GUDHJEM KORT&GODT [40] FOREDRAG PÅ GUDHJEM MUSEUM: HVORDAN HAR VORES HAV DET – GINTBERG FIK GRINET FREM – MIDT PÅ VINTEREN – FARVEL TIL KATJA – SÅ RULLER KUGLERNE IGEN – BOPÆLSPLIGTEN BLEV ENDEVENDT
FORDRAG PÅ GUDHJEM MUSEUM: HVORDAN STÅR DET TIL MED PLØRESUND?
MARINEBIOLOGERNE Magnus Heide Andreasen og Marie Helene Birk Miller vil med hver deres vinkel fortælle, hvorfor det er vigtigt at have et stort fokus på Østersøen i de kommende år.
Magnus dykker ned i sin forskning på DTU Aqua om Østersøens tilstand og forandring med fokus på to store trusler: Iltsvind og den invasive dræbergoppel.
Miller fortæller om deres fælles formidlingsprojekt og virksomhed ’ivandet’, hvor de knokler for at øge vores allesammens viden om og tilknytning til den Østersø, som vi bor og lever midt i.
Gudhjem Museum, Stationsvej 1, Gudhjem:
Torsdag 8. februar 2024 kl. 19:00-21:00.
Takket være et sponsorat fra Christiansøfarten er der gratis adgang.
GINTBERG FIK STEFFEN BRANDT TIL AT SKRALD-GRINE
SCALA GUDHJEM SKRUEDE torsdag 25. januar op for endnu en gang ’Mine aftener i Paradis’. Denne gange med komikeren Jan Gintberg som gæst. Nogen kalder ham Danmarks morsomste mand. Det er nok ikke engang løgn. Koncerten blev udsolgt på under en uge, så manden er populær.
Han startede solo, hvor han i en halv times tid fik salen til at koge over af grin. Fx fortalte han om det morsomme ved at gå i parterapi. Da han og konen havde siddet og talt sammen med terapeuten, opfordrede hun dem, at gå og spise en middag sammen og lade som om det var deres første date. Det var svært, når man nu havde været gift i 25 år og havde to børn. Da de to kom hjem, og han stod og fumlede med nøglerne, tænkte den gode Gintberg: ”Nej, hende ringer jeg sgu ikke til igen!”.
Efterfølgende kom Steffen Brandt og Gustaf Ljunggren på scenen. Ideen var denne aften, at når Steffen havde sunget en af sine klassikere, dissekerede Gintberg texten med spørgsmål om dit og dat. Meget sjovt og meget interessant. Den første sang var ’Kys Bruden’ om Tornerose og hendes 100 års søvn. Et af versene går således:
Jeg fandt dig her forleden dag på bunden af mit liv
sammen med flugten til Amerika og Tude Marie
jeg tænkte, nu må du da snart have sovet de der hundrede år
vågn lige op min skat og tjek hvordan tjørnehækken står.
Hey Tornerose!
Her havde Gintberg fodret Chatbotten med texten. Robottens analyse sluttede med, at den anbefalede Tornerose at vågne op og komme ind i nutiden! Altså, hvordan kunstig intelligens dog kan formulere sig. Ellers gik det slag i slag, sang efter sang og til sidst sang Gintberg også med … regelmæssigt afbrudt af Steffens grineflip.
Normalt har Scala arrangeret disse koncerter sammen med Musikhuzet og TV2/Bornholm, men denne gang og fremover vil biografen stå for det hele selv. Med en udsolgt sal, får Scala selvfølgelig en langt større fortjeneste, hvad der er absolut tiltrængt. Økonomisk er biografdrift ikke, hvad den har været. Husk det, hvis du en dag ikke kan forstå, hvorfor Scala Gudhjem er lukket … sammen med biblioteket!
DET VAR ALLIGEVEL IKKE SÅ KOLDT DERUDE
DER VAR ILD i Gudhjem Kirkes stearinlys ved bænkene, da man fejrede Kyndelmisse i går [2/2]. Kun 21 havde fundet vej til denne fejring af, at halvdelen af vinteren er gået, og at lyset nu for alvor er på vej. Heldigvis deltog Voksenkoret også, og de fyldte over dobbelt så meget som tilhørerne – så alt i alt var der trods alt over et halvt hundrede til festlighederne.
Kyndelmisse var i meget gamle dage også en helligdag, men som så mange andre blev den afskaffet i 1770. Som bekendt sløjfede regeringen sidste år endnu en helligdag. Store Bededag opstod af faktisk af en samling af en lang række mindre helligdage. “Men, det er ikke så slemt”, mener Gurli Møller Andreasen, der er præst i Aasted, Skærum og Kvissel Pastorat i Nordjylland. Hun siger til Kristeligt Dagblads Mathias Blenner: ”Jeg hører ikke til dem, der begræder afskaffelsen af den helligdag, så længe man ikke går videre. I Danmark har vi mange flere helligdags-fridage end i flere europæiske lande, så vi klare den nok”.
Koret startede med ’Det er hvidt derude’ af Blicher, Grundtvigs ’Blomstre som en rosengård’ og afsluttende med Ingemanns ’Fred hviler og land og by’. Ind i mellem var der varme ord om kolde ting fra vor præst Tina Ravnsbjerg Damholt suppleret af fællessange som Brorsons ’Her vil ties, her vil bies’, Helge Rodes ’Der er ingenting i verden så stille som sne’ og Johannes Johansen med ’Du som har tændt millioner af stjerner’.
Uden for var der ikke rigtige kolde Kyndelmisse-temperaturer. Termometeret vist omkring +5 grader, men den kraftige vestenvind hjalp til med at give kirkegængerne blå-kolde kyndelmisse-næser.
FARVEL TIL KATJA
HVIS DU SER TV2/BORNHOLM kommer du ikke længere til at være i selskab med nyhedsværten Katja Hemming Hansen. Hun har sagt op og startede nyt job 1. februar 2022 som kommunikationsansvarlig på Bornholms Energi & Forsyning. Fotofratv©Jørgen Koefoed.
SÅ RULLER KUGLERNE IGEN
DET HAR VÆRET en hård tid for medlemmerne af Gudhjem Petanque. Kulde, storme og især sne har holdt de gæve kugletrillere indendørs. Men nu lysner det – indtil videre i hvert fald. Tirsdag 30. januar var banerne og vejret blevet bragt i spille-stand, og årets første kampe kunne tage sin begyndelse. Som en forbipasserende herre sagde: “Det er utroligt så meget liv, der er i Gudhjem på denne tid af året!” Foto©JørgenKoefoed.
HVAD ER DER MED DEN BOPÆLSPLIGT?

Der var fuldt hus på Gudhjem Museum, da projektkeder Anders talte om flexuse og popællsligt. Foto©JørgenKoefoed.
GUDHJEM BY- OG MUSEUMSFORENING havde onsdag 24. januar indbudt en forskertrio fra CTR – Center for Regional- og Turismeforskning. De holder til i Hasle og teamet havde fået penge til at undersøge, hvad ophævelsen eller bevaring af bopælspligten havde haft af virkninger på landkommunerne i Danmark.
Men det fik de 63 fremmødte gæster fra hele øen ikke så meget at vide om. Årsagen var, at forskningsprojektet var blev fælt forsinket blandt andet på grund af sygdom. Så det får vi noget at vide om på et nyt møde, når der foreligger fakta.
Men chefkonsulent på forskningscentret, Anders Hedetoft, havde samlet en række oplysninger om boliger og beboere i det ganske land opdelt i fem kategorier: Hovedstadskommuner, Storbykommuner, Provinsbykommuner, Oplandskommuner og Landkommuner – og det er her Bornholm hører til.
Her er nogle af tallene som gælder 2010-2020:
Antallet af boliger på landsplan er øget med 176.041 og er nu på 3.113.345. Tallet indbefatter alt fra villaer til lejligheder og kollegieværelser. I landkommunerne er antallet øget med 15.322 til i alt 753.162 boliger.
Udviklingen i befolkningstallet er på landsplan øget med 288.025 til i alt 5.822.763. En pæn fremgang, der modsvares særdeles negativt af tallene for Landkommunerne. Her er der forsvundet 40.631 til i alt 1.177.807 borgere. Det er en nedgang, der svarer til hele Bornholms befolknimg og lidt til.
Når det drejer sig tomme boliger, ser det især ikke godt ud for Landkommunerne. Her er der blevet 4.872 flere tomme boliger, så der i dag er 61.567. Her er der specifikke tal for Bornholm: I 2010 var der 1.477 tomme boliger stigende med 899 i 2020 til 2.376 tomme boliger.
Generelt er der flere og flere, der bor alene. Specielt i Landkommunerne. I 2010 boede der 1,65 person i hver bolig faldende til 1,56 i 2020.

De står bag CRT-undersøgelsen om hvilken effekt flexhuse har haft for de danske byer: Seniorforsker Karin Topsø Larsen, chefkonsulent Anders Hedetoft og seniorforsker Rikke Brandt Broegaard. Foto©JørenKoefoed.
MØDEDELTAGERNE FIK ORDET
Efter pausen blev gæsterne opdelt i tre grupper, der skulle fortælle om deres tanker omkring den bopælspligt, der gælder i deres by: Dem der boede i Gudhjem, dem der boede i en anden by med bopælspligt og dem, der boede i en by uden bopælspligt.
Din Blogger var med i den første gruppe. Her var man generelt glad for, at kommunen for alvor var begyndt at skrue bissen på over for de krimelle helårsboligejere. Blot ville man godt have en bedre orientering om, hvad der skete: Hvor mange havde fået bøder, hvor mange var begyndt at helårsudleje deres huse, hvor mange havde flyttet adresse, og hvor mange havde sat deres hus til salg. Det lovede Byforeningen at rette op på.
Nogen påpegede, at en ’pirat’ blot kunne sætte sit helårshus til salg til en så høj en pris, at det aldrig ville blive solgt. Men svaret lød, at så længe huset var til salg, skulle der være mindst én person, der boede der med en registreret folkeregisteradresse.
Ellers var der én, der var bange for, at der ville sprede sig en ubehagelig stemning i byen, hvis man gik al for hårdt til de kriminelle pirater. Vedkommende mente, at visse husejeres skraldespande var blevet endevendt for at finde beviser på, at man misbrugte sit helårshus som feriebolig. Det blev der protesteret kraftigt imod. Ingen havde mærket en dårlig stemning omkring problemet. Spørgsmålet kunne fx være, hvordan kunne man afsløre en snyder, ved at finde ud af, hvad der lå en skraldesæk?
Mødet sluttede lidt over 21, hvor CRT-folkene lovede at vende tilbage, når man var færdige med at afdække begrebet ’Flexhuse’.
HER KAN DU SELV DYKKE NED I TALLENE: