GUDHJEM KORT&GODT [51]: ADGANG FORBUDT FOR OSERE, GODNATHISTORIER, GLAS-AMOK MED MEGET MERE …
PER BENDTSEN ER KOMMET OP AT HÆNGE

Forhenværende chefredaktør for Politiken, Tøger Seidenfaden, malet af Lisa Høyrup i 1997. Foto©JørgenKoefoed.
ÅRET GÅR PÅ HÆLD, og det var desværre ikke alle, der overlevede. Altid trist når nogen går over på den anden side. Ikke mindst da meddelelsen om at Gudhjems muntre søn – Per Bendtsen – sagde farvel. Det skete natten til 6. januar i år. Men nu er der sat et mindesmærke op på Restaurant Venezia. Det er Kasper Køie’s portræt, som blev lavet i forbindelse med en udstilling af Gudhjem-kunstnere på Gudhjem Museum. Portrættet blev i øvrigt også brugt på udstillingsplakaten.
Venezia-Martin, som var nært forbundet til Per, har nu fået sin gode ven op på væggen. Her hænger han tæt på en anden afdød knap så munter fætter – Politikens legendariske chefredaktør Tøger Seidenfaden. Dette portræt er udlånt og malet af Gudhjem Portrætmaler Lisa Høyrup.
Drop ind på Restaurant Venezia og hils på de to store danskere. Der er åbent fra klokken 17:00 torsdage, fredage, lørdage og søndage.
AMOK PÅ BUSSTATIONEN
DET MESTE AF GLASSET i busskuret øverst i Gudhjem var smadret til ’pindebrænde’. Der lå glasskår overalt denne søndag 22. september. De ventende passagerer var rystet: ”Hvad skal det gøre godt for, at ødelægge vores fælles ejendom?” Så sandt, som det er sagt. Hvem der står bag vides ikke i skrivende stund. Bloggen hører gerne nærmere på arkivparis@aegir.dk, hvis nogen ved noget. Foto©JørgenKoefoed.
ET STYKKE MED GUDHJEM
DET GAMLE TV-STUDIE for den hedengange lokalstation ØENS TV, blev siden til en sommerforretning for InterSport i Rønne. I år kom der en lidt mere interessant lejer. Det var kunstneren Daniel O’Rourke, som flyttede til øen for nogle år siden sammen med sin hustru og deres fire børn. Daniel er engelsk/irsk, autodidakt kunstner efter en karriere som grafisk designer i Storbritannien.
Han maler især realistiske naturbilleder fra Bornholm, men kan da også male noget mindre ’naturalistisk’. Det gjorde han, da hans ateljé-genbo – sundhedsprofessoren Bjarne Bruun-Jensen – bestilte et lille maleri af sit hus, som ligger inde i den pittoreske gård i Åbogade lige ved havnen. Det var en fødselsdagsgave til hustruen. Blev Käthe glad? Ja, det blev hun! Foto©JørgenKoefoed.
GODNAT TIL STORE OG TIL SMÅ
MENIGHEDSRÅDET GENTAGER succesen fra de to sidste år. Det sker med Godnathistorier i Gudhjem Kirke. Det er historier fra biblen – historier, der er oplevet og samlet af fortidens mennesker og givet videre i årtusinder. Som det formuleres: ”Biblens historier er vigtige at kende, fordi de er ur-historier, som har været med til forme vores kultur. Der findes spor af bibelhistorier alle vegne i sprog, musik, litteratur og billedkunst”.
Det starter mandag 14. oktober og hver dag hele ugen til og med lørdag 19. oktober. Alle dage klokken 18:30 til omkring 19:00. Hver dag vil have sin egen oplæser blandt andet Kirsten Laurberg Lund, Sanne Bloch og Solvej Andersen … og Mikael Hammarlund sidder ved orglet. Der er gratis adgang.
EN URSKOV MINDRE
DER FORSVINDER mere og mere natur. Regnskovene fældes i raketfart. Græsplæner forvandles til flisehaver. Det grønne – som skulle være så godt for øjnene – forsvinder pø om pø. Det er også sket i ’Trekants-Urskoven’ ved et hus på Ejnar Mikkelsensvej. Det grønne er væk-væk – og måske meget forståeligt. Hvem vil ikke gerne veksle en vedligeholdelseskrævende have til en terrasse uden ukrudt, hvor man kan nyde en kop kaffe i solen med god samvittighed. Foto©JørgenKoefoed.
DET GAMLE TRÆ, OH LAD DET STÅ

Hvis du har svært ved at læse skiltet: “Denne Hestekastanje er plantet i april 1997 af Tuborgs Grønne Fond, Allinge-Gudhjem Kommune og venner af Café Klint”. Foto©JørgenKoefoed.
DEN TIDLIGERE EJER af Café Klint – Erik Noe – plantede i forne tider en Hestekastanje lige ved siden af cafeens veranda. Den voksede sig stor, så stor, at den på et langt senere tidspunkt – efter at Erik Noe styrtede på sit løbehjul og døde – blev halveret af en ukendt sav-mand/kvinde. Heldigvis voksede den sig stor igen, men alligevel ikke så stor som første gang, men nu har kastanjen måtte lade livet. Årsagen skulle være, at træet var blevet syg, og derfor når som helst kunne vælte ind over café-området. Det har en talsmand for cafeen fortalt, og videre: “Noe’s Hestekastanje vil blive erstattet med et Figentræ”. Åh, ja, som man siger: ”Fin er fin, men Bornholm er Figner”. Foto©JørgenKoefoed.
HVOR BLEV BOKUL-FLAGET AF?
NOGEN HAR MÅSKE undret sig over, at der på et tidspunkt i uge 38 lige pludselig ikke blev hejst flag på Bokul. Det skyldes, at formanden for flaggruppen – Erik Høst – havde været ude for et styrt, der gjorde, at det blev umuligt for ham at hejse flaget. Det var nemlig hans uge, og ingen kunne tage over. Når der så fortsat ikke i tre uger blev flaget på toppen af Gudhjem, skyldes det mandskabsmangel. Gennem de senere mange år, er det otte flagister, der har klaret jobbet med tre uger til hver: Fra 6. maj til og med 20. oktober – 24 uger i alt. Men i år er én sprunget fra og ingen ny kunne støves op. Derfor har der nu været en tre ugers pause med en sidste flag-uge i efterårsferien fra i dag af. Hvis du vil med på holdet til næste år, så ring allerede nu til Erik Høst på 2682 0689. Der er brug for dig – og måske flere, hvis Flagholdet efter denne sæson atter minimeres. Det hele belønnes med en middag på Restaurant Venezia sponsoreret af Gudhjems Erhvervsforening. Foto©JørgenKoefoed.
OSERE INGEN ADGANG
DET VAKTE et vist postyr, da byens førende kunstner slog et skilt op på indgangen til sit galleri på Ejnar Mikkelsensvej. Det handlede om, at hun ikke ønskede besøg af gæster fra de mange krydstogtsskibe, som gennem sommeren har ankret op ud for Gudhjem, og sejlet passagererne ind i små både i en evig strøm.
Det er slået fast, at disse – ofte kæmpestore – skibe er noget af det mest forurenende, der sejler rundt på verdenshavene. Det er derfor, at kunstneren Malene Kyed ikke ønsker deres besøg for at markere sit standpunkt omkring denne verdensomsiggribende forureningskilde. Nogen gudhjemboere tager stærkt afstand fra Malenes aktion. De mener, det er uhøfligt over for byens gæster. Desuden mener visse forretningsdrivende også, at de skaber omsætning i byen. Andre mener, at de ikke lægger så meget som en euro-cent, udover lejen af de mange busser, der bringer gæsterne osende rundt på øen. Sjovt er det i hvert fald at observere, når gæsterne i store flokke slentrer rundt i byen med hver deres lille madpakke-taske fra krydstogstskibets køkken. Man skulle jo nødig komme til at købe en røget sild. Foto©JørgenKoefoed.
KUGLERNE TRILLER I EN GLIDENDE STRØM

Det var snert på, men de vandt alligevel: Poul-Erik Salomonsen og Svend-Torben Jensen. Foto©FrederikNaalen.

Det var ikke en sidste plads, men en 3. plads til Thomas Svensson og Bent Jensen. Foto©FrederikNaalen.
NÆPPE VAR Gudhjem Mesterskabet i Petanque blevet afviklet før et nyt mesterskab stod på spil. Nu var det Melsted Double Championship 2024, der blev afviklet lørdag 14. september for femte gang. I følge spilformand Lasse Falkenberg holdt spændingen til det allersidste og forsætter:
”Det meget tætte opgør blandt de fire konkurrerende par endte med, at Poul-Erik Salomonsen og Svend-Torben Jensen kunne hæve pokalerne i triumf, blot ganske få points bedre end Jens Hammer og Bjarne Steen Nielsen på 2. pladsen.
Som et udtryk for den store jævnbyrdighed og petanque-spillets forunderlighed lagde de senere vindere ud med at tabe deres første kamp mod Bent Jensen og Thomas Larsson med hele 13-1. For så i deres sidste kamp at vinde med de samme cifre over Flemming Nålen og Vilmer Mortensen. Netop den store sejr gav dem 1. pladsen og dermed genvandt Poul-Erik Salomonsen pokalen fra i fjor. På 3. pladsen kom Bent Jensen og Thomas Larsson.
På trods af kun otte deltagere blev turneringen en af de mest spændende, der er afviklet på havnen i Gudhjem. Socialt var stemningen i top, vejret artede sig godt, og der var fælles kaffebord i pausen, før det gik løs med den sidste og afgørende spillerunde.”
PÅ LAND FOR EVER

I mange uger lå ‘Loup de Mer’ og svuppede i havet ved Sorte Odde Batteri i mange uger. Foto©JørgenKoefoed.

Det er ikke bare et hul – det er et kæmpe-hul! Her hjælper hverken tape eller gazebind. Foto©JørgenKoefoed.
STORALARMEN GIK da Wael Hawars gik på klipperne med med sin sejlbåd ’Loup de Mer’ [Havets Ulv] sent om aften 28. august. Den gode kaffemand fra Syrien valgte om natten at sejle fra Christiansø hjem til Gudhjem. På trods af at det var buldrende mørk med en kraftig blæst fra nordøst. Oveni var havnen lukket, og dermed var indsejlingslysene slukket. Så det kunne næsten kun gå galt. Og det gjorde det så. Takket været en snarrådig tysk sejler, der lå i inderhavnen, blev Wael reddet fra druknedøden.
’Loup de Mer’ lå i flere uger i vandet ved Sorte Odde batteri og bankede imod klipperne, men nu er det så blevet bjærget og lagt på land. Men skibet skal hugges op og bagefter på lossepladsen. Et meget stort hul i bunden gør, at ‘Ulven’ må sige farvel til det våde element. Det kommer aldrig mere ud af sejle.
… OG SOLEN GÅR SIN GANG