GUDHJEM – NU MED EGEN KLOVN

Sådan ser Gudhjems helt egen klovn ud. Foto©JørgenKoefoed.

DER BOR MANGE SPECIELLE mennesker i Gudhjem. Der er popsangere. Der er rocksangere. Kunstmalere. Musikere. Kokke. Restauratører. Journalister. Reklamefolk. Forfattere. Klummeskrivere. Fiskere. Keramikere. Japansk bager … og så kan der nu tilføjes KLOVN!

Bjarne Steen Nielsen har lejet sig ind i huset på Telefonbakken lige over for kirken. Han kommer fra København, hvor han siden som 15-årig har levet af at pudse vinduer. De første mange år sammen med sin far. Han var nemlig også vinduespudser. Det foregik pr. cykel. Nu som dengang var der ikke råd til bil.

Han hed Frede Bent Nielsen. Ud over at være god til at pudse, var han også en habil skakspiller. Således kunne han prale af, at han på et tidspunkt slog Danmarks store skakmester Bent Larsen. Ganske vist i en omgang simultanskak, hvor Bent spillede mod fjorten andre samtidigt … men alligevel.

Klovnens far – vinduespudser og mere end en habil skakspiller. Foto©JørgenKoefoed.

MUSIK MED BØRGE

Tilbage til sønnen. Som 17-årig begyndte han at spille musik sammen med bla Jes Holtsø, der på det tidspunkt var landskendt som Børge i Olsen Banden filmene. De dannede sammen med et par andre ‘Backwater Blues Quartet’ med Bjarne på mundharpe.

VERDENSKLOVNEN

På et tidligt tidspunkt blev Bjarne vildt betaget af den verdenskendte klovn George Carl. Han oplevede ham på ‘Plænen’ i Tivoli og hos Otte Leisner på TV. Så meget, at han besluttede sig til også at blive klovn. Derfor meldte han sig til et 2-årigt kursus på ‘The Comedy School’. Den holdt på det tidspunkt til på Østerbro i København ledet af Ole Bekker og Carlo Mazzzone.

Her lærte han klovneri sammen med bla Thomas Danielsen [Undreværket i Gudhjem] og Niels Peter Kløft [klovn og teaterdirektør for Rakkerpak samt overstyrmand på Gadeteaterfestivalen på Bornholm].

På det tidspunkt var Bjarne gift og fik en søn. Da denne var fem år gammel betroede han sin far, at han også ville være klovn. Så dannede de klovneduoen Carl & George med optræden i hele landet – bla i Svendborg på den årlige KlovneFestival. Det stod på i tre år, så satte en skilsmisse en stopper for far-og-søn-duoen. I dag er sønnen blevet 15. Han pendler hver dag fra Fyn, hvor han bor, til sin skole i København!!! For ham har det været slut med klovneriet i flere år, men under sine besøg i Gudhjem har han luftet tanken ok, at de måske kunne starte op igen – sammen. Indtil da klovner Bjarne stadig videre til børnefødselsdage, på plejehjem eller til private fester.

Bjarne med sin søn Lukas. Affoto©JørgenKoefoed.

Carl & George blev omtalt i Familiejournal, da de deltog i KlovneFestivalen i Svendborg i 2001.  Her ses de sammen på det nederste billede. Foto©JørgenKoefoed. 

Bjarne: “Det handler om nu og her, hvis du vil være noget for dine børn. Alt for mange mennesker har for travlt med alt muligt andet end at være forældre”. Sagt til Familiejournals Mary Steensgaard. Foto©JørgenKoefoed.

CIRKUS BUSTER [LARSEN]

Som vinduespudser kom Bjarne i forbindelse med Buster Larsens enke Lissie. Buster var for år tilbage en højt skattet skuespiller. Han startede som barnestjerne, men senere slog han over i klovneriet i ‘Cirkus Buster’. Det var først en film, senere en tv-serie og det endte med at Buster Larsen turnerede Danmark tyndt som elskelig klovn.

Bjarne kom aldrig til at optræde sammen med Buster. Men på et tidspunkt tilbyder Busters enke, Lissie, at han kan overtage en del tøj og remedier fra Buster Larsens cirkus. Det siger han ja-tak til.

AKTIV KLOVN I GUDHJEM

Klovnen har nu foreløbig slået sig ned i Gudhjem. Når lejemålet ved Telefonbakken udløber 1. september næste år, håber han, at kunne finde noget andet i den by, som han er kommet til at holde rigtig meget af. Lige nu slår han hver morgen øjnene op til Kirken, Havet og Bokul. Her kan Bjarnes tidligere 1-værelses i København ikke være med.

Selv om folkepensionen tikker ind på kontoen hver måned, har Bjarne hverken lagt vinduespudseriet eller klovneriet på hylden. Som frivillig pudser han de store ruder i Scala Gudhjem og rykker ud med den røde næse, når nogen børn eller voksne har brug for et godt grin. Du kan nå ham på 5164 9649.

Portræt af Bjarne Steen Nielsen: En skulptur af en vinduespudser og stabler af klovnehatte. Foto©JøgenKoefoed.

BONUS-VIDEN

Du kan opleve Carl og George på YouTube [søg: Carl og George klovn] samt flere små videoklip med verdensklovnen George Carl.