GUDHJEM: KULTUR ULTUR LTUR TUR UR R – HELE TIDEN! … revideret 7/10 11:20

Flot ser det ud, når Dannebrog går til tops på Bokul oven over hele Gudhjem. Foto©JørgenKoefoed.

DER FOREGÅR hele tiden en hel masse på Bornholm. Man skal stå tidligt, hvis man skal nå det hele. Se nu bare her, hvad der fx foregår i Gudhjem i denne måned:

DET SORTE HUL

Kirsten Sonne med sin nye krimi fotograferet ved Salene Bugten. Foto©JustineHøgh.

KIRSTEN SONNE holder bogfest i BANKEN på sin bog nummer 139. Det er den tredje i rækken for voksne og nummer to i Kirstens nye bornholmske krimiserie med det umage makkerpar Funk & Kjøller. Den første hed DEN VILDE og kom i to oplag. Den nye DET SORTE HUS giver makkerparret en ny hovedpine:
”Det har stormet i mange dage på Bornholm, og da en mand efter mange års fravær findes dræbt i en væltet container ved havnen i Gudhjem, mistænkes hans bror. Men har efterforsker Stina Funk og hendes makker Jens Kjøller fat i den rigtige gerningsmand? Da de kigger ind i sagen og følger de sparsomme spor, føres de ad dystre veje omkring en hemmelig grotte uden for byen og et skib i bugten uden signal til et ubeboet hus med en skræmmende ond historie. Det viser sig snart, at manden i containeren måske ikke er det eneste offer i sagen, og at Funk selv kan være i fare, jo dybere hun graver i den …”

FAKTA
BOGFEST i GUDHJEM BANKEN
Kirsten Sonne: Det Sorte Hus
Bogsignering, bobler, oplæsning og generel sladder.
Fredag 6. oktober kl. 16:30-17:30
Brøddgade 6, Gudhjem.

KØIE OG KLIPPERNE – OG RING

Kasper Køie er klippe-maler, og derfor står han i Prinsessehaven i det nordlige Gudhjem med sit malergrej og maler klipper. Foto©JørgenKoefoed.

DER ER VIST ikke nogen, der ikke kender Kasper Køie – i Gudhjem. Han er en kendt mand i byen. Han ryger pibe, har udsigt fra sin altan over Gudhjems gamle kirkegård og så maler han klipper. Det har han efterhånden gjort i mange år, og er faktisk blevet en temmelig habil klippe-maler …. vel en af de få – eller eneste – i Danmark. Malerierne kan du kigge på – og erhverve – når Galleri Banken åbner udstillingen ’Køie & Klipperne – genbesøgt.

Marianne Leonard Ring fanget på 1/60 sekund. Foto©JørgenKoefoed.

For at det ikke det hele skal være granit, kommer hans gode veninde Marianne Leonard Ring og forsyner galleriet med en række små kvindetorsoer i bronze. Og, ja, Marianne var år tilbage en højt elsket præst i sognet.

FAKTA
KØIE & KLIPPERNE & RING
Galleri Gudhjem Banken, Brøddegade 6, Gudhjem
Fernisage lørdag 7. oktober 15:00 – 17:00.
Udstillingen forsætter til og med søndag 22. oktober 13:00-17:00.

OG SÅ ALT DET ANDET:

Gudhjem Museum til og 22. oktober torsdage, fredage, lørdage og søndage 13:00-17:00: SKURET: Det unge keramikerpar Anette Leegaard og Alexandru Murar udstiller keramiske krukker fra deres værksted Skuret i Nexø.

Scala Gudhjem: 5.-11. oktober 19:15: Premiere på den danske film BASTARDEN med Mads Mikkelsen. Den er udtaget som det danske bidrag til Oscar-uddelingen – og med rette. Den vælter dig simpelthen omkuld. Se den!!!

Malene Kyed har blik for alt det, der rører sig under vandet. Tegning©MaleneKyed.

Malene Kyed Studio hver fredag, lørdag og søndag 13:00-16:00 på havnen i Gudhjem: Ejnar Mikkelsensvej 15. Der åbnes også på andre tidspunkter efter aftale: 2622 2825.

Gudhjem Kirke 8. oktober 9:00: GUDSTJENESTE ved Tine Ravnsbkerg Damholt.

Scala Gudhjem: 12. + 14.-18. oktober 19:15: Den engelske film THE MIRACLE CLUB om fire kvinder, der drager til den hellige by Lourdes i Sydfrankring for at modtage et mirakel.

Provianten torsdag 12. oktober kl. 17:30: FÆLLESSPISNING i havnecafeen. Tilmelding hos Maria på 2168 0019.

Scala Gudhjem: 13. oktober 19:30: BLOMSTER I BLODET. Film og debat om den kontroversielle norske kunstner og mangeårige christianit Laurie Grundt. Filmen er lavet af den norske Gudhjem-bo Rune Schytte. Han vil sammen med forfatteren Dennis Gade Kofoed og filmens producent Anita Vedå diskutere Kunstens påvirkning. Karin Aaen fra TV2/Bornholm er moderator. Filmen varer 57 minutter – hele arrangementet 2 timer.

Ejnar Mikkelsensvej ved havnen 14. oktober 15:00-18:00: GALLERI-HOP FOR VOKSNE. Galleri Malene Kyed og Atelier Bundegaard er går sammen om åbent hus med kunst-kig og et glas vin. I de to gallerier, der ligger side om side i det gamle røgeri udstillinger Malene sine værker på blankpolerede stålplader og en ny serie af mindre værker. Christian Bundegaard viser nye oliemalerier, men Anita Bay Bundegaard har hæklede huer og taser til vinteren. De arbejder alle tre med et lokalt islæt: Christian med motiver fra Bornholm; Malenes motiver er hentet fra livet i havet og Anitas huer er inspireret af de lokale fiskers ‘Gudhjemmahua’. Gallerierne har åbent hele efterårsferie.

Havnecafeen Provianten: 14. oktober 20:00: VI SYNGER SAMMEN: Johan Lorentzen som orkesterleder med sang på guitar, Erik Høst på sax og banjo, Bjarne Steen på mundharpe og Claus Dahl sørger for, at der er hul i gennem mikrofonerne. Kom i god tid, hvis du vil have en plads. Indtag fx dit aftensmåltid her, så har du siddeplads. Gratis adgang.

Gudhjem Kirke 15. oktober 10:30: HØJMESSE.

Scala Gudhjem: 16.-20. oktober 16:15: Den amerikanske animationsfilm PAW PATROL 2 for børn og deres voksne. Det er jo efterårsferie.

Provianten torsdag 19. oktober kl. 17:30: FÆLLESSPISNING i havnecafeen. Tilmelding hos Maria på 2168 0019.

Scala Gudhjem: 19.-24. oktober 19:15: Den islandske film OPERATION NAPOLEON om et genopdukket nedstyrtet nazi-fly.

Scala Gudhjem: 19. oktober 22:00: Gratis HALLOWEEN-film for alle mennesker over 11 år.

Gudhjem Kirke 22. oktober 9:00: HØJMESSE.

Scala Gudhjem: 25. oktober 19:30: MINE AFTENER I PARADIS – Intim-koncert med Steffen Brandt, Gustaf Ljunggren og sangeren Ginne Marker.

Provianten torsdag 26. oktober kl. 17:30: FÆLLESSPISNING i havnecafeen. Tilmelding hos Maria på 2168 0019.

Scala Gudhjem: 26. oktober 19:15: Præsten Kathrine Lilleør fortæller om H. C. Andersen arrangeret af Menighedsrådet i Østerlars. Billetpris 150 kroner.

Scala Gudhjem: 27. oktober 19:15: Den danske film HYGGE, hvor en festleg går ud på af man skal dele alt fra sin mobil. Det ender garanteret galt!!

Gudhjem Kirke 29. oktober 10:30: HØJMESSE.

PUST STØN: Så foregår der forhåbentlig ikke ret meget mere i Gudhjem i denne måned.