr – både når de er på vingerne og danner ’Sort Sol’ eller sætter sig på rad og række på de få luftledninger, der er tilbage eller som på fotoet på Toldbygningen på havnen. Lige om lidt, når figentræerne er plyndret trækker de vestover til fx De Britiske Øer. Fotos©JørgenKoefoed.
NOGET SPÆRREDE FOR HAVUDSIGTEN
DA DIN BLOGGER vågnede 14. august og kiggede ud af vinduet kl. 7:11, ventede der ikke det vanlige smukke syn af havet med Ertholmene ret forude. Nej, en horde turister var ankommet sejlende for at få sig en bustur rundt på øen. Foto©JørgenKoefoed.
FAR & SØN & HAVET
KAN DET BLIVE smukkere, når to lystfiskere – her far og søn – har fundet en god klippeblok at stå på, mens man forventningsfuld drømmer om at hive en torsk eller et par sild i land. Desværre bliver det vist oftest ved drømmen. Hvis der skulle være noget levende tilbage i havet omkring Gudhjem, er det formentlig blevet spist af de grådige sæler, som endnu ikke er blevet omfattet af kvoter. Foto©JørgenKoefoed.
GUDHJEMS HAVNEKOR STOD TIL SØS
DET BERØMTE HAVNEKOR, der hver morgen synger det gode skib ’Ertholm’ ud af havnen kurs Christiansø gjorde en undtagelse lørdag 26. august. Her havde Christiansøfartens ejere doneret en gratis retur-rejse som tak for hyggelig underholdning ved morgenafgangene. Men denne dag måtte koret synge sig selv ud af havnen, da 21 af dem var ombord. Det gik strygende med startsangen ’Hvem kan sejle foruden’ og slutsangen ’Der går altid både tilbage’. Kroens forpagtere Steen og Charlotte serverede en ganske velsmagenede platte til 235 kroner – rimelig pris for de gode ting på tallerken.
SKILTENE BLIVER MERE OG MERE ULÆSELIGE
KLISTERMÆRKER – eller stickers, som de kaldes nu om dage – florerer efterhånden overalt. På rækværk, på el-bokse og især på skilte. Det sidste er slemt, da det flere steder hæmmer skiltets budskab. Fotoet oven for er fra P-pladsen ved Gudhjem Kirke. Kommunen mangler penge. Bloggen foreslår, at der ansættes en person, der kan fotografere hærværket og fremsende en regning for fjernelsen plus en bøde til mærkaternes ejere. Hvad ’Øster Allé’ nøjagtig står for, har det ikke været muligt at opklare, men billedet ligner grangiveligt ’Parken’, hvor blandt andet FCK sparker til bolde. Foto©JørgenKoefoed.
NÅR DET KLØR
DYR I ALMINDELIGHED har ikke en kløpind til rådighed som os mennesker. Selvfølgelig kan de gnubbe sig op ad et træ, men det er faktisk både nemmere og mere praktisk, hvis man kan få besøg af en råge eller lignende, der udover at spise sig mæt også fjerner kløende utøj fra pelsen. Foto©JørgenKoefoed.
DEN KÆRE SOL
DET ER EFTERHÅNDEN blevet en tradition på Kort&Godt at slutte af med solen, hvad enten den viser sig i øst eller vest. Det giver nogle smukke scenerier, som selv de dygtigste kunstnere kan have svært ved at efterligne.