GOLDY FYLDER 85 ÅR

Goldy Thunberg er hverken fed eller færdig – selv om hun bliver 85 lige om lidt. Foto©JørgenKoefoed.

HUN MALER SELV sit hus én gang om året, hun går i svømmehallen to gange om ugen med indbygget undervands-yoga, hun strikker – kun efter egne opskrifter – nærmest døgnet rundt til de hjemløse og til huset for voldsramte kvinder, hun klipper selv sit hår, hun forlader altid sit hjem i nystrøget tøj og en let makeup, hun har indtil forrige år siddet i Dagli’Brusens bestyrelse gennem 32 år, hun trådte for et par år siden ind i bestyrelsen for Østerlars-Gudhjem Pensionistforening, hun havbader hver dag undtagen om vinteren, hun gætter x-ord hver dag … og … og … og, ja, så fylder hun for øvrigt 85 år på fredag.

Det drejer sig om GOLDY THUNBERG. Kvinden, som har boet i Gudhjem siden 1944, og som ude i byen ofte opleves som et lyn, når hun i højt tempo forcerer Brøddebakken på vej til indkøb i Brugsen.

Goldy kan strikke alt – og det hele er efter egen opskrift. Foto©JørgenKoefoed.

SKRIGHALSEN KOM TIL VERDEN
Goldy blev født i Hasle i det samme hus som operasangeren og den kongelige kammersanger Herold. Det glemmer hun aldrig – og slet ikke efter sin konfirmation, hvoraf hun stadig husker to linier fra konfirmationssangen:
Hvor kammersanger Herold gik og så sig om
Da fødtes du til verden, og som skrighals du kom …

Goldys ’husker’ er således stadig 100% intakt. Hun har både skrevet og holdt foredrag om alt det, der er foregået i Gudhjem siden hun flyttede til for 80 år siden. Hvem, der boede hvor, og hvilke forretninger, der lå her og der. Kort sagt en altvidende lokalhistoriker, som i øvrigt tager livet, som det kommer. Standardreplikken uanset hvad der sker: ”Sådan er det bare”.

MOD ØST
Efter Hasle rykkede familien teltpælene op. Farmand var tøndemager – eller rettere bødker – og det var på grund af jobbet, at han flyttede familien mod øst i de sidste år af Anden Verdenskrig. Her boede familien først i ’Ernst Køies Hus’ i Melsted og efter et par år videre til huset på Malkestien lige bag Pandekagehuset.

ANDEN VERDENSKRIG
Goldy har to voldsomme minder fra den tid. En dag sad hun sammen med sin søster og mor og spiste frokost. Pludselig hørte de en voldsom støj fra en tysk flyvemaskine. Den havde kurs direkte mod dem. Resolut tog moderen fat i pigernes arme, og hev dem ned under spisebordet. Heldigvis løftede tyskeren maskinen lige inden den ramte huset.

Det andet minde stammer fra maj 1945, hvor sovjetiske jagerfly bombede Rønne og Nexø til pindebrænde. Da Gudhjem-boerne regnede med, at turen også kom til dem, flygtede Goldys familie til Klemensker, hvor der boede en mormor. Moderen kørte barnevognen, der var fyldt op med tøj og mad. Faderen trak cyklen, hvor Goldy og hendes søster skiftevis fik lov at sidde, mens den anden gik ved siden af. En tur på omkring 15 km!

Dette er Bornholms mest fotograferede havelåge. Turisterne tror, at det er her miljø-aktivisten Greta Thunberg bor. Goldy lader dem blive i troen. Foto©JørgenKoefoed.

UDDANNELSE OG ÆGTESKAB
Inden Goldy blev gift, kom hun i lære som dame- og herrefrisør i en nyåbent salon i Gudhjem. Det tog fire år. Derefter arbejde hun tre år i en salon i Rønne indtil hun blev gift med Niels Thunberg i 1960. Her flyttede de ind i huset på Kirkestien, hvor Goldy stadig bor.

Niels fiskede fra Gudhjem sammen med sin far. De fik to børn – Jan og Korna. Årsagen til at datteren fik det lidt specielle navn skyldtes, at alle Goldys dukker hed Corna og hun havde besluttet, at hvis hun fik en datter, skulle hun hedde det samme. Det blev dog med K, da præsten ikke kunne acceptere C’et.

BLODPROPPEN
I 1990 fik Goldy en blodprop i hjertet. Det viste sig, at de fire vener, der fører blod til og fra hjertet var tilstoppede. Hun fik sammen med en mand fra Fyn tilbudt en eksperimenterende operation, hvor hjertet fik nye vener opereret fra egne ben. Det var som sagt en operation, man ikke før havde udført, så patienterne havde mulighed for at sige nej tak. For Goldy var der nu ingen anden udvej. De blev begge opereret. Fynboen døde, mens han var under kniven – Goldy overlevede … selvfølgelig!

Det blev efterfølgende til en førtidspension, da man dengang mente, at sådan en operation nedsatte ens livsfunktion i betydelig grad. I dag foretages disse operationer jævnligt, og de fleste bliver klar til arbejdsmarkedet kort tid efter.

BLEV ENKE
Niels Thunberg var 76 år, da han 1. januar 2005 døde af kræft. I al den tid de var gift, sørgede Goldy for, at den varme mad stod på bordet hver dag præcis klokke 12. Det sker stadigvæk. Her er ingen slinger i valsen!

Når Goldy en dag tager afsked med denne verden – og møder en anden? [ja, det kan hun godt tro på] skal hun også brændes lige som hendes Niels. Oprindelig ville hun begraves, men da hun gerne vil ligge sammen med manden på Gudhjem gamle kirkegård, må det blive urnen.

AFSTED TIL PRAG
Sønnens gave til sin mor er en biltur t/r Prag. Her har Goldy være på besøg for 5-6 år siden og ønskede sig et gensyn. Det er lige sket – men normalt holder Goldy sig inden for landets grænser. Det er i hvert fald ikke hende, der fylder op i Europas turisttyngede storbyer … og hurrah for dét!

Bloggen ønsker tillykke.

  • BONUSVIDEN
  • Goldy pepper sin kaffe op med likøren Cuba Caramela.
  • Goldy skaffer sig læsestof på sommerens loppemarkeder, hvor hun køber bøger til kilo-pris.
  • Goldy har to søstre – Ilone tidligere Sort Hat nu Rønne og Wanda i Gudhjem.
  • Goldy abonnerer på Bornholms Tidende.
  • Goldy foretækker at se naturfilm på National Geographic TV.
  • Goldy strikker altid, mens hun ser fjernsyn.
  • Goldy har ikke noget imod et eller to glas rødvin til maden.