GUDHJEM KORT&GODT [43] BIBS KOM AFSTED – GUDHJEMPRISEN UDDELT – EN SYNGENDE GENERALFORSAMLING – GUUUD, HVOR BLEV DER SUNGET – DE SEJLENDE ØJNE – EN KÄNDIS DUKKEDE OP PÅ PROVIANTEN – EN HALV BORNHOLMER FIK SIT NAVN I GUDHJEM KIRKE
FARVEL TIL BIBS

Bibs bliver båret ind i ‘Det Blå Himmerige’, hvorfra der er direkte adgang til krematoriet. Foto©JørgenKoefoed.

Et af de sidste fotos af Bibs prydede forsiden på den lille sangfolder, der var udarbejdet til bisættelsen. Affotografering©JørgenKoefoed.
OMKRING 30 MENNESKER sagde tirsdag 27. februar det endelige farvel til Birgit ’Bibs’ Krøll. Det skete i Rønne Kapel, hvor bedemanden Jeanette Baunkjær fra Bornholms Begravelsesforretning stod for ceremonien. Der blev sunget Johannes Johansens ’Du som har tændt millioner af stjerner’, Ebba Munk Pedersens ’Regnvejrsdag i november’ og B. S. Ingemanns ’Dejlig er jorden’. Om den midterste sang fortalte Bedemanden om forfatteren, at hun skrev den, da hun vågnede en morgen efter en heftig tur i byen. Hun var først lidt deprimeret, men besluttede så, at skrive en sang, som hylder alt det positive. Det er den, hvor alle seks vers har en farve, fx ’Jeg vil male dagen blå’, ’Jeg vil male dagen gul … rød, grøn, hvid og lys’. Bibs var vokset op i en adventist-familie, men efter afgang fra Adventisternes Kostskole meldte hun sig ud af trossamfundet og forblev ateist til sin død. Derfor var der ingen præst til stede. Efter bisættelsen kørte en del af gæsterne til Dideriks Veranda i Sandvig, hvor hendes to sønner – Jan og Tom – bød på smørrebrød, vin, øl, kaffe og kage. Det hele smukt arrangeret og meget velsmagende – i den meget hyggelige café med direkte udsigt til det brusende hav. Et vemodigt, men smukt farvel!
GUDHJEMHUSET FIK GUDHJEMPRISEN

Det var en glad og stolt bestyrelse for Gudhjemhuset, der modtog Gudhjemprisen. Fra venstre: Ulla, Sumi Skovgaard, ‘Poller’ Bloch, formand Ralf Marcoux Skovgaard, Birgitte Nielsen og Anette Hammer. Foto©JørgenKoefoed.
DET VAR VELFORTJENT, at personerne bag Gudhjemhuset fik den eftertragtede Gudhjempris. Det skete under Gudhjem By- og Museumsforenings ordinære generalforsamling onsdag 6. marts. Gudhjemhuset er takket været den ’nye’ bestyrelse blevet et særdeles markant aktivitetshus i byen. Der er etableret bordtennis og billard plus diverse hyggekroge, hvor man kan nyde en kop kaffe og få sig en snak. Derudover arrangeres der også foredrag. Fx var byens flittigste forfatter – Kirsten Sonne Harild med over 130 bøger bag sig – på besøg i sidste måned. Den første tirsdag i hver måned bydes der på varm mad til en særdeles fornuftig penge … og lokalerne bliver også brugt til bridge-dage med mere. Og du kan såmænd også for en lille slat penge leje lokalerne til din datters konfirmation eller oldemors 100 års dag. For at benytte huset til daglig kræver det, at du melder dig ind i foreningen. Derfor fik huset Gudhjemprisen: ”Prisen gives som påskønnelse af, at bestyrelsen har fået Gudhjemhuset til at fungere til glæde for borgerne i området, og at den store indsats giver et væsentligt og vigtigt bidrag til fællesskabet”.
DEN SYNGENDE GENERALFORSAMLING
DER BLEV IKKE taget hul på dagsorden lige med det samme, da Gudhjem By- og Museumsforening startede sin ordinære generalforsamling 6. marts. I stedet satte Nylarskor-dirigent Hylding sig ved stueorglet og slog tonerne an til sange fra ’Fiskernes Sangbog’. Den udsprang fra hine tiders årlige festdag i juli, hvor fiskerne afholdt kapsejlads i det gamle fiskerleje. Den blev blandt andet skildret i sangen med signaturen W.N.:
Til ædel kappestrid i dag,
Nu ung og gammel stævner.
Det er for dem en æressag,
at vise hvad de evner.
For fulde sejl med flag i stavn,
de styrer ud af Gudhjem Havn.
Nu gælder det at sejre!
Den blev nu ikke sunget, men det gjorde sangen ’HVAD ER VEL SÅ SKØN SOM EN MORGENSTUND af Jaja Gram, der var købmandsfrue i Gudhjem, VI FISKERE FISKE PÅ HAVET FOR BRØD, der var skrevet af Ninna Schjørring. Hun var gift med byens postmester og til sidst ET HAV I STORM af hjemstavnsforfatteren Otto J. Lund … og så kunne mødets nyvalgte dirigent – professor Bjarne Bruun Jensen – ringe med klokken og indskærpe, at nu gjaldt det om at fatte sig i korthed. Klokken 21 var Manchester United nemlig på banen i Premier League, og den skulle dirigentens hustru nå at se [eller var det ham selv?]. Og så gik den i gang … og det sluttede uden bråvallaslag. Hele bestyrelsen lod sig genvælge – blot ét mindre problem: Da Karina Elkjær på et tidligere tidspunkt trak sig ud af bestyrelsen på grund af, at hendes kæreste er alvorlig syg, trådte 1. suppleanten Birgitte Eybye Nielsen ind på hendes plads. Dermed rykkede 2. suppleanten Malene Kyed op som nummer 1, så nu mangler der en ny nummer 2. Ingen meldte sig, så generalforsamlingen gav bestyrelsen lov til at lukke en nummer 2 ind, hvis der pludselig viste sig én, som gerne ville ind i varmen.
Fem medlemmer af bestyrelsen var på valg. Alle ønskede genvalg og ingen ønskede at udfordre, derfor ser bestyrelsen stadig sådan ud: Ole Stigemo [formand], Hans Jørgen Jensen [næstformand og kasserer], Hanne Strøby [sekretær], Hans-Martin Bloch, Kähte Bruun Jensen, Rolf Vitger, Birgitte Eybye og Malene Kyed [1. suppleant].

Der mangler stadig et par nye frivillige som billettører. Det var der også blevet udarbejdet en folder om. Foto©JørgenKoefoed.
Bestyrelsens beretning kan ses på www.gudhjemmuseum.dk/om os. Ligeså regnskabet, som ikke forelå på tryk inden mødet. Svaneke Revision havde modtaget materialet for sent. Men regnskabet kan også ses samme sted som beretningen. Men lige et par nøgletal: Årets overskud landede på 11.659 mod 62.177 forrige år. Tilskuddet fra kommunen var steget til 165.673 mod 160.062 forrige år. Din Blogger har de senere år punket kassereren for at placere foreningens formue lidt bedre end på en konto med 0% i rente. Det er blevet gjort, og det har tilført kassen 23.616 kroner mod forrige års 2.504 kroner. Selv om der indimellem var både kaffe og kringle lykkedes det Bjarne Bruun, at erklære mødet for slut inden klokken var 21:00. Fodboldkampen var reddet!
DER SYNGES MEGET I GUDHJEM
JOHAN LORENTZEN havde sammen med sin elskede Mette taget hele turen fra Esbjerg til Gudhjem ’bare’ for at kunne muntre de i forvejen meget glade Gudhjemboere endnu mere op. Det lykkedes til fulde. Texterne blev vist på storskærm, mens de tre musikere – Johan på guitar, Carsten Lund fra Musikskolen på klaver og Nils Jespersen fra Bornholms Valsemølle på saxen – gav det meste af deres arme skrålede publikum med, mens øllet og vinen skvulpede lystigt i glassene. Lokalet var stuvende fyldt, så vinduesglassene blev hurtigt mælkehvide af al den fugt, der drev gennem lokalet. Uden for var det svinekoldt. Det samme kunne ikke siges om indeklimaet. Men festligt var det!
DE SEJLENDE ØJNE
P523 NAJADEN KOMMER FORBI Gudhjem med jævne mellemrum. Det er et patruljefartøj i Diana-klassen, som er bygget til at holde øje med ikke mindst mistænkelige spion- og krigsskibe fra Putin-land. Fartøjet med søsterskibe sejler rundt i hele Danmark fra Skagen til Gedser alle dage døgnet rundt. Det kan sejle 25 knob i timen [25 à 1,852 meter = 46 km/t], har 12 mand ombord, som alle kan betjene de to 12,7 mm tunge maskingeværer, hvis det skulle blive nødvendigt. Fartøjet har i øvrigt fem søsterskibe: P520 Diane, P521 Freja, P522 Havfruen, P524 Nymfen og P25 Rota. Foto©JørgenKoefoed.
EN MEEEGET KENDT MULTI-KUNSTNER SANG MED

Hvis du ikke kender T. S. HØEG, er der noget galt med din opdragelse. 67-årige Torsten Sehested Høeg er dansk forfatter og musiker, performer og komponist. Han debuterede i 1981 med kortromanen TRÆER VINKLER VANDSTRÅLE I EN KORT FORVITRET SOMMER, og siden da en lang romaner, noveller, digte, skuespil med meget mere. Leder bla ‘Dane TS Hawk & the Locomotion Staremble. Foto©JørgenKoefoed.
BORNHOLMS BEDSTE BAND – BBB Bornholms Boy Band – trak mere end fulde huse, da de i fredags gav gratis-koncert på Provianten. Selv om det ikke var en Sing-Along, kunne publikum ikke lade være med at synge med, når viceborgmesteren oplod sin velsmurte jazz-stemme sammen med Erik Høst på sopransaxofon og banjo, Leslie Markussen på elektrisk klaver og Morten Brynaa på bassen. Varmen var trykkende – især forrest i lokalet – så der var mange røde hoveder. En af dem var den verdenskendte forfatter, digter og musiker T. S. Høeg. Han så ud til at hygge sig gevaldigt. Han var IKKE flyttet til Gudhjem, men havde fået tilbudt et [gratis med lommepenge] ophold i Dansk Tennis Fonds legatbolig på Serpentinervejen. Sikken heldig kartoffel!
HALV BORNHOLMER BLEV DØBT I GUDHJEM

Ingen dåb uden en stak minde-billeder. Her er den professionelle fotograf Justine Høgh i aktion. Foto©JørgenKoefoed.

Så blev barnet døbt og her på vej ud i armene på sin gudmor, barnets moder bagerst og præsten Benedikte Gyes. Foto©JørgenKoefoed.
I SØNDAGS var det ’midfaste’. Dagen bliver også kaldt for ’Lætare’ eller ’Rosen-søndag’ – en mærkedag i den kristne kalender. Men det var ikke derfor, at der var en voldsom trængsel og alarm i Gudhjem Kirke med ikke mindre end 62 gæster. Nej, det var fordi, at en nyfødt skulle døbes. Moderen hedder Astrid, og hun er datter af ‘Poller’ Bloch og Lene Koefoed fra Malkestien. Hun bor ganske vist sammen med barnets fader Mads i den nordvestsjællandske by Ølstykke … men da hun selv, og alle i hendes familie både er døbt, konfirmeret og for nogens vedkommende også gift i Gudhjem Kirke, så skulle hendes datter selvfølgelig også døbes her. Det var sognepræsten Benedikte Gyes fra Aa Kirke i Aakirkeby, der stod for dåben. Gudhjems faste præst – Tine Ravnsbjerg Damholt – var på kursus. Barnet var meget rolig, og der var intet skrigeri, da vandet fra døbefonden ramte hendes hoved, og hun fik navnet Karla Eva Koefoed Marholt. Så kunne det ikke blive flottere. Der var vanen tro kirkekaffe efter højmessen, men kun én herre, Din Blogger og præsten med sine tre børn deltog. Resten var hastigt løbet til dåbsgilde.