GUDHJEM KORT&GODT [48]: MEGET SJÆLDEN FUGL SPOTTET – FARVEL TIL DJORN JUNI – MAX BLEV GRUNDIGT MINDET … MED MEGET MERE
SENSATION: SJÆLDEN FUGL SPOTTET PÅ BOKUL
LØRDAG 29. JUNI lidt i otte om morgen var Din Blogger på vej op til Bokul for at sætte flag. På Bokulvej – lige dér, hvor der går en vej ind Arvidsens hus – stod en mindre hvid fugl. Den havde gult næb, sorte ben og fødder og lidt sort på halefjerene – ellers kridende hvid. Den stod helt stille, da jeg standsede op halvanden meter fra den. Den så afventende ud, som om den ville spørge mig om vej. Jeg regnede med, at det blot var en almindelig måge. Da jeg kom hjem gennemså jeg Politikens Fuglebog for at finde ud af, hvad det var for en måge. Jeg bladrede igennem to gange uden at finde et foto, der matchede. Senere fik jeg kontakt med langelænderen Per Lindeborgh. Han ved alt om botanik og fugle. Efter at have konsulteret sine fuglebøger kunne han konstatere, at det var en ISMÅGE. Sådan skriver Wikipedia om fuglen: ”Ismågen er, som navnet antyder, en måge, som lever højt mod nord. Den ses sjældent i Danmark. Alligevel skete det 29. december 2006, at en Ismåge kom forbi på Langø Havn på Lolland, og bragte hundredvis af turister til den lille by.”
Hvis jeg havde vidst, at det var en sjældenhed havde jeg selvfølgelig taget et foto eller ti af den sjældne gæst. Efterfølgende har jeg haft kontakt med diverse fuglekendere: Finn Koefoed Hansen fra Nyker, John Holm fra Gudhjemvej og til sidst Jens Christensen fra Rønne, som er formand for Dansk Ornitologisk Forening Bornholm Afdeling. De siger alle tre, at det er mere end en sensation, hvis det virkelig har været en Ismåge. Faktisk tror de ikke på, at det kan være rigtigt. Det ville jo være totalt opsigtvækkende – især uden for træk-tiden. Ærgeligt at Bloggen ikke fik et foto af sensationen.
KVINDERNE VAR I OVERTAL DA DAMERNES VEN BLEV MINDET
SOM BEKENDT døde Max Otto Wünsche 16. februar 84 år gammel. Han var en elskelig herre med eget overskæg og egen gravhund. Begge dele luftede han dagligt rundt om i Gudhjem. Der var ingen bisættelse eller begravelse af den afholdte mand, da han havde doneret sit legeme til videnskaben. Men hans to døtre mente, at det var på tide at afholde en mindekomsammen, da hans eventuelle rester måske først ville blive udleveret om flere år, når forskerne havde taget, hvad de kunne bruge. Det skete så 28. juni i Fru Madsens Gård med Byens Boy Band-musik – og med rigelige mængder af lækre delikatesse-hapser. Masser af mennesker – med og uden hunde – mest kvinder i alle andre, der havde støttet og hjulpet – var mødt op for at mindes den søde mand. Det startede i solskin – og sluttede i regn. En perfekt dansk sommerdag.
MAX ER DØD
18. februar 2024
FARVEL TIL BISSELINES FAR
SMYKKEKUNSTNEREN, FORFATTEREN OG JOURNALISTEN Djorn Juni døde 21. maj i sit hjem i Arnager. Han blev 93 år. De sidste par år var han ret så svækket, så hans ellers normalt høje aktivitetsniveau var der langsomt blevet skruet ned for. Han var i en lang række år journalist på Bornholmeren, alt i mens han skrev ’lokumsdigte’ og ikke mindst skabte den kvindelige, bornholmske alfatrold Bisseline sammen med tegneren Bent Kaas. Bisættelsen foregik i Kapellet på kirkegården i Rønne bagefter med hyggeligt gravøl i det lille forsamlingshus i Arnager.
DJORN JUNI ER DØD
2. juni 2024
BEGYNDELSE TIL DEN BILFRI BY?
DER VAR IKKE sol over Gudhjem lørdag 22. juni. Tværtimod var Danmarks største kokkekonkurrence ’Sol Over Gudhjem’ ved at drukne i regn det meste af denne lørdag. Der var ikke mindre end tre konkurrencer: Den oprindelige Kokkekonkurrence, hvor tre kokke konkurrerer om flest point for forret + hovedret; Dessertkonkurrence, hvor igen tre kokke dyster om at lave det bedste til den søde tand, og som det nyeste skud ’Kantineprisen’, som vindes af den kantine, der kan levere på fremtidens krav om et bæredygtigt kantinekøkken med fokus på økologi og smag. Det var Compass Groups kantine hos Alfa Development, der løb med sejren. Hovedkonkurrencen blev igen i år vundet af Artur Kazaritski og Dessertprisen af Olivia Thorbek. Altsammen meget godt. Men det virkelig nyskabende var, at Direktøren for ‘Solen’ – Mikkel Marchal – sammen med Gudhjem Erhverv og Gudhjem Byforening havde finansieret en shuttelbus, der kørte i pendulfart mellem P-pladsen ved Melstedvej, ankeret ved nedkørslen til byen og P-pladsen nede ved vandet. Er det første skridt på vej mod et bilfrit Gudhjem i højsæsonen? Bloggen krydser fingre! Foto©JørgenKoefoed.
INGEN HEKS PÅ BÅLET
DER VAR RIGTIG mange mennesker, der deltog i Sankt Hans Aften i Gudhjem. Der blev også budt på gode ting: En rigtig interessant båltale af den kommende [?] borgmester Ann Thomas, fed musik af Byens Boy Band med viceborgmester Morten Riis som vokalist, 40 cl fadøl til 20 kroner og et storbrændende bål antændt af alle de fakkelbærere, der blev ført fra Uptown til bålpladsen af det norske skoleorkester Porsgrunn Pike- og Guttekorps. Det eneste, der manglede, var en heks på bålet, men hun er måske blevet afskaffet i forbindelse med #metoo. Hvilken mand tør nu om dage sende en quinde til Bloksbjerg?BILER PÅ GRÆS
HOLKADALEN er en oase, der sjældent får besøg af hverken turister eller fastboende. Gudhjem Kirke overgav for nogle år siden området til kommunens ve og vel. Den sørger for græsslåning og senest fældning af et par prægtige, store træer. Godt nok. Men det er åbenbart også blevet tilladt – eller er det? – at efterlade sin bil i området. Foto©JørgenKoefoed.
ET ORGIE I ROSER
DET MÅ VÆRE et rosen-år i år. Aldrig har roserne i Din Bloggers have svulmet så voldsomt. Når man træder ud i haven slår en voldsom duft af diverse roser én i møde. Ganske overvældende. Af en eller anden grund tænker man på Marcel Proust [1871-1922] syv-bindsværk ’På Sporet af den Tabte Tid’ fra 1913. Specielt bind 2: ”I Skyggen af Unge Piger i Blomst”. Alt er uskyld – og lokkende velduft! Fotos©JørgenKoefoed.
AFTRYK AF GUDHJEMS STORE NATURMAND
PER KETIL, der døde i januar 2023, var manden, der passede godt på Gudhjems natur. Han sad næsten hver dag på Bokul og noterede forbipasserende fugle i sin lille logbog. Men han kærede sig også om gevæksterne – især i Gråmyr og på Bokul. Her sørgede han for, at kommunen opsatte et beskyttende hegn omkring en bestemt plet på bakkeknolden. Her voksede nemlig en meget sjælden art orkideer, som skulle beskyttes mod at blive spise af gæstende dyr, som harer og geder. Efter Ketils død sygnede hegnet hen, men i år er et nyt sat op – oven i købet med en tilhørende låge. Per har ikke levet forgæves. Foto©JørgenKoefoed.
UTROLIG HVAD NATUREN KAN SKABE
PRØV AT GÅ OP på Bokul. Når du efter en snes meter har bevæget dig ind fra lågen på Bokulvej ligger der en stor skulptur på din højre hånd. Den er udført i træ. Kunstneren er ukendt, men måske har Vor Herre haft en finger med i spillet – især hvis du går nærmere og kigger på en af grenene. En hånd rækker op mod himlen. I sandhed et mirakel! Foto©JørgenKoefoed.
OG SÅ DE UUNDGÅELIGE OP- OG NEDGANGE