GUDHJEM KORT&GODT [45]: KIRKEBLADSUDDELERNE – NY AXEL MUNCH – SKRUE-TYV – NY KÆRESTE – FLOT NUMMER – FLOT HIMMEL

DET BLEV GANSKE BILLIGT

Morgenkaffe 6. april hos tovholder Lene Skovgaard. Bortset fra Lill Holm og Ilse Søndervag var alle de frivillige kirkebladsuddelere til stede. Fra venstre: Tine Hammarlund, Kirsten Lacroix, Kirsten ‘Kisser’ Lund, Maj-Britt Löwe, Lene Skovgaard, Mikael Hammarlund og Fotografen. Foto©JørgenKoefoed.

DET VAR EFTERHÅNDEN blevet for dyrt, at få Post Nord til at dele Kirkebladet Østerlars-Gudhjem ud til helårspostkasserne i de to byer. Nu er det blevet meget billigere – ja næsten gratis! Det koster faktisk kun 1 x årlig morgenmad til de ni borgere, som ganske frivilligt tager en postrundtur fire gange om året.

EN NY AXEL

Axel Munch: Fiskekoner ordner sildegarn på havnen i Gudhjem [96 cm x 66 cm]. Foto©GudhjemMuseum.

DEN GODE Farum-borger Bent Krag har doneret et maleri af Gudhjem-maleren Axel Munch til Gudhjem Museum. Han mente, det skulle tilbage til Museet, fordi Axel Munch var en af dem, der tog initiativ til at etablere Gudhjem Museum. Maleriet vil i første omgang blive hængt op i receptionen. Ellers fortsætter udstillingerne ’Naturens Skjulte Hemmeligheder’ af Alena Wils og malerier og skulpturer af Gudhjem-kunstneren Aage Schad. Den første slutter 21. april – den anden vises hele sæsonen til og med 20. oktober. Der er åbent torsdage, fredage, lørdag og søndage mellem kl. 13:00 – 17:00. Men allerede nu er DU inviteret til fernisage 27. april kl. 14-16 på næste udstilling: ARTIST TALK. Det er EARTHBOUND, der for fjerde gang laver en udstilling – denne gang uden Ben Woodhams, der i år har sig egen udstilling: LAND fra 1. juni til og med 21. juli.

SKRUE-TYV PÅ SPIL

BYEN SNAVE har problemer med, at der hvert år bliver stjålet omkring 100 byskilte. Byen blev berømt for de højt elskede reklamefilm med Polle, og ikke mindst den efterfølgende spillefilm POLLE FICTION, der i 2002 fik premiere i 100 biografer og høstede maximum-stjerner fra alle anmelderne. Sjældent er der blevet grint så meget i biografmørket! I Gudhjem bliver der i hvert fald endnu ikket ranet byskilte, men Din Blogger har obseveret, at en person med skruetrækker, har afmonteret handicap-skiltet på den store P-plads ved havnen – og kun stjålet skruerne. Har tyven mon en skrue løs? Foto©JørgenKoefoed.

NY KÆRESTE

Nørresand Havn 18. februar 2024: Den anden fra byens svanepar ser til den syge fra vandkanten. Den går ikke nærmere, men efter et kort kig vender den om og svømmer bort. Foto©JørgenKoefoed.

DET VAR hjerteskærende, at se den ene af Gudhjems trofaste svanepar ligge døende på den lille strand ved Nørresand Havn. Den lå for de meste ganske stille med hovedet gemt i fjererne, lige indtil en jæger kom og gav den en dræbende kugle. Endnu mere hjerteskærende var det, at den blot blev smidt i den nærmeste affaldscontainer. Den havde fortjent en bedre begravelse. Men Svane-enken eller Svane-enkemanden har fået sig en ny kæreste. Mon der kommer svællinger til foråret?

FLOT NUMMER

DET ER IKKE hver dag, man observerer en 2CV – og slet ikke med så flot et nummer på pladen. Den holdt i sidste måned parkeret ved P-pladsen ved benzintanken oven for Gudhjem. 2CV er en fransk bil og de tre tegn står for ’deux chevaux’ – oversat til dansk: ’To Heste’ . Det er en simpel bil. Den blev solgt fra 1948 – især til de franske bønder som erstatning for en hestevogn. Parolen lød: ”Byg en økonomisk bil til den franske bonde og muligvis til én passager og nogle varer, i hvilken han kan køre fra sin mark, men også til kirke. Derfor skal den have højde nok, så chaufføren kan bære høj hat”. Produktionen blev indstillet i 1990 på grund af nye krav til katalysatorer og udstødningsgasser. Trods sin stærkt begrænsede motorkraft kunne ’Gyngehesten’, ’Den Pressede Citron’, ’Pædagog-jaguaren’, Christiania-Jeepen eller ’Sardindåsen’ eller hvad den nu havde af  kælenavne manøvrere gennem sandede jorder og meget ujævnt terræn. Max-hastigheden var 115 km/t. Foto©JørgenKoefoed.

FLOT HIMMEL

VI HAR SET det rigtig mange gange. Men vi kan alligevel ikke lade være med at tage et billedet, når solen og skyerne laver deres eventyrlige former og farver. Denne her himmel blev knipset 28. marts, netop da Din Blogger kom ud af biografen. Foto©JørgenKoefoed.