GUDHJEM KORT&GODT [49]: SVALEHALEN VENDT TILBAGE TIL DANMARK, NEDTRAMPEDE PROTEINER MED MEGET MERE …
IGEN ET SJÆLDENT DYR OBSERVERET
TROFASTE LÆSERE af Bloggen læste om mit møde 29. juni 2025 med den yderst sjældne ISMÅGE, da jeg var på vej til Bokul for at sætte flag. Desværre fik jeg ikke taget et foto af sjældenheden. Især ærgerligt fordi ingen af de ornitologer, jeg har talt med tror på, at det var en Ismåge, jeg så. Den er sidst blevet set i Danmark i 2006 på Lolland, hvor den skabte kaos på havnen af fugleinteresserede fra hele Skandinavien. Men nu har jeg sørme igen observeret et sjældent dyr. Sommerfuglen SVALEHALE dukkede op i min have på Kirkestien i Gudhjem ved 11-tiden torsdag 18. juli. Den sad først på en busk og derefter højt i mit æbletræ. Jeg havde mobilen fremme, men kunne ikke få den i fokus, inden den fløj videre. Jeg kontaktede den bornholmske sommerfugleekspert Michael Stoltze. Han fortalte, at den nu var blevet set af 10 personer på Bornholm. Det blev også til et indslag i TV2/Bornholms nyheder 19. juni. Ifølge Naturbasen.dk uddøde Svalehalen i Danmark i 1978. Det var fra dens sidste danske base ved Filsø i Vestjylland, hvor den i nogle år begyndte at blive mere fåtallig. Michael Stoltze hører gerne fra andre, der har observeret sommerfuglen.
NEDTRAMPEDE PROTEINER
UNDER DEN ødelæggende storm i oktober skete der bladt andet skader på de skråtliggende granitplader ved busstoppestedet ved petanque-banerne. I stedet for at genlægge granitten valgte man den billige løsning med at så græs. Det kunne se smukt ud, men enhver der kender menneskets trang til smutveje ved, at det ville blive trampet ned, inden det overhovedet nåede at blive til en plæne. De fleste tager gerne en genvej, uanset hvad der ødelægges undervejs. Nu blev græsset aldrig til en plæne, da det spirende græs meget hurtigt blev kvalt af den hurtigvoksende Hvidmelet Gåsefod, der åbenbart lå gemt i den nye jord. Men udover at blive trampet ned, kan den også spises. Læs hvad greenupdate.dk skriver om ukrudtsplanten: ”Hvidmelet Gåsefod blev spist i Jernalderen, men siden er den gået i glemmebogen … Forskere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab vil nu genintroducere planten i et nyt forskningsprojekt … Ambitionen er at gøre planten til en afgrøde, vi kan dyrke som protein-kilde i Danmak”. Foto©JørgenKoefoed.
DET SKJULTE CYKELSTATIV
AF EN ELLER anden grund, har havnekoordinatoren valgt at placere en stor træstamme på Nordre Brygge. Stammen har indhak, så den har fået en funktion som cykelstativ. Godt nok, men hvem cykler ind på Nordre Brygge – og hvem har behov for at placere sin cykel her … og … og … og så kan man slet ikke få øje på den lange træstamme fra vejen – og slet ikke at den er gjort til et stativ for cykler. Kommunen har igen produceret en ommer! Foto©JørgenKoefoed.
ENDNU MERE GRØN PARKERING
I SIDSTE MÅNED kunne Bloggen afsløre, at visse bilister nu var begyndt at indtage Holkadalen som P-plads. En måneds tids senere – 9. juli – registrerede Bloggen, at nu var antallet vokset fra 5 til 7. Der kommer nok ingen P-vagter ind her. Men hvor må man egentlig parkere ud over ved havnen? I dag noterer P-vagterne de biler, der er stillet uden for en bås, når det gælder Åbogade og Kirkestien. Men hvad med alle de mange, mange biler, der parkerer rundt om i byen, hvor der ikke er nogen båse. Er de hjemfaldne til en bøde? Der står vist ingen steder, at der kun må parkeres i båse. Og hvorfor er der ingen P-tjek på den store P-plads downtown. En madvogn har stået parkeret i flere uger uden at få en bøde. Det er svært at finde ud af kommunens P-strategi. Den er ligeså uforståelig, som den igangværende strategi for Bornholms Biblioteker. Foto©JørgenKoefoed.
HAR JULEMANDEN VÆRET PÅ BESØG
NÅR VINTEREN stunder til, og det lakker mod december og jul, plejer Byforeningen at rejse et pænt stort juletræ i gran ved det store anker Uptown. Nu bliver det lidt mere vanskeligt i år. I det hul, hvor træet plejer at fastgøres, har Julemanden – eller hvem det nu kan være – plantet et sommerjuletræ. Det ligner til forveksling en Orientalsk Takkeklap. Det bliver nok ikke lige så højt som et rigtigt juletræ, men det pynter, selv om det ikke er behængt med lys og glaskugler. Foto©JørgenKoefoed
VAR DET KUNST
DENNE HER VARDE er kunst. Den står på den stenede strand ud for Sorte Batteri. Normalt bruges varder til at markere transportruter eller vandrestier ad snoede veje i ukendt terræn. De ses over hele verden, og nu også på pynten ved Nørresand. Nyd den inden næste storm blæser den omkuld. Varder er nemlig kun stablede sten uden cement elle andet bindemiddel. Foto©JørgenKoefoed.
HVAD ELLER HVEM ER TOYOTO
EN GRAFFITI-VANDAL har huseret rundt i byen i længere tid. Hans TOYOTO-signatur findes på ruder, bænke, skraldespande med videre både her og der i Gudhjem. Googler man navnet, dukker kun Toyota op. Men det er jo et bilmærke … og apropos biler, det mærkeligt, at disse hærværks-spraymalere aldrig sætter deres ‘pieces’ eller ‘tags’ på biler. Biler er åbenbart et helligt sted, selv om de modsat husmure med videre er stærkt forurenende med stort udslip af både skadelige partikler, CO2 og støj. Hvad årsagen er til dette blæser i vinden. Foto©JørgenKoefoed.
OG SOLEN GÅR SIN GANG